Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Η άλλη όψη, από την Ευτυχία Παπούλια
ΕΛΛΑΔΑ

Η άλλη όψη, από την Ευτυχία Παπούλια

Το πάθος, το αφοπλιστικό χαμόγελο και το ήθος τους.

Από την Ευτυχία Παπούλια
Κοινωνιολόγος
Οταν όλα φαίνονται να είναι εναντίον σου, να θυμάσαι οτι τα αεροπλάνα απογειώνονται κόντρα στον άνεμο
Henry Ford

Η περίπτωση του 19χρονου Ιρανού από την Μόρια που αρίστευσε στις Πανελλαδικές και έγινε “διάσημος” μέσα σε λίγα λεπτά, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την θεωρία πως ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί μπροστά σε μια ισχυρή θέληση ώστε να βοηθήσει για την κατάκτηση του στόχου της. Και το σύμπαν στην συγκεκριμένη περίπτωση είχε συμπυκνωθεί στα πρόσωπα των τεσσάρων καθηγητών του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης και του συντονιστή εκπαίδευσης προσφύγων στο ΚΥΤ Λέσβου, οι οποίοι είχαν εκτιμήσει το ήθος του αλλά και την ισχυρή του θέληση να κατακτήσει συγκεκριμένους στόχους σε συνθήκες που όλα φαίνονταν να είναι εναντίον του, κυρίως όμως αυτό της Γλώσσας.

Κοιτώντας  τα πρόσωπα αυτών, των δασκάλων του Κουρός Νουρμοχαμαντί Μπαιγκί, που υπερέβησαν τους εαυτούς των για να τον βοηθήσουν και που πολύ σωστά δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες και τα ονόματά τους, γιατί την δόξα των επιτυχόντων μονοπωλούν τα φροντιστήρια, διαπιστώνει κανείς διάχυτη την ικανοποίηση αυτών των λειτουργών της Δημόσιας Εκπαίδευσης, όπως και κάθε ανθρώπου που προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια και η βοήθεια έχει πιάσει τόπο… “οτι άξιζε”!

photo of of gray wooden ark on land under clear blue sky
Απραξία

Γιατί συμβαίνει στην καθημερινή μας ζωή, οργανώσεις, ιδρύματα ή και μεμονωμένα άτομα, να προσφέρουν βοήθεια υπηρετώντας σκοπιμότητες κάποιες φορές αλλά και επειδή τους το  υπαγορεύει η συνείδησή τους, αγνοώντας πολλές φορές πως η οικονομική κυρίως βοήθεια οχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα της φτώχειας, αλλά αντίθετα το συντηρεί και το επαυξάνει, “καθηλώνοντας” τους ευπαθείς σε απραξία και αδράνεια. Αλλά για να επανέλθουμε σε όσους αξίζουν και δικαιούνται την προσφορά, όπως ο Κουρός, η επιπλέον γνώση που πρόσφεραν οι δάσκαλοί του σε αυτόν, ηταν ηταν ενα πνευματικό κεφάλαιο που εκείνοι υπεξαίρεσαν απ’ την προσωπική τους ζωή του, το εμπιστεύτηκαν κι εκείνος το αξιοποίησε αναγνωρίζοντας δημόσια την προσφορά τους.

Υπάρχουν αρκετοί ανθρωποι στην κοινωνία μας που διακατέχονται απο έντονα αισθήματα προσφοράς κάθε είδους: πνευματικής, ηθικής, κυρίως όμως οικονομικής, σε νέους ανθρώπους που έχουν τις δυνατότητες, την θέληση και το πάθος να πετύχουν υψηλούς στόχους. Ειναι άνθρωποι με ιδιαίτερες ευαισθησίες που η τύχη τους βοήθησε να αποκτήσουν πλούτο αλλά στερήθηκαν κάποια διαφορετική ‘ευτυχία’ στην ζωή τους. Η βοήθεια σε νέους ανθρώπους που μπορούν να την αξιοποιήσουν ειναι μια δικαίωση. Ειναι δηλαδή το… σύμπαν πάντα σε ετοιμότητα να απλώσει το χέρι, σε όσους διαθέτουν όχι μόνο τα τυπικά αλλά και τα ουσιαστικά προσόντα. Όχι απλά να πάνε μπροστά αλλά να απογειωθούν κόντρα στον άνεμο!

Ήθος

Γιατί ο Κουρός δεν διέθετε μόνο την ισχυρή θέληση, διέθετε και ενα ήθος πρωτόγνωρο ή μάλλον παραγκωνισμένο απο τους ‘προοδευτικούς’ της εποχής μας, που απαιτούσε πάντα εναν στοιχειώδη σεβασμό απέναντι στους δασκάλους και στον θεσμό της εκπαίδευσης και του σχολείου. Ο Κουρός δεν ήρθε μόνο για να μάθει αλλά και να διδάξει συμπεριφορά. Σχολική και κοινωνική. Ηταν αυτός που εκδήλωνε τον σεβασμό του απέναντι στους καθηγητές του και σηκωνόταν όρθιος οταν εκείνοι έμπαιναν στην τάξη, κερδίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο και τις καρδιές τους. Ήταν αυτός που σεβάστηκε την θρησκεία της χώρας που τον φιλοξενεί παρακολουθώντας το μάθημα των θρησκευτικών, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την εκτίμηση της κοινωνίας.

Τον ίδιο αυτόν σεβασμό στην χώρα μας, στην χώρα που τον φιλοξενεί και του έδωσε τις ευκαιρίες έδειξε πριν λιγο καιρό και ο 17χρονος μαθητής Σαιντού Καμαρά πρόσφυγας απ’ την Γουινέα αριστούχος κι εκείνος και κέρδισε με το πάθος του για μάθηση και το ηθος του τις καρδιές των δασκάλων του, των συμμαθητών του αλλά και της Πολιτείας, ενώ του χορηγήθηκε λίγο πριν την απέλασή του το πολιτικό άσυλο που τόσο πολύ ποθούσε.

Η… Άνοδος

Πριν λίγες μέρες διοργανώθηκε στα Σεπόλια η επίσημη πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ ” Άνοδος, η ιστορία των Αντετοκούνμπο”, εκεί στον τόπο που ο Γιάννης ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα για να απογειωθεί κι αυτός και να φτάσει στην κορυφή του κόσμου. Δεν υπήρχαν stars εκει για να προσδώσουν ‘αίγλη’ στην εκδήλωση… Οι “celebrities” ήταν οι απλοί ανθρωποι της γειτονιάς με τους οποίους μεγάλωσε κι έπαιξε μαζί ο Γιάννης και ποτέ δεν τους ξέχασε. Την ιδια περιφρόνηση στην προβολή, την δημοσιότητα και τους celebrities έδειξε και ο Κουρός δηλώνοντας την άγνοιά του για διάσημη τηλεπερσόνα που ήθελε να του πάρει συνέντευξη. Ήξερε όμως το Πυθαγόρειο Θεώρημα που πολλοί celebrities φυσικά αγνοούν.

Μπορεί ο Γιάννης να μεσουράνησε σε μια δραστηριότητα οπου η γνώση της ελληνικής γλώσσας να μην ήταν απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο και τα τρία αυτά παιδιά χρειάστηκαν να καταβάλλουν προσπάθειες σε διαφορετικούς αγώνες, να επιστρατεύσουν δυνάμεις σωματικές και ψυχικές. Κυρίως όμως και τα τρία αυτά παιδιά διέθεταν έντονα τα ίδια κοινά στοιχεία: Το πάθος, το αφοπλιστικό χαμόγελο και το ήθος τους. Ενα ήθος που αποτελεί την άλλη οψη  του μεταναστευτικού… οπως είπε και ο πρωθυπουργός.. Την φωτεινή του οψη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις