Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

18

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ρομποτικό ψάρι: Νέα πρωτοπορία – Έτσι θα φύγουν τα μικροπλαστικά από τις θάλασσες
ΚΟΣΜΟΣ

Ρομποτικό ψάρι: Νέα πρωτοπορία – Έτσι θα φύγουν τα μικροπλαστικά από τις θάλασσες

Ρομποτικό ψάρι: Επιστήμονες έφτιαξαν ρομποτικό ψάρι που καταβροχθίζει τα μικροπλαστικά στις θάλασσες – Δείτε το εντυπωσιακό video

Οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα μικροσκοπικό ρομποτικό ψάρι, το οποίο είναι προγραμματισμένο να απομακρύνει τα μικροπλαστικά από τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Το ψάρι έχει την ικανότητα, ενώ κολυμπά, να τα προσροφά, καθώς διαθέτει μαλακό, εύκαμπτο και… αυτοθεραπευόμενο σώμα!  Τι είναι τα μικροπλαστικά; Πρόκειται για δισεκατομμύρια μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια, που θρυμματίζονται από τα μεγαλύτερα πλαστικά αντικείμενα, που χρησιμοποιούνται καθημερινά όπως τα μπουκάλια νερού, τα ελαστικά αυτοκινήτων και τα συνθετικά μπλουζάκια. Αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα του 21ου αιώνα, διότι μόλις διασκορπιστούν στο περιβάλλον, μέσω της διάσπασης των μεγαλύτερων πλαστικών, είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγούν από αυτά, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στο πόσιμο νερό, στα προϊόντα και στα τρόφιμα, βλάπτοντας το περιβάλλον και την υγεία των ζώων και των ανθρώπων.

«Έχει μεγάλη σημασία η ανάπτυξη ενός ρομπότ για την ακριβή συλλογή και δειγματοληψία επιβλαβών μικροπλαστικών ρύπων από το υδάτινο περιβάλλον», δήλωσε ο Yuyan Wang, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών του Πανεπιστημίου Sichuan και ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης. Η νέα εφεύρεση της ομάδας περιγράφεται σε ερευνητική εργασία στο περιοδικό «Nano Letters». «Αυτό είναι το πρώτο δείγμα τέτοιων μαλακών ρομπότ».  Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια πρωτοποριακή κατασκευή! Το ρομποτικό, αλλά… «θαυματουργό» ψάρι έχει μήκος μόλις 13 χιλιοστά, διαθέτει ένα σύστημα λέιζερ φωτός στην ουρά του, κολυμπά με ταχύτητα σχεδόν 30 χιλιοστά το δευτερόλεπτο, παρόμοια με την ταχύτητα με την οποία παρασύρεται το πλαγκτόν σε κινούμενο νερό.

Από υλικά εμπνευσμένα από στοιχεία που ευδοκιμούν στη θάλασσα

Οι ερευνητές δημιούργησαν το ρομπότ από υλικά εμπνευσμένα από στοιχεία που ευδοκιμούν στη θάλασσα όπως το φίλντισι, το οποίο είναι το εσωτερικό κάλυμμα των κελυφών των αχιβάδων. Η ομάδα δημιούργησε ένα υλικό παρόμοιο με το φίλντισι, τοποθετώντας διάφορα μικροσκοπικά φύλλα μορίων, σύμφωνα με την ειδική χημική διαβάθμισή του.  «Αφού το ρομπότ συλλέξει τα μικροπλαστικά στο νερό, οι ερευνητές μπορούν να αναλύσουν περαιτέρω τη σύνθεση και τη φυσιολογική τοξικότητα των μικροπλαστικών», επισημαίνει ο ερευνητής.

Το ρομποτικό ψάρι μπορεί να αυτοθεραπευτεί στο 89% της ικανότητάς του και να συνεχίσει να προσροφά μικροπλαστικά ακόμη και στην περίπτωση που υποστεί κάποια ζημιά ή κοπεί από το… κυνήγι των ρύπων στα νερά των θαλασσών.  Το μαλακό ρομπότ λειτουργεί προς το παρόν μόνο σε υδάτινες επιφάνειες, οπότε η ομάδα των ερευνητών θα εργαστεί σύντομα σε ρομποτικά ψάρια που μπορούν να πάνε βαθύτερα κάτω από το νερό. Παρόλα αυτά, αυτός ο βιονικός σχεδιασμός θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για άλλα παρόμοια έργα. «Νομίζω ότι η νανοτεχνολογία υπόσχεται πολλά για την προσρόφηση, συλλογή και ανίχνευση ρύπων σε ίχνη, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης και μειώνοντας παράλληλα το κόστος λειτουργίας», αναφέρουν οι ίδιοι.

Το εργαστήριο του Δημόκριτου επικεντρώνεται, επίσης, στη χρήση της νανοτεχνολογίας για την απαλλαγή του πλανήτη από τα μικροπλαστικά. Αυτή την εβδομάδα, το περιοδικό« Nature Food» ανακοίνωσε την εφεύρεση μιας νέας επίστρωσης ψεκασμού με βάση τα φυτά, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση στα πλαστικά περιτυλίγματα τροφίμων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις