Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Το «Hello Again» του ελληνικού τουρισμού και το «See You Later» των εργαζομένων
ΕΛΛΑΔΑ

Το «Hello Again» του ελληνικού τουρισμού και το «See You Later» των εργαζομένων

Τι νόημα έχει να βρεθεί προσωπικό, αν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει;

«Πετάει ο τουρισμός φέτος». Στην κυριολεξία πετάει. Ο Ιούνιος έκλεισε με αύξηση 6% στις αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με το 2019, τη χρονιά ορόσημο. Και είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε επανέλθει πλήρως. Αυτοί που δεν έχουν επανέλθει είναι οι…εργαζόμενοι.

Λίνα Δρούγκα
Δημοσιογράφος

Μπορεί οι κρατήσεις να έχουν εκτοξευτεί, όμως οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, μπαρ και εστιατορίων, ψάχνουν περίπου με το κυάλι στα «χέρια». Τα χρόνια της πανδημίας αρκετοί βρήκαν αλλού δουλειά. Πολλοί ξένοι εργαζόμενοι επέστρεψαν για πάντα στις πατρίδες τους το ίδιο διάστημα, ίσως γιατί δεν είχε νόημα η ανεργία σε μία ξένη χώρα.. Κάποιοι άλλοι, βρήκαν καλύτερες αμοιβές, ίσως και καλύτερες συνθήκες σε άλλες χώρες. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι από τη μία μεριά να εξαντλούνται τα δωμάτια στα νησιά, και τα χαμόγελα να επιστρέφουν μετά από δύο χρόνια. Από την άλλη όμως, δίνεται πραγματικός αγώνας, οι υπηρεσίες να παραμείνουν αντίστοιχες άλλων ετών. Και πραγματικός αγώνας να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες, λόγω των αφίξεων.

Γκρινιάζουν οι επιχειρηματίες για τους ρεσεψιονίστ, τους σερβιτόρους ή για τις κυρίες που καθαρίζουν τα δωμάτια. Δύσκολα τα μπιτς μπαρ θα βρουν αρκετό προσωπικό να εξυπηρετήσει τον κόσμο που διασκεδάζει ή που θέλει να μαζέψει ήλιο στις ξαπλώστρες.

Όχι μόνο ποσότητα, αλλά και ποιότητα

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο ποσοτικό, και αυτό καλό θα ήταν να το έχουν κατά νου οι επιχειρηματίες, αλλά είναι και ποιοτικό. Τι νόημα έχει να βρεις κόσμο, αλλά να μην κάνει για αυτή τη δουλειά! Να μην είναι εξυπηρετική η κοπέλα στη ρεσεψιόν, να μην είναι γρήγορος στην παραγγελία ο νεαρός στο μπαρ, να μην είναι ευχάριστος ο σερβιτόρος, να καθαρίζονται στο «άρπα κόλλα» τα δωμάτια…. Προσφέρονται καλές αμοιβές; Τι γίνεται με τις εργασιακές συνθήκες; Δίνονται τα ρεπό στους εργαζόμενους ή περνάνε μήνες για να λείψουν μισή μέρα;

Η σεζόν μόλις ξεκίνησε, με στόχο να επεκταθεί. Και, «χτύπα ξύλο», οι εκτιμήσεις είναι εξαιρετικά καλές.

Εκεί που όλα δείχνουν να είναι στρωμένα με ρόδα, και ο τουρισμός ανθίζει, ας υπάρξει η βούληση και από την πολιτεία να μην προκύψουν…αγκάθια!

brown wooden chairs on seashore during daytime
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις