Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Στρασβούργο: “Οι διαφορές δε λύνονται με νταηλίκια”, το μήνυμα στην Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Στρασβούργο: “Οι διαφορές δε λύνονται με νταηλίκια”, το μήνυμα στην Τουρκία

«Η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας»

Μήνυμα στην Τουρκία ότι «η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας», έστειλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που απηύθυνε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, αλλά ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, όχι με νταηλίκια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ξεκινώντας την ομιλία του σημείωσε ότι «η Ελλάδα γύρισε σελίδα». Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι τέτοιες μέρες, το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Υπενθύμισε ότι, την ελληνική κοινωνία τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα τμήματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού και ότι σαν σήμερα, στις 5 Ιουλίου του 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα, το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή, και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω.

«Το τίμημα υπήρξε βαρύ. Κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε ένα νέο κύκλο λιτότητας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία», πρόσθεσε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2015. Επτά χρόνια μετά η Ελλάδα έχει μια νέα κυβέρνηση που την οδηγεί σε μια νέα εποχή, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος ειδικότερα στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων και στην απελευθέρωση της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και όλα αυτά παρά τις μεγάλες δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουμε.

«Ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα που για μία δεκαετία ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στη Ευρώπη θα εμφάνιζε σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έφτασε εκεί μειώνοντας φόρους και εισφορές, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ παράλληλα το ελληνικό δημόσιο που ήταν σύμβολο της γραφειοκρατίας σήμερα είναι πολύ πιο ψηφιακό και πολύ πιο κοντά στον πολίτη.

«Δηλώνω υπερήφανος ως Έλληνας που ο τόπος μου ανέταξε την οικονομία και ένωσε την κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα πήρε ξανά τη θέση της ως ισότιμος εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

-Τέτοιες μέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Την κοινωνία της τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου του 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα που λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μόνο μπροστά το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω.

-Αλλά το τίμημα ήταν βαρύ κλειστές τράπεζες, capital controls και ένα τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε νέο κύκλο λιτότητας. Καμία ελληνική κοινωνία δεν υπέφερε τόσο.

-Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Εδώ και τρία χρόνια ο τόπος έχει νέα κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα σε νέα εποχή. Πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων. Απελευθερωμένη από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

-Έτοιμη εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

-Ευχαριστώ στην Ευρώπη που στήριξαν τη χώρα μου σε μια εποχή που άλλοι πειραματίζονταν με την ευρωπαϊκή της υπόσταση.

-Αυτή την έμπρακτη αλληλεγγύη ανταποδίδει η Ελλάδα. Η γκρίζα παρένθεση που προηγήθηκε ήταν τραυματική και διδακτική.

-Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα. Δεν βρίσκεται στα ψεύτικα συνθήματα, αλλά στην αλήθεια της πράξης.

– Ενίσχυσε την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και απαλλάχθηκε από την κηλίδα της Χρυσής Αυγής.

-Η Ελλάδα είναι ισότιμος και ενεργός εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρωτοστατήσαμε στις κοινές προσπάθειες για τον κοβιντ, αλλά και στη σύσταση του ταμείου Ανάκαμψης.

-Η Ελλάδα αποδείχθηκε φρουρός της Ευρώπης όταν το 2020 τα ανατολικά της σύνορα δέχθηκαν απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών από την Τουρκία. Το δείχνουν τα τραγικά γεγονότα στην Ισπανία, συνεχίζονται οι ενέργειες των διακινητών.

-Δηλώνω περήφανος ως Ευρωπαίος γιατί τα χρόνια που πέρασαν, με αιχμή την ελληνική δοκιμασία, οι θεσμοί βρήκαν νέες λύσεις σε νέα προβλήματα.

-Βέβαια, δεν νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη χωρίς συνέπεια προς το κράτος που απευθύνεται.

– Το περιβάλλον μέσα στο οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε είχε πολλαπλές κρίσεις: Υβριδική μεταναστευτική επίθεση, τη διαδέχθηκαν οι εχθρικές απειλές της Τουρκίας με έξαρση το 2020, καταστροφικές πυρκαγιές από την κλιματική κρίση και η καταιγίδα της πανδημίας.

-Προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρία. Με Ευρώπη ενισχύσαμε σύνορα. Υπογράψαμε συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυποτο. Τη θωράκιση της άμυνας μας πλαισιώνουν πλέον συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

– Και αν υπάρχει ένα παράδειγμα αντιγραφής μιας δοκιμασίας σε κινητήριο μοχλό, αυτή ήταν η διαχείριση της πανδημίας.

-Διπλασιάσανε κλίνες ΜΕΘ, προσλήψεις χιλιάδων υγειονομικών, αλλά αποτέλεσε ευκαιρία για να θεμελιώσουμε ένα νέο, δημόσιο σύστημα Υγείας. Δρομολογούμε τον δωρεάν προσωπικό γιατρό.

-Κοινωνικός προσανατολισμός της δράσης μας: Δεν ήταν σύνηθες μια χώρα που εξέρχεται από μια μεγάλη, επώδυνη περιπέτεια, να δέχεται αλλεπάλληλες κρίσεις και ταυτόχρονα να προσπαθεί να μείνει εστιασμένη στον στόχο: ευημερία κοινωνίας.

-Διαθέσαμε δεκάδες δις να στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Υλοποιήσαμε όμως σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον της εργασίας. Συνοψίζεται σε έξι λέξεις Λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή.

-Ψηφιακή κάρτα εργασίας. Συνθήκες στους χώρους δουλειάς προσαρμόστηκαν στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δεν ισχύει κανενός είδους διάκριση.

– Ο πόλεμος επέστρεψε ξανά στην ήπειρο. Η ενεργειακή αναταραχή και οι πληθωριστικές πιέσεις πολιορκούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό με μόνη σταθερά την αστάθεια.

-Ερώτημα ταυτοτικό: με ποια πλευρά είμαστε.

-Οι αποκαλούμενες ίσες αποστάσεις οδηγούν στο χαώδες κενό. Και ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχει καταδικαστεί πολλές φορές από την ιστορία. Εμείς είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο, γι’ αυτό στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα.

-Αρνούμαστε τον αυταρχικό νέο-δεσποτισμό. Είμαστε με τη δικαιοσύνη και δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Ενισχύουμε πάντα τον αμυνόμενο.

-Είναι καμπή στην ιστορία της Ευρώπης. Γίνεται κατανοητό, αν κάνει κανείς την προσομοίωση στα εθνικά του δεδομένα. Να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένο που αύριο θα μπορούσαν να μιμηθούν νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί.

-Ξεχωριστή σημασία για Ελλάδα-Κύπρο. Αναφέρομαι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Απέναντι της ορθώνονται ξεκάθαρες αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβολαίου. Στους έωλους ισχυρισμούς της, απαντά η πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο.

-Την ώρα που αντιμετωπίζουμε τη μεγάλη πρόκληση του πολέμου, δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων.

– Η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας.

-Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, αλλά ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, όχι με νταηλίκια.

-Η Ελλάδα γίνεται κόμβος διακίνησης ενέργειας. Συνεργασίες με Ισραήλ, Αίγυπτο,

-Διασώσαμε 6.000 ναυαγούς τους τελευταίους μήνες. Όλοι προερχόμενοι από την Τουρκία. Απαιτούνται νέα σχέδια για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

-Δημοκρατία: Αποκτήσαμε νέο Σύνταγμα με τεράστια πλειοψηφία, πρώτη γυναίκα ΠτΔ, δικαίωμα ψήφου σε Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό. –

-Ρυθμίσεις για δικαιώματα που δεν είχαν προηγούμενο στην ελληνική έννομη τάξη.

-Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει και ενεργειακά ενωμένη Ευρώπη. Να παρεμβαίνουμε στις αγορές όταν έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Να σπάσουμε τη διασύνδεση τιμών αερίου με τιμές ρεύματος. Το έχω θέσει πολλές φορές στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

-Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, αλλά ζητώ παρέμβαση, όταν οι αγορές έχουν παύσει να λειτουργούν υπέρ των πολιτών.

-Να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση χωρίς να καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεών μας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις