Την ακλόνητη αποφασιστικότητα της Ελλάδας πως δεν πρόκειται να υποκύψει σε οποιεσδήποτε παράλογες τουρκικές αξιώσεις και δεν θα κάνει εκπτώσεις στην εδαφική της κυριαρχία, εξέφρασε σε συνέντευξή του στη γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Zeit Online» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Βερολίνο. Επίσης, κατέστησε σαφές πως και ο ίδιος προσωπικά δεν θα ζητήσει την άδεια από την Τουρκία για να επισκεφτεί ένα από τα ελληνικά νησιά. «Ακούγεται σαν αστείο, αλλά είναι η πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες Τούρκων αξιωματούχων, επειδή Έλληνες υπουργοί ταξιδεύουν σε ελληνικά νησιά κοντά στα ανατολικά σύνορα μας. Έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν για αυτό ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Είναι απολύτως παράλογο και μη αποδεκτό» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επισήμανε πως η Ελλάδα δεν ακολουθεί την τακτική της έντασης, αλλά συνεχίζει να κρατά ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο, χωρίς ωστόσο να κάνει εκπτώσεις στην εδαφική μας κυριαρχία. Σε ερώτηση αν «μπορείτε να κάνετε υποχωρήσεις στην απαίτηση να αποσυρθεί ο ελληνικός στρατός από τα νησιά», ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε κατηγορηματικά όχι και θύμισε ένα ρητό που λέει: «δεν θα σκοτώσω τον σκύλο μου, επειδή απλά ο γείτονας θα ήθελε να πατήσει το γρασίδι του δικού μου κήπου».
Η Ελλάδα ζητά από τη Γερμανία να επανεξετάσει τη στάση της ως προς τις προμήθειες των γερμανικών οπλικών συστημάτων
Περαιτέρω, ανέφερε πως η Αθήνα συνομιλεί με τη Γερμανία, την Ιταλία ή την Ισπανία, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει όπλα που παράγονται από φιλικά κράτη, να στρέφονται εναντίον μιας χώρας συμμάχου, όπως είναι η Ελλάδα. Ερωτηθείς πώς αντιδρούν αυτά τα κράτη, ιδιαιτέρως η γερμανική κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι «ακόμα δεν έχουμε διαπιστώσει κάποια αλλαγή, παρόλο που τη ζητάμε» και υπογράμμισε ότι «δεν θα σταματήσουμε να ενημερώνουμε σχετικά για το επίμαχο θέμα, φυσικά και τη γερμανική κοινή γνώμη».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως η Ελλάδα ζητά από τη Γερμανία να επανεξετάσει τη στάση της ως προς τις προμήθειες των γερμανικών οπλικών συστημάτων. «Ήδη το είχαμε ζητήσει από την κυβέρνηση της πρώην καγκελαρίου Μέρκελ και το επαναφέρουμε σήμερα στην τωρινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η απάντηση ωστόσο είναι ότι αυτή η εμπορική συμφωνία είχε ήδη επιτευχθεί πριν από την πρόσφατη κλιμάκωση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις» προσέθεσε. Μεταξύ άλλων, αναφερθείς στα ενεργειακά είπε πως το έργο του αγωγού EastMed θα ήταν η πιο ασφαλής και αξιόπιστη οδός μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για κυρώσεις σε βάρος της ελληνικής ναυτιλίας σχετικά με το ρωσικό πετρέλαιο, είπε πως θα ήταν ενάντια στα ευρωπαϊκά μας συμφέροντα. «Η μόνη διέξοδος θα ήταν να επιβληθεί ένα παγκόσμιο εμπάργκο γενικά στη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου. Αλλά σ΄ αυτή τη διαδικασία θα έπρεπε να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη πέραν της ΕΕ. Αυτό όμως θα είχε ακόμα πιο σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία» σημείωσε.