Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Όμικρον 4 και 5 συμπτώματα: Ισχυρότερες οι νέες μεταλλάξεις
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Όμικρον 4 και 5 συμπτώματα: Ισχυρότερες οι νέες μεταλλάξεις

Όμικρον 4 και 5 συμπτώματα: Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 274 ασθενείς.

Όμικρον 4 και Όμικρον 5 δίνουν πλέον καθημερινά κοντά στις 20.000 νέες διαγνώσεις και τρεις χιλιάδες επαναμολύνσεις, ανεβάζοντας παράλληλα τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση, ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 274 ασθενείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προσαρμοστικότητα της μετάλλαξης Όμικρον υπολογίζεται περίπου εννιά φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την Α. Ειδικότερα, οι υποκατηγορίες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές από τις υποκατηγορίες ΒΑ.2 και ΒΑ.1.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης σε άρθρο του είχε αναφέρει πως οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 παρακάμπτουν την ανοσία πάνω από 4 φορές περισσότερο από την ΒΑ.2. Σύμφωνα με το CDC έχουμε το 35% των νέων περιπτώσεων που αντιστοιχούν στις παραλλαγές BA.4, ΒΑ.5, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη ανοσολογική διαφυγή από οποιαδήποτε άλλη από την έναρξη της πανδημίας και το 56% από την BA.2.12.1.

Τι γίνεται με την Όμικρον και τα εμβόλια

Μέχρι και την εμφάνιση της Δέλτα τα εμβόλια ήταν σχετικά αποτελεσματικά τόσο στο να αποτρέπουν την λοίμωξη για ένα σημαντικό ποσοστό των εμβολιασμένων (όχι σε όλους) όσο και να μειώνουν την πιθανότητα διασποράς. Ήταν πολύ αποτελεσματικά στην μείωση της πιθανότητας της σοβαρής νόσησης. Όμως, τα δεδομένα με την Όμικρον και ειδικά τις υποπαραλλαγές 4 και 5 άλλαξαν. Τα εμβόλια πλέον, όπως έχει επισημάνει ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, δεν είναι αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και φαίνεται ότι δεν είναι επίσης αποτελεσματικά όσον αφορά στην μείωση της πιθανότητας διασποράς. Αλλά τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στη μείωση της πιθανότητας σοβαρής νόσησης.

“Γνωρίζουμε ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση για τους άνω των 60 ετών και τους ευάλωτους προτείνεται από επιτροπές εμβολιασμών σε πολλές χώρες, αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Στις ΗΠΑ η σύσταση αφορά στους άνω των 50, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία στους άνω των 75 που ζουν στους οίκους ευγηρίας. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων και το ECDC, επίσης επισημαίνουν ότι δεν έχουμε ακόμη ξεκάθαρα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα ώστε για να προταθεί η δεύτερη αναμνηστική δόση στους κάτω των 79”, τόνιζε.

Τα έντονα συμπτώματα

Οι δύο υποπαραλλαγές δημιουργούν περισσότερα συμπτώματα, τα οποία μάλιστα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καταρροή, πονοκέφαλος, αίσθημα κακουχίας, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμος είναι τα βασικά “σημάδια” της Όμικρον. Προκαλεί δύο ημέρες υψηλό πυρετό, για μια εβδομάδα πολύ μεγάλη κακουχία, για μια ακόμη εβδομάδα κακουχία σε μικρότερο βαθμό και έντονο πονοκέφαλο. Παράλληλα, η υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσει λοίμωξη σε κάποιον που έχει περάσει την προηγούμενη Όμικρον. Εντούτοις, αρκετοί δεν έχουν συμπτώματα.

Η επαναμόλυνση, ακόμη και όσους έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου ή και έχουν νοσήσει, παραμένει πιθανή εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, υπογραμμίζουν οι ειδικοί που επαναλαμβάνουν τη σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωνστισμός. Μία επαναμόλυνση μπορεί να εμφανιστεί και τρεις μήνες μετά τη μόλυνση από το Covid-19. Ήδη όσοι είχαν μολυνθεί από την πρώτη παραλλαγή Όμικρον (ΒΑ.1), αναφέρουν δεύτερες μολύνσεις από άλλες υποπαραλλαγές, όπως η Όμικρον 2 (ΒΑ.2), η ΒΑ2.12.1, η ΒΑ.4 ή η ΒΑ.5.

Πώς προέκυψαν

Οι δύο υποπαραλλαγές μοιάζουν περισσότερο στην Όμικρον 2 (ΒΑ.2) από ό,τι στην αρχική (ΒΑ.1). Όμως φέρουν τις δικές τους μοναδικές μεταλλάξεις, μεταξύ άλλων αλλαγές (καλούμενες L452R και F486V) στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού, διευκολύνοντας πιθανώς τόσο την πρόσδεσή του στα ανθρώπινα κύτταρα, όσο και την αντοχή του.

Είναι πιθανό ότι οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 έχουν προέλθει από την Όμικρον 2, ενώ οι επιστήμονες θεωρούν επίσης πιθανό ότι πολλές αλληλουχίες γονιδιωμάτων που έχουν ταξινομηθεί ως Όμικρον 2 στις δημόσιες βάσεις γενετικών δεδομένων, στην πραγματικότητα είναι ΒΑ.4 ή ΒΑ.5.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις