Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

27

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Εγκυμοσύνη και κορονοϊός: Το ιδανικό εμβόλιο και το χρονοδιάγραμμα κατά την κύηση
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Εγκυμοσύνη και κορονοϊός: Το ιδανικό εμβόλιο και το χρονοδιάγραμμα κατά την κύηση

Εγκυμοσύνη και κορονοϊός: Ποιο είναι το καλύτερο τρίμηνο για τον εμβολιασμό μιας εγκύου

Από τη διάθεση του εμβολίου COVID-19, τα δεδομένα έδειξαν ότι ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού. Η νέα έρευνα που διεξήχθη συνεργατικά στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) και στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s (BWH), που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications και αξιολογήθηκε από ομοτίμους, μελέτησε περαιτέρω την έκταση αυτής της προστασίας εξετάζοντας ποιο εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό καθώς και την ιδανική χρονική στιγμή που πρέπει οι έγκυες να εμβολιαστούν.

«Στόχος μας ήταν να συγκρίνουμε τις μητρικές αποκρίσεις αντισωμάτων και τη διατοπική μεταφορά τους στο νεογνό με τον εμβολιασμό και στα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης και σε διαφορετικές πλατφόρμες εμβολίων (Moderna, Pfizer και Johnson & Johnson). Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να συμβουλεύσουμε καλύτερα τους εγκυμονούσες που αναρωτιούνται ποιο είναι το ιδανικό τρίμηνο να εμβολιαστούν», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Andrea Edlow, γιατρός στο MGH.

Έρευνα και αποτελέσματα

Η ομάδα εξέτασε 158 έγκυες και μελέτησε τις αποκρίσεις αντισωμάτων μετά τα εμβόλια Moderna, Pfizer και J&J. Επιπλέον, εξέτασαν τη μεταφορά προστατευτικών αντισωμάτων μέσω του πλακούντα από τη μητέρα στο έμβρυο αναλύοντας το μητρικό και το ομφαλοπλακουντιακό αίμα σε 175 ζεύγη μητέρας-νεογνού. Διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια mRNA προκάλεσαν πιο λειτουργικά ειδικά αντισώματα SARS-CoV-2 σε σύγκριση με το εμβόλιο J &J.

Επιπλέον, ο εμβολιασμός πρώτου και τρίτου τριμήνου οδήγησε σε ενισχυμένες μητρικές ανοσολογικές αποκρίσεις σε σύγκριση με τον εμβολιασμό δεύτερου τριμήνου και η μεταφορά ειδικών αντισωμάτων SARS-CoV-2 στο έμβρυο από τον πλακούντα ήταν πιο αποτελεσματική μετά τον εμβολιασμό του πρώτου ή του δεύτερου τριμήνου. Ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα για το θέμα δήλωσε η ομάδα. «Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να κατανοήσουμε πώς να βελτιστοποιήσουμε τη μητρική και νεογνική ανοσία που προκαλείται από τα εμβόλια γενικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε η γιατρός της BWH Kathryn J. Gray.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις