Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Γιατρομανωλάκης ΣΚΑΪ: “Παγώνει” το τέλος επιτηδεύματος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατρομανωλάκης ΣΚΑΪ: “Παγώνει” το τέλος επιτηδεύματος

Γιατρομανωλάκης ΣΚΑΪ: Τι ανέφερε Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Νέα μέτρα στήριξης και κίνητρα θα δοθούν σε καλλιτέχνες και χειροτέχνες από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών, με σκοπό την ενίσχυση των επαγγελματιών του κλάδου που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι επαγγελματίες του καλλιτεχνικού χώρου θα λάβουν απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, ενώ προβλέπεται και επιδότηση του κύκλου εργασιών τους.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου: «Πρόκειται για πρωτοβουλία στήριξης του συγκεκριμένου χώρου από μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι η παροχή κινήτρων προς τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού και τους χειροτέχνες, προκειμένου είτε να δραστηριοποιηθούν ξανά επαγγελματικά είτε να διατηρήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα».

Τι γίνεται με το τέλος επιτηδεύματος στους καλλιτέχνες

Με βάση τη νέα απόφαση των υπουργείων, οι καλλιτέχνες, χειροτέχνες και ευρύτερα ελεύθεροι επαγγελματίες, που απασχολούνται στον πολιτισμό, οι οποίοι θα επανεκκινήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, την οποία διέκοψαν λόγω της οικονομικής κρίσης, απαλλάσσονται για τα έτη 2022, 2023 και 2024 από την υποχρέωση καταβολής του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ στα 400 ευρώ.

Ως προς τους καλλιτέχνες και χειροτέχνες, οι οποίοι εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να καταβάλουν θα μειωθεί, από τα 650 ευρώ στα 400 ευρώ, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος 2022 και για χρονικό διάστημα τριών ετών.

Ποιοι θα λάβουν τις επιδοτήσεις μέχρι και 5.000 ευρώ

Ένα ακόμα μέτρα στήριξης που προβλέπεται προβλέπεται για την ίδια χρονική περίοδο, είναι η συνολική επιδότηση μέχρι το πόσο των 5.000 ευρώ του κύκλου εργασιών των πρώτων 3.100 επαγγελματιών που θα προβούν σε επανέναρξη δραστηριότητας. Οι δράσεις, ύψους 28.000.000 ευρώ, εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Εφόσον [σ.σ: οι επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού] ανοίξουν, ξανά, τα βιβλία τους, σε αυτή τη χρονική περίοδο, τους παρέχεται επιδότηση 30% επί του τζίρου τους, ως βοήθεια, μέχρι το ύψος των 5.000 ευρώ», δήλωσε σχετικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε: «Παράλληλα, δεν ξεχνάμε τους συνεπείς, ενεργούς καλλιτέχνες – χειροτέχνες, παρέχοντάς τους σημαντική έκπτωση για χρονικό διάστημα τριών ετών (2022-2024), με το οφειλόμενο τέλος επιτηδεύματος να διαμορφώνεται στα 400 ευρώ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Απευθύνεται στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού που αναγκάστηκαν να “κλείσουν” τα βιβλία τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης -μετά το 2010- και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του κλάδου».

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης στον Αυτιά

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, που μίλησε στον ΣΚΑΙ και τον Γιώργο Αυτιά, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναλάβαμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης ενός ήδη καταπονημένου από την οικονομική κρίση κλάδου, επενδύοντας μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε αυτόν. Όμως, όπως είχαμε εξαρχής δεσμευτεί, δεν σταματήσαμε εκεί. Με πρωτοβουλία μας, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία σχεδιάζουμε μια ολοκληρωμένη εργασιακή και ασφαλιστική χάρτα για τον πολιτισμό.»

»Τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα αποτελούν το πρώτο βήμα: Προχωράμε σε μία ουσιαστική επένδυση στο καλλιτεχνικό και δημιουργικό δυναμικό της χώρας μας και στην έμπρακτη στήριξη και αναγνώριση της σημασίας των επαγγελματιών του πολιτισμού και της χειροτεχνίας. Μαζί και με τις εργασιακές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν, ευελπιστούμε στην περαιτέρω θωράκιση και ανάπτυξη του κλάδου ώστε όλοι οι δημιουργοί να μπορούν να βιοπορίζονται από τη δουλειά τους και η σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία της Ελλάδας να βρει τη θέση που της αξίζει».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις