Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

20

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ενεργειακή κρίση: Το πλάνο της Ελλάδας εάν κοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Το πλάνο της Ελλάδας εάν κοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο

Ενεργειακή κρίση: Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, σχετικά με τον αγωγό Nord Stream και το φυσικό αέριο

Εντείνονται οι ανησυχίες της Ελλάδας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις της Gazprom ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του Nord Stream 1, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η ροή του ρωσικού αερίου μετά την 21η Ιουλίου. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, σχετικά με τον αγωγό Nord Stream και το φυσικό αέριο, εν μέσω κλίματος ανησυχίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά και τις απειλές της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού SHELL, διέβλεψε κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εμφανίστηκε σχεδόν σίγουρος ότι η Ρωσία θα κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την ΕΕ, με την Ζαχάροβα να εξαπολύει απειλές. Το απόγευμα της Πέμπτης, συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το ενεργειακό «plan B» της Ελλάδας, για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

Επικεφαλής SHELL: Έρχεται σκληρός ενεργειακός χειμώνας

Ο επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Shell, τόνισε χθες Πέμπτη ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν «πραγματικά σκληρό» ενεργειακό χειμώνα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, μιλώντας στην Οξφόρδη, επανέλαβε τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτόξευση των τιμών. Σημείωσε πως η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν «πραγματικά σκληρό» χειμώνα εν όψει του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην έκδοση δελτίου καυσίμων.

«Θα είναι ένας πραγματικά σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη. Όλοι θα αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας» δήλωσε ο CEO της Shell στο Εαρινό Συνέδριο Aurora στην Οξφόρδη, όπως μέτέδωσε η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσει την κατανάλωση ενέργειας, συμπλήρωσε, αφήνοντας ανοιχτό και το σενάριο της έκδοσης δελτίου για την κατανάλωση ενέργειας.

Φόβοι Μακρόν για κλείσιμο της στρόφιγγας

Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου κυμάνθηκαν στο ίδιο επίπεδο με αυτό του επικεφαλής της SHELL, κάνοντας χθες λόγο για ένα «δύσκολο» και «σκληρό» φθινόπωρο, τόσο στο μέτωπο της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, όσο και στο μέτωπο της γαλλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας. Για την Ρωσία, ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι χρησιμοποιεί την παροχή του φυσικού αερίου ως πολεμικό όπλο και εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα διακόψει πλήρως την παροχή του προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε επίσης ότι η Γαλλία είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, την οποία, όπως ανέφερε, η χώρα του θα βοηθήσει.

Μιλώντας μετά την παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στη διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου, κίνηση που χαρακτήρισε «ξεκάθαρο μήνυμα». Η Ρωσία «έχει ήδη ξεκινήσει να διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου» είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην παύση της παροχής μέσω του αγωγού Nord Stream 1, με αφορμή την ετήσια συντήρησή του -που όμως έχει προκαλέσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μην ανοίξει πάλι η ροή του αερίου, ακόμη και μετά την περίοδο της προγραμματισμένης συντήρησης. Η Ρωσία «θα χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως πολεμικό όπλο» εναντίον της Δύσης, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το κανάλι «TF1».

Γάλλος πρόεδρος: «Θα πρέπει να τα καταφέρουμε χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο»

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία σκοπεύει να βρει τρόπους να τα καταφέρει χωρίς το φυσικό αέριο της Ρωσίας, όσο πιο σύντομα αυτό είναι δυνατό, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μακρόν. Εξάλλου, όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία έχει ήδη βάλει μπρος το σχέδιό της για εύρεση εναλλακτικών λύσεων στον ενεργειακό εφοδιασμό, για να μπορέσει να δημιουργήσει αποθέματα ενόψει του χειμώνα, ο οποίος αναμένεται δύσκολος, όπως έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως αξιωματούχοι πολλών χωρών.

«Θα πρέπει να τα καταφέρουμε χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Η Γαλλία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το AFP, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, εκτιμάται πως θα λάβει λιγότερο από το 20% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Τα αποθέματα που συγκεντρώνει η Γαλλία, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, θα έχουν φτάσει στο 100% των δυνατοτήτων τους έως το φθινόπωρο.

Απειλεί η Ζαχάροβα και επιρρίπτει στη Δύση ευθύνες

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Μαρία Ζαχάροβα, δικαίωσε λίγο αργότερα τους φόβους του Μακρόν, υπογραμμίζοντας το βράδυ της Πέμπτης, ότι το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η κ. Ζαχάροβα επιρρίπτει στη Δύση ευθύνες για το κλείσιμο της «στρόφιγγας» του φυσικού αερίου, τονίζοντας τη Πέμπτη ότι η επαναλειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 μετά από την τρέχουσα περίοδο συντήρησης είναι πρωτίστως ευθύνη της Δύσης.

«Όσον αφορά τη λειτουργία του αγωγού αερίου στο μέλλον, πολλά θα εξαρτηθούν από τους εταίρους μας -σχετικά με τη ζήτηση του αερίου αλλά και με την αποτροπή αρνητικών συνεπειών ή παράνομων περιοριστικών μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.

 Ανησυχία στην Ευρώπη – Δεν δίνει εγγυήσεις η Gazprom

Ο αγωγός υποβάλλεται σε ετήσια συντήρηση έως τις 21 Ιουλίου, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να το παρατείνει, προκειμένου να περιορίσει την ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου, διαταράσσοντας τα σχέδια για τη δημιουργία αποθηκών για τον χειμώνα. Ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία ενός κρίσιμου τμήματος του Nord Stream 1 λόγω αμφιβολιών σχετικά με την επιστροφή μιας τουρμπίνας από τον Καναδά, ο οποίος είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας.

Η Ρωσία κάλυπτε το 40% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο, αλλά έχει ήδη κλείσει την στρόφιγγα σε 12 χώρες-μέλη της ΕΕ και τίποτα δεν προμηνύει αλλαγή της ρωσικής στάσης στο εγγύς μέλλον. Τα αποθέματα της Ευρώπης σε φυσικό αέριο ανέρχονται σήμερα στο 62,6% και οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η επίτευξη του στόχου του 80% θα είναι απίστευτα δύσκολη, εάν συνεχιστούν οι σημαντικές διακοπές στον εφοδιασμό του ρωσικού φυσικού αερίου.

Το Plan B της Ελλάδας στη σύσκεψη στο Μαξίμου

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την αντιμετώπιση μιας ακόμα πιο βαθιάς ενεργειακής κρίσης τον χειμώνα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή, σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, που μετείχε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έγινε εκτίμηση και για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και την επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η χώρα θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί ακόμα και στο ακραίο σενάριο του να κλείσει ο Πούτιν την στρόφιγγα προς την ΕΕ. Το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην αναζήτηση LNG όσο και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ασχέτως του γεγονότος πως η Ελλάδα παραλαμβάνει αέριο από το Turk Stream.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις