Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Μελίνα Μερκούρη – Γλυπτά Παρθενώνα: Άγνωστες επιστολές του Τζόνσον
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μελίνα Μερκούρη – Γλυπτά Παρθενώνα: Άγνωστες επιστολές του Τζόνσον

Μελίνα Μερκούρη - Γλυπτά Παρθενώνα: Όταν υποστήριζε την επιστροφή των Γλυπτών

Τη δημοσιότητα είδαν δύο άγνωστες επιστολές του σημερινού Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προς την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, στις οποίες υποστήριζε άλλοτε, την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οι επιστολές που δημοσίευσαν τα «Νέα Σαββατοκύριακο» γράφτηκαν από τον Τζόνσον πριν από 36 χρόνια, όταν ήταν ακόμα φοιτητής της Οξφόρδης. Στην πρώτη επιστολή, που έστειλε στην σπουδαία Ελληνίδα και τότε υπουργό Πολιτισμού τον Μάρτιο του 1986, ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει απερίφραστα την υποστήριξή του στο αίτημα της επανένωσης τωνΓλυπτών. «Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των σπουδαστών, συμφωνούν με αυτό που λέω, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μη γυρίσουν αμέσως τα “Ελγίνεια Μάρμαρα”, οι πιο σημαντικοί και όμορφοι θησαυροί της Αρχαιότητας, από το Βρετανικό Μουσείο, στο σπίτι τους στην Αθήνα» ανέφερε στην πρώτη επιστολή του ο Μπόρις Τζόνσον στην Μελίνα Μερκούρη.

Η δεύτερη επιστολή είχε ημερομηνία 16 Απριλίου 1986. Στο γράμμα αυτό, κατηγορούσε την κυβέρνηση Θάτσερ ότι αντιμετωπίζει το θέμα των Γλυπτών με σοφιστείες και αδιαλλαξία. «Η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα των “Ελγινείων Μαρμάρων” με σοφιστείες και αδιαλλαξία», έγραφε, για να συμφωνήσει πως ο Έλγιν ουσιαστικά έκλεψε τα Γλυπτά: «Από τότε που ανακαλύφθηκε η επιστολή του Έλγιν, η οποία γράφτηκε το 1811, η θέση της κυβέρνησης έγινε ακόμη πιο αδύναμη», σημείωνε κάνοντας λόγο για «εκτεταμένη λεηλασία του Παρθενώνα από τον Έλγιν».

Τριάντα έξι χρόνια μετά, ο Μπόρις Τζόνσον, ως πρωθυπουργός έχει αλλάξει άποψη ως φαίνεται και πλέον υποστηρίζει πως τα αριστουργήματα που φιλοτέχνησε ο Φειδίας «αποκτήθηκαν νομίμως» από τον Έλγιν και αρνείται να προσέλθει σε διακυβερνητικό διάλογο με την Ελλάδα. Όπως σημείωσαν «Τα Νέα», οι αδημοσίευτες επιστολές εντοπίστηκαν έπειτα από μεθοδική έρευνα σε βιβλιοθήκες της Οξφόρδης. Τη γνησιότητά τους επιβεβαίωσαν Έλληνες κρατικοί αξιωματούχοι της εποχής και πηγές της Oxford Union.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις