Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ανταρκτική: Ένδειξη ελπίδας για το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο του κόσμου
ΚΟΣΜΟΣ

Ανταρκτική: Ένδειξη ελπίδας για το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο του κόσμου

Ανταρκτική: 150 φάλαινες με νότιο πτερύγιο κινηματογραφήθηκαν να τρέφονται μαζί σε ένα «συναρπαστικό» θέαμα

Για πρώτη φορά μετά την απαγόρευση της φαλαινοθηρίας, έως και 150 φάλαινες με νότιο πτερύγιο κινηματογραφήθηκαν να τρέφονται μαζί σε ένα «συναρπαστικό» θέαμα της Ανταρκτικής, το οποίο χαιρετίστηκε από τους επιστήμονες ως ένδειξη ελπίδας για το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο του κόσμου. Η πτεροφάλαινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο είδος κητώδους, μετά τη γαλάζια φάλαινα. Οι μεγαλύτερες ξεπερνούν σε μήκος τα 25 μέτρα και φτάνουν σε βάρος τους 74 τόνους. Οι πληθυσμοί των πτεροφαλαινών της Ανταρκτικής αποτέλεσαν αντικείμενο μαζικής εξολόθρευσης με αποτέλεσμα να υπάρξει απαγόρευση του κυνηγιού τους το 1976.

Υπολογίζεται ότι μέχρι την στιγμή της απαγόρευσης είχαν εξολοθρευθεί περισσότερες από 700 χιλιάδες πτεροφάλαινες και το είδος αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης. Σαραντέξι χρόνια μετά την απαγόρευση, μια μεγάλη ομάδα πτεροφαλαινών έκανε την εμφάνιση της στα νερά της Ανταρκτικής δημιουργώντας αισιοδοξία ότι το είδος ανακάμπτει. Ερευνητές του Ινστιτούτου Alfred Wegener έχουν εντοπίσει τα τελευταία χρόνια πτεροφάλαινες να κυκλοφορούν στα νερά της Ανταρκτικής αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είτε επρόκειτο για μια μεμονωμένη πτεροφάλαινα είτε για ομάδες αποτελούμενες συνήθως από 2-4 πτεροφάλαινες και σε ορισμένες περιπτώσεις ομάδες από περίπου 12 πτεροφάλαινες.

Οι φάλαινες βρέθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή επειδή εκεί υπήρχαν τεράστιες ποσότητες κριλ για να τραφούν

Στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Scientific Reports» οι ερευνητές αναφέρουν τον εντοπισμό μεγάλων ομάδων πτεροφαλαινών που αριθμούσαν 150 . Οι ομάδες αυτές εντοπίστηκαν να κινούνται στα νερά του νησιού Elephant που έγινε γνωστό επειδή βρήκε σε αυτό καταφύγιο το πλήρωμα του θρυλικού εξερευνητικού πλοίου Endurance στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι φάλαινες βρέθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή επειδή εκεί υπήρχαν τεράστιες ποσότητες κριλ για να τραφούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις