Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Αντισώματα κορονοϊού με αυγά: Nέα ελπίδα για την καταπολέμηση του Covid
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Αντισώματα κορονοϊού με αυγά: Nέα ελπίδα για την καταπολέμηση του Covid

Αντισώματα κορονοϊού με αυγά: Τι μελέτησαν οι επιστήμονες

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, δημιούργησαν με επιτυχία αντισώματα για την πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 που προέρχεται από αυγά κότας. Σύμφωνα με το εν λόγω πανεπιστήμιο, αυτά τα αντισώματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ή την πρόληψη της μόλυνσης από την COVID-19. Η δε μελέτη δημοσιεύτηκε το Σάββατο στο περιοδικό Viruses.

Ο Rodrigo Gallardo, καθηγητής πτηνοτροφικής στο Τμήμα Υγείας και Αναπαραγωγής του Πληθυσμού στη Σχολή Κτηνιατρικής του UC Davis, εξήγησε ότι τα πουλιά είναι ιδανικά για την παραγωγή πολλών αντισωμάτων γρήγορα και ανέξοδα. Τα πουλιά παράγουν το αντίσωμα IgY, το οποίο είναι παρόμοιο με το ανθρώπινο αντίσωμα IgG και δεν προκαλεί αλλεργικές ή ανοσολογικές αντιδράσεις όταν χορηγείται με ένεση στον άνθρωπο. Το IgY υπάρχει στον ορό των πτηνών και στα αυγά τους, και δεδομένου ότι οι κότες γεννούν περίπου 300 αυγά ετησίως, επιτρέπουν τη συλλογή μεγάλων ποσοτήτων IgY, ανέφερε ο UC Davis, όπως είπε ο Gallardo.

Το πείραμα

Οι ερευνητές χορήγησαν στις κότες δύο δόσεις από τρία εμβόλια που συνδέονται με την πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 ή τον τομέα δέσμευσης υποδοχέα και μέτρησαν τα αντισώματα σε δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν από τις κότες και τους κρόκους αυγών τρεις και έξι εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ερευνητές στο Εθνικό Κέντρο Βιοάμυνας και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο George Mason στη Βιρτζίνια δοκίμασαν καθαρισμένα αντισώματα για να προσδιορίσουν την ικανότητά τους να εμποδίζουν τον SARS-CoV-2 να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, πρόσθεσε ο UC Davis.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο τα αυγά όσο και οι οροί περιείχαν αντισώματα ικανά να αναγνωρίσουν τον SARS-CoV-2, αλλά τα αντισώματα από τους ορούς ήταν πιο αποτελεσματικά στην καταστροφή των ιικών σωματιδίων, σύμφωνα με το UC Davis. Σε συνδυασμό με την Daria Mochly-Rosen στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και τον Michael Wallach στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, η Gallardo στοχεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα αντισώματα σε ένα σπρέι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στην COVID-19.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις