Δίωξη Ναρκωτικών εναντίον ψευδεπίγραφων «φίλων του NBA» και ιδιαίτερα του διάσημου μπασκετμπολίστα ΛεΜπρον Τζέίμς, που αγωνίζεται στο αμερικανικό πρωτάθλημα με την ομάδα των Λος Αντζελες Λέίκερς!
Του Πέτρου Καρσιώτη
Το καρτέλ, το οποίο έχει δεχθεί από τον περασμένο Μάρτιο αλλεπάλληλα χτυπήματα από την Δίωξη Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ, με συλλήψεις και κατασχέσεις δεκάδων κιλών της ίδιας παρτίδας καθαρής κοκαΐνης από το Εκουαδόρ τοποθετεί στάμπα με την ένδειξη «NBA», αλλά και τον αριθμό «23», αυτόν που έχει στη φανέλα του ο διάσημος μπασκετμπολίστας ΛεΜπρόν Τζέϊμς των Λος Αντζελες Λέϊκερς!
Καθώς στο παρελθόν τα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής έχουν χρησιμοποιήσει ανάλογα λογότυπα, που παραπέμπουν και σε άσους του διεθνούς ποδοσφαίρου, όπως ο Κριστάνο Ρονάλντο με τον αριθμό «7», αρμόδιοι αξιωματικοί της Δίωξης, σε ερώτηση του Alphafreepress, για ποιο λόγο τα καρτέλ χρησιμοποιούν τέτοιες ονομασίες, απάντησαν ότι είναι ένας «κώδικας» να υποδηλώνουν στους υποψήφιους αγοραστές την…ποιότητα της πωλούμενης κοκαΐνης.
Εμπόρευμα… μπανάνες
Όπως προαναφέρθηκε, η Δίωξη, έχει καταφέρει και μέσα από πληροφορίες της D.E.A, σε μία περίπτωση, ισχυρά χτυπήματα στις συμμορίες που, έχοντας παραλάβει μεγάλες ποσότητες κόκας, οι οποίες έχουν φθάσει με κοντέινερ -συνήθως με δηλωμένο εμπόρευμα… μπανάνες- ξεκινούν τη διαδικασία της διακίνησης στον ελληνικό χώρο. Οι επιχειρήσεις, στο κυνήγι του αριθμού «23» έλαβαν χώρα, από τον Μάρτιο έως τώρα, σε Αττική, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Λουτράκι. Οι αστυνομικοί της Δίωξης έχουν βάσιμα στοιχεία ότι όλες οι κατασχεθείσες ποσότητες, που προορίζονταν για την εγχώρια «αγορά», προέρχονται, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η «Καθημερινή», από συγκεκριμένη παρτίδα κοκαΐνης, που αγγίζει τους 2,5 τόνους και διακινήθηκε μέσω Ελλάδας τον Φεβρουάριο, μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες από το Εκουαδόρ.
Η υπόθεση αυτή, που παραπέμπει σε σκηνές αστυνομικής ταινίας, άρχισε να εκτυλίσσεται τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, έχοντας πληροφορίες για επικείμενη εισαγωγή μεγάλου φορτίου κόκας από τη Λατινική Αμερική, πραγματοποίησαν ελέγχους σε 200(!) κοντέινερ με μπανάνες στον Πειραιά και άλλα 70 στη Θεσσαλονίκη.
Στα ΚΤΕΛ Ζακύνθου
Τα φορτία των ναρκωτικών δεν βρέθηκαν, σε εκείνη την έρευνα-μαμούθ. Ωστόσο, την ίδια χρονική περίοδο, ένα δέμα με ένα κιλό και 150 γραμμάρια κοκαΐνης κατασχέθηκε στη Ζάκυνθο. Βρέθηκε στα ΚΤΕΛ Αττικής και οι αστυνομικοί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ελεγχόμενη παράδοση για να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον παραλήπτη, όπως κι έγινε. Πρόκειται για 38χρονο Αλβανό, ο οποίος τους καλοκαιρινούς μήνες, εργαζόταν στα κλαμπ του νησιού.
«Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών», είχε αναφέρει η Αστυνομία «αναφορικά με αποστολή ασυνόδευτων δεμάτων, που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες, με υπεραστικά λεωφορεία στη Ζάκυνθο, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση τους στο νησί, ταυτοποιήθηκε ο παραλήπτης και συνελήφθη στον Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων στη Ζάκυνθο, τη στιγμή που παραλάμβανε δέμα που περιείχε 1.150 γραμμ. κοκαΐνης».
Αθήνα, Ζωγράφου, Βουλιαγμένη
Αυτά τον Μάρτιο. Την 1η Απριλίου, αστυνομικοί της Δίωξης είχαν συλλάβει σε Αθήνα, Ζωγράφου και Βουλιαγμένη, τέσσερα άτομα, τρεις Αλβανούς και έναν Ελληνα, για κατοχή 10 κιλών κοκαΐνης, με το λογότυπο «23», που παρέπεμπε στον ΛεΜπρόν Τζέϊμς! Ακολούθησε άλλη επιχείρηση, στο Λουτράκι για κατάσχεση μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης της πατρίδας του… N.B.A, πριν διακινηθεί. Σε συνεργασία της Δίωξης με το Σ.Δ.Ο.Ε. και την Ασφάλεια Κορίνθου και μετά από αξιοποίηση πληροφοριών με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, «συνελήφθη 45χρονος αλλοδαπός, μέλος διεθνούς κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης, για κατοχή με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση στην παράνομη εγχώρια αγορά μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης».
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε διαμέρισμα, που χρησιμοποιείτο ως χώρος απόκρυψης και διακίνησης ναρκωτικών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, τότε, 49 συσκευασίες, που έφεραν το λογότυπο «23» και περιείχαν κοκαΐνη, συνολικού βάρους 57 κιλών και 215 γραμμαρίων. Επισημαίνεται, τόνιζε η Αστυνομία ότι το προσδοκώμενο όφελος, από την πώληση της ανωτέρω κατασχεθείσας ποσότητας, υπερβαίνει το 1.500.000 ευρώ. Οι κατασχέσεις κοκαΐνης στην Ελλάδα, αποκαλύπτουν τα επίσημη στοιχεία, καταγράφουν ρεκόρ 25ετίας, ενώ αντίστοιχη είναι η τάση που καταγράφεται και διεθνώς.