Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έλαβε από το νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» το αποτέλεσμα της έρευνας που διέταξε. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας ζήτησε τη διενέργεια άμεσης Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που πέρα από τις ευθύνες του νοσηλευτικού προσωπικού που επιμελήθηκε του συμβάντος θα αναζητηθούν και τυχόν ευθύνες των διοικητικών οργάνων αναφορικώς με πλημμέλειες τους για το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται σε τέτοια περιστατικά, δεδομένου ότι εκείνη την ώρα στο νοσοκομείο εφημέρευαν άνω των 70 ιατρών όλων των ειδικοτήτων που μπορούσαν να ελέγξουν το περιστατικό.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται συγγενείς του 49χρονου, ο άτυχος άνδρας έφτασε με συμπτώματα οξέος εμφράγματος στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, ενημερώνοντας τους γιατρούς για πόνους στην πλάτη. Όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς του άτυχου 49χρονου, είχε δυνατούς πόνους στο στήθος και δύσπνοια, αλλά από το νοσοκομείο τον ενημέρωσαν ότι δεν εφημερεύουν και του σύστησαν να μεταβεί στο Νοσοκομείο του Ρίου.
Ο 49χρονος άνδρας αισθάνθηκε να επιδεινώνεται η κατάστασή του και έξω από το νοσοκομείο κάλεσε συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο έφτασε και τον παρέλαβε για να πάνε στο νοσοκομείο του Ρίου. Όμως, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», ο 49χρονος πέθανε στο κάθισμα του συνοδηγού. Όταν ο συγγενής του έφτασε στο Νοσοκομείο του Ρίου, ήταν πλέον αργά. Σύμφωνα με το tempo24.news, η απώλεια του 49χρονου είναι η δεύτερη που «μετρά» η οικογένεια, καθώς πριν από λίγους μήνες έφυγε από τη ζωή η αδελφή του, η 44χρονη Ε. Ν., νοσηλευόμενη με κορονοϊό.
Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά η οικογένειά του
Εν τω μεταξύ, την παρέμβαση του εισαγγελέα ζητά η οικογένεια του 49χρονου. «Πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί δεν έδωσαν τις πρώτες βοήθειες σε έναν συνάνθρωπό μας…» αναφέρουν μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος, οι οποίοι κατηγορούν τους υπευθύνους του νοσοκομείου για έλλειψη ανθρωπιάς. «Ανθρωπιά τέλος…», αναφέρει ο σύζυγος της αδελφής του 49χρονου. «Φύγε από εδώ, δεν εφημερεύει», ήταν η απάντηση που εισέπραξε από το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», όπου απευθύνθηκε ο 49χρονος και τελικά λίγα μέτρα έξω από το νοσοκομείο εξέπνευσε. «Απαράδεκτοι… Αυτό μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε Έλληνα ή άλλον συνάνθρωπό μας» αναφέρουν οι οικείοι του, που ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα.
Νωρίτερα, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», Ηλίας Θεοδωρόπουλος, διευκρίνισε, μιλώντας στο tempo24.news, ότι μέχρι τώρα έχει προφορική ενημέρωση για το εν λόγω περιστατικό, ενώ τόνισε ότι ο θάνατος το 49χρονου τελεί υπό διερεύνηση. Υποστήριξε ότι σύμφωνα με όσα του έχουν μεταφερθεί από το προσωπικό του Νοσοκομείου, ο 49χρονος έφτασε εκεί με το αυτοκίνητό του, λέγοντας ότι πονάει στην πλάτη από ψύξη, επικαλούμενος παράλληλα γνωμάτευση από τον προσωπικό του γιατρό.
Συγκλονίζει ο αδελφός του 49χρονου στην Πάτρα: «Μου έμεινε σε τρία λεπτά στα χέρια, καθ’ οδόν προς το Ρίο»
Η ασφάλεια του νοσοκομείου κάλεσε νοσηλεύτρια, η οποία συνομίλησε μαζί του, εκείνος της ανέφερε ότι πονάει, μάλλον από ψύξη, και εκείνη τον ενημέρωσε ότι θα πρέπει να πάει στο Νοσοκομείο του Ρίου, που εφημερεύει, για να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του προσωπικού, εκείνος αποχώρησε, χωρίς να δώσει σημάδια ότι η κατάστασή του ήταν σοβαρή και κρίσιμη. «Η ηλικία του, το γεγονός ότι έφτασε μόνος του με το αυτοκίνητό του και περπατούσε κανονικά και επικοινωνούσε δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό στο προσωπικό», αναφέρει ο κ. Θεοδωρόπουλος. Ο διοικητής κάνει λόγο για ένα πραγματικά λυπηρό και δυστυχές περιστατικό, το οποίο θα ερευνηθεί πλήρως, ενώ διευκρινίζει ότι οποιοσδήποτε πολίτης καταφύγει στο νοσοκομείο και η κατάστασή του είναι κρίσιμη, αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή και ιατρική περίθαλψη, είτε το νοσοκομείο εφημερεύει είτε όχι.
Ο αδελφός του θύματος, που ξεψύχησε στα χέρια του, περιέγραψε στο star.gr τον Γολγοθά του άτυχου Θ. λίγο πριν πεθάνει. Ο αδελφός του 49χρονου καταγγέλλει ότι στον «Άγιο Ανδρέα» δεν τον εξέτασαν: «Πήγε στον ”Άγιο Ανδρέα” και ο σεκιουριτάς τον έδωσε στις νοσηλεύτριες. Τους εξήγησε ότι τον πονάει η πλάτη και εκείνες του είπαν ότι δεν εφημερεύει το νοσοκομείο και να πάει στο Ρίο. Ο Θ. έπαιρνε την αδερφή μου και τον αδερφό μου τηλέφωνο, ο οποίος τον πήρε από τον ”Άγιο Ανδρέα” για να τον πάει στο Ρίο» είπε συγκλονισμένος ο αδελφός του, και πρόσθεσε: «Μετά από 5 χιλιόμετρα λιποθύμησε στο αυτοκίνητο. Στο Ρίο απλά επιβεβαίωσαν τον θάνατο. Στον ”Άγιο Ανδρέα” δεν του πήραν ούτε την πίεση. Κάποιος πρέπει να παρέμβει. Θέλουμε την παρέμβαση του εισαγγελέα, ποιος θα μας προστατέψει;».
“Ήταν πολύ φοβισμένος, γιατί πονούσε πολύ”
Ο αδελφός του αδικοχαμένου ζαχαροπλάστη, που κλήθηκε από τον 49χρονο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, συγκλονίζει. Όπως περιέγραψε, πέθανε μέσα σε τρία λεπτά στα χέρια του. «Όταν μιλήσαμε, ήταν πολύ φοβισμένος, γιατί πονούσε πολύ. Με πήρε μετά από λίγο και μου είπε ότι τον έδιωξαν από το νοσοκομείο και ότι πρέπει να πάει στο Ρίο, γιατί τον έδιωξαν και δεν αισθανόταν καθόλου καλά» είπε, και πρόσθεσε:
«Όταν τον συνάντησα έξω από το νοσοκομείο ήταν πολύ άσχημα. Μέσα σε τρία λεπτά πέθανε στα χέρια μου, έπαθε ανακοπή. Φτάσαμε στο Ρίο, αλλά ήταν πολύ αργά. Αν είχα αργήσει τρία λεπτά, θα τον έβρισκα νεκρό στον δρόμο». Για τον τρόπο που οι νοσηλευτές του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» αντιμετώπισαν τον αδελφό του, είπε: «Δύο νοσηλεύτριες τον είδαν. Τους είπε ότι πονάει, όμως τον έδιωξαν για το Ρίο», κατέληξε.
H ανακοίνωση του Μιχάλη Γιαννάκου
Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος ζητά να διεξαχθεί και εισαγγελική έρευνα, για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Επισημαίνει ότι, σύμφωνα με όσα του έχουν μεταφέρει, ο 49χρονος ανέφερε στη νοσηλεύτρια στα επείγοντα ότι είχε πόνο στην πλάτη και ότι υπέφερε συχνά από ψύξεις, καθώς και ότι το πρωί είχε πάει σε ιδιώτη γιατρό που του είχε χορηγήσει φάρμακα, αλλά εξακολουθούσε να πονά. Εκείνη τον παρέπεμψε στο Ρίο που εφημέρευε. «Για το θάνατο άνδρα στην Πάτρα. Παράλληλα με τη σωστή ΕΔΕ, που διέταξε ο υπουργός Υγείας, να διαταχθεί εισαγγελική έρευνα, να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες στο νοσοκομείο αλλά και τον ιδιώτη γιατρό που είδε το πρωί τον ασθενή κατά δήλωσή του.»
»Τα Νοσοκομεία εφημερεύουν-δεν εφημερεύουν οφείλουν να εξετάζουν τα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται. Δεν είναι τράπεζες. Εξετάζουν ακόμη και σε ημέρα μη εφημερίας, όχι μόνο με βάση τη κείμενη νομοθεσία, αλλά και από νοσηλευτική δεοντολογία. Εξ άλλου ελάχιστα περιστατικά προσέρχονται σε μη εφημερεύοντα νοσοκομεία. Γι’ αυτό και το Νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ τα μεσάνυκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, παρότι δεν εφημέρευε, είχε καλύψει τα επείγοντα με Νοσηλεύτρια. 12:15 τα μεσάνυκτα έφθασε άνδρας οδηγώντας το αυτοκίνητό του στη πύλη του Νοσοκομείου. Είπε στους θυρωρούς ότι πονάει. Ορθά οι θυρωροί τον οδήγησαν στα Επείγοντα. Η Νοσηλεύτρια βάρδιας, από μαρτυρίες συναδέλφων, ρώτησε τον ασθενή για την κατάστασή του. Ο ασθενής της είπε ότι πονάει στη πλάτη του και ότι πάσχει συχνά από ψύξεις λόγω δουλειάς.»
“Δεν προκύπτει από πουθενά ότι κάλεσε γιατρό να τον εξετάσει”
»Το πρωί της είπε πονούσε και πήγε σε ιδιώτη γιατρό, ο οποίος διέγνωσε ψύξη και του χορήγησε φάρμακα. Παρά ταύτα, συνέχιζε να πονάει. Γι’ αυτό και ήρθε μεσάνυκτα στο νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ. Η νοσηλεύτρια τον παρέπεμψε στο εφημερεύον νοσοκομείο του ΡΙΟΥ. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι κάλεσε γιατρό να τον εξετάσει. Ο ασθενής κατέρρευσε λίγο μετά έξω από το νοσοκομείο. Ο ασθενής έπρεπε να εξετασθεί από γιατρό και να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.»
»Μπορεί να είχε σωθεί. Επίσης, θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη της υγείας εάν είχε γίνει σωστή διάγνωση από τον ιδιώτη γιατρό το πρωί, πολλές ώρες πριν. Εάν πράγματι είχε επισκεφθεί ιδιώτη γιατρό, όπως είπε στη Νοσηλεύτρια. Γι’ αυτό, παράλληλα με τη σωστή ΕΔΕ που διέταξε ο Υπουργός Υγείας, να διεξαχθεί επείγουσα εισαγγελική έρευνα για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες στο νοσοκομείο και τον ιδιώτη γιατρό εφόσον εξέτασε τον ασθενή το πρωί. Χάθηκε άνθρωπος που θα μπορούσε να ζει. Να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.
Μιχάλης Γιανάκος».