Συρίγος Πολυτεχνείο: Αντιδράσεις στην Βουλή από την αναφορά του Αγγελου Συρίγου
Μια φράση του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου για τους λόγους που έπεσε η δικτατορία το 1974 αλλά και την αντίσταση τότε της πλειονότητας του ελληνικού λαού, ήταν αρκετή να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, «νέοι ορίζοντες στα ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα», ο κ. Συρίγος πήρε το λόγο και είπε: «Παρά τη μεγάλη αποστροφή και την πολιτική αποδοκιμασία της χούντας από το λαό, το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω εσωτερικής αντιστάσεως. Κατέρρευσε υπό το βάρος των ανομημάτων της και κυρίως υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας».
Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις
Στη συνέχεια ο υπουργός συμπλήρωσε το επιχείρημά του, λέγοντας πως δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της χούντας, παρά κάποιοι γενναίοι που εναντιώθηκαν στο καθεστώς. «Αυτό που δεν έγινε από την πλειοψηφία του λαού, όταν χρειαζόταν, έπρεπε να αναπληρωθεί μετά το 1974. Είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρά μας, τραγουδάγαμε τα αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε ήσυχοι στο σπίτι μας, λέγοντας πως έχουμε εκπληρώσει το αντιστασιακό μας καθήκον. Επρόκειτο για θεατρικό παίγνιο, για παρωδία», είπε.
«Θέλω να εγκαλέσω τον κ. Συρίγο για το αφήγημα περί μύθων για λαϊκή αντίδραση στο καθεστώς της δικτατορίας. Σε αυτή την αίθουσα ουδέποτε έχει προβληθεί αυτό το ανιστόρητο αφήγημα. Γνωρίζετε ότι στη δικτατορία υπήρξαν μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις πέραν του Πολυτεχνείου. Η προσπάθειά σας και μάλιστα, όντας υφυπουργός, να ξαναγράψετε την Ιστορία για εκείνη την περίοδο είναι απαράδεκτη και ύβρις για την αίθουσα αυτή. Είναι απολύτως ανιστόρητο» απάντησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Φίλης, με τον Πάνο Σκουρλέτη να προσθέτει: «Ερχεστε εδώ να ξαναγράψετε την Ιστορία; Ξεχωρίζω την τοποθέτησή σας από τη ΝΔ του ’74 και μετά».
Παφίλης: Να διαβάζετε Ιστορία καλύτερα
«Θέλουμε να ακούσουμε τι εννοείτε για τον μύθο του Πολυτεχνείου, θα ακούσουμε τις εξηγήσεις σας, γιατί προφανώς κανείς μα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες του ελληνικού λαού και του κινήματος απέναντι στη χούντα», είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου του ΠΑΣΟΚ, με τον Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ να προσθέτει: «Τι να σας πω; Το δεν ντρέπεστε είναι λίγο. Τα είπατε όλα συνειδητά! Και επειδή είστε καθηγητής πανεπιστημίου, να διαβάζετε Ιστορία καλύτερα».
«Ο πατέρας μου απετάχθη τα ξημερώματα από το ναυτικό όταν ήρθε η χούντα και δεν ήταν παράγοντας, ένας τυχαίος αξιωματικός ήταν», είπε ο Κλέων Γρηγοριάδης από το ΜέΡΑ25, και πρόσθεσε: «Για 1,5 χρόνο που έμεινε προφυλακισμένος, οι γείτονες, που ήταν δεξιοί, μας έτρεφαν εκ περιτροπής, κ. υπουργέ. Έτσι έζησα εγώ και η αδερφή μου για 1,5 χρόνο, κ. υπουργέ».
«Ήξερα εκ των προτέρων πώς θα αντιμετωπίσετε την ομιλία μου, γι’ αυτό και επεσήμανα ρητώς ότι δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου, αλλά στην πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια» επανήλθε, επιχειρώντας να εξηγήσει τη θέση του, ο υπουργός, μέσα σε ένα πραγματικό κομφούζιο που είχαν δημιουργήσει οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
«Το κοινοβούλιο είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης, οι αντιρρήσεις ακούγονται» είπε ο προεδρεύων κ. Αθανασίου, που προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα.
Φωνές στη Βουλή
Συρίγος: Δεν είναι αμφιθέατρο εδώ, κ. Φίλη
Φίλης: [Φωνές]
Συρίγος: Κύριε Φίλη, δεν είναι αμφιθέατρο εδώ
Αθανασίου: Παρακαλώ, καθίστε κάτω, επικαλούμαι την ιδιότητά σας ως πρώην υπουργού Παιδείας. Αφήστε τον υπουργό να δώσει διευκρινίσεις
Συρίγος: Είναι προφανές ότι ένας τέτοιος λόγος ενοχλεί την αντιπολίτευση, γιατί αναφέρθηκα ρητώς, παρά τη μεγάλη ηθική αποστροφή και πολιτική αποδοκιμασία, το καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως αλλά της κυπριακής τραγωδίας
Αθανασίου: Εδώ υπάρχουν αναθεωρητές της Ιστορίας σε μεγάλα θέματα, κανείς δεν φιμώνεται
Συρίγος: Δεν είμαι αναθεωρητής της Ιστορίας. Ο λόγος μου είναι καταγεγραμμένος στη Βουλή, ανέφερα ότι το πιο σημαντικό γεγονός ήταν το Πολυτεχνείο, υπήρχε παλλαϊκή συμμετοχή στην κηδεία Παπανδρέου, δυστυχώς δεν υπήρξαν μαζικές λαϊκές αντιδράσεις που θα έπεφτε το καθεστώς. Αν πιστεύετε ότι υπήρξαν και έριξαν τη χούντα, να το πείτε. Ανέφερα επί λέξη για το Πολυτεχνείο ότι επειδή ακριβώς ήταν το φωτεινό γεγονός μαζικής αντιδράσεως προσέλαβε μυθικές διαστάσεις μετά το ’74. Όλη η προσπάθεια διαστρεβλώσεως από αυτά που είπα, από άτομα που δεν ήταν στην αίθουσα, στοχεύει να αλλάξουμε τη συζήτηση από το νομοσχέδιο. Με κάθε σεβασμό σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που αντιστάθηκαν, δεν έπεσε γι’ αυτόν τον λόγο η δικτατορία.
https://www.youtube.com/watch?v=axBnHso-ubg