Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

11

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Καρκίνος του αίματος και εμβόλιο κορονοϊού: Πώς προστατεύει η αναμνηστική δόση
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Καρκίνος του αίματος και εμβόλιο κορονοϊού: Πώς προστατεύει η αναμνηστική δόση

Καρκίνος του αίματος και εμβόλιο κορονοϊού: Τι αποδεικνύουν έρευνες για ασθενείς με καρκίνο

Πολλοί ενήλικες που πάσχουν από καρκίνο του αίματος και δεν ανέπτυξαν αντισώματα από την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, κατάφεραν να το επιτύχουν αφού έκαναν το αναμνηστικό εμβόλιο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Επιπλέον, η λήψη αντισωμάτων παράλληλα με τη δεύτερη δόση μπορεί να προστατεύσει περαιτέρω τους ασθενείς από τον ιό. Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του αίματος διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά μετά τη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την COVID-19. Ωστόσο, το γεγονός ότι πολλοί δεν αναπτύσσουν ανοσοαποκρίσεις στον αρχικό εμβολιασμό έχει εγείρει ανησυχίες.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό Cancer γεννούν ελπίδες για την προστασία αυτών των ασθενών με καρκίνο υψηλού κινδύνου από την παγκόσμια πανδημία. Οι καρκίνοι του αίματος, είναι παγκόσμιο ιατρικό πρόβλημα και παρουσιάζονται σε πολλές μορφές, όπως λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της φαρμακευτικής εταιρείας Bristol Myers Squibb με έδρα τις ΗΠΑ το 2020, υπολογίζεται ότι εμφανίστηκαν 1,24 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου του αίματος ετησίως σε όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 6% όλων των περιπτώσεων καρκίνου.

Η νόσος είναι διαδεδομένη και σε παιδιά

Αυτό έχει επίσης ως αποτέλεσμα περίπου 720.000 θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως, που αποτελούν πάνω από το 7% όλων των ετήσιων θανάτων από καρκίνο. Η νόσος είναι επίσης διαδεδομένη στα παιδιά, με τη λευχαιμία να είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στην περίπτωσή τους.

Καθώς αυτοί οι καρκίνοι επηρεάζουν τα λευκά αιμοσφαίρια και, επομένως, το ανοσοποιητικό σύστημα, σε συνδυασμό με τις ανοσοκατασταλτικές επιδράσεις πολλών θεραπειών για τον καρκίνο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ασθενείς με καρκίνο του αίματος θεωρούνται σοβαρά ανοσοκατεσταλμένοι και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από σοβαρές περιπτώσεις COVID-19. Όταν τα εμβόλια για την COVID-19 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά, δόθηκε προτεραιότητα σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι ή εκείνοι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Η μελέτη

Για να κατανοήσουν τα ποσοστά ορομετατροπής σε ασθενείς με καρκίνο του αίματος που εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19, οι ερευνητές μελέτησαν τις αναφορές από 378 εμβολιασμένους ασθενείς που νοσούσαν με τον εν λόγω καρκίνο. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν μια αναδρομική ανάλυση, παρακολουθώντας τα αποτελέσματά τους για να δουν αν ανέπτυξαν αντισώματα κατά της COVID-19. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι λιγότεροι από τους μισούς (48%) ασθενείς ανέπτυξαν αντισώματα από την πρώτη δόση του εμβολίου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς με καρκίνο του αίματος δεν κινδύνευαν να μην αναπτύξουν αντισώματα από την πρώτη δόση, όπως πολλοί φοβόντουσαν. Πράγματι, όπως σημειώνει η μελέτη, οι ασθενείς με ενεργά περιστατικά καρκίνου του αίματος ή που έλαβαν πρόσφατα θεραπεία, είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά ορομετατροπής.

Ωστόσο, μετά τη λήψη ενός ενισχυτικού εμβόλου, αναπτύχθηκαν αντισώματα σε περισσότερους από τους μισούς (56%) από τους ασθενείς που δεν ανέπτυξαν αντισώματα την πρώτη φορά. Αυτό ίσχυε επίσης για ασθενείς που υποβάλλονται επί του παρόντος σε ενεργό θεραπεία. Υπήρχαν όμως ακόμη περιπτώσεις όπου συνολικά, το 8,8% των ασθενών προσβλήθηκε από COVID-19 και το 0,8% απεβίωσε εξαιτίας του ιού. Να σημειωθεί πως κανένας απ’ αυτούς που πέθαναν δεν μπόρεσε όσο ζούσε να αναπτύξει αντισώματα, με τη μελέτη να διαπιστώνει ότι κανένας απ’ αυτούς που είχαν αντισώματα από το εμβόλιο δεν πέθανε από τον ιό.

Πού χρησιμοποιείται το κοκτέιλ αντισωμάτων

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με tixagevimab/cilgavimab, το προληπτικό κοκτέιλ αντισωμάτων COVID-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca που πωλείται με το όνομα Evusheld. Αυτό το κοκτέιλ χρησιμοποιείται σε θεραπείες με αντισώματα για τη στόχευση της πρωτεΐνης ακίδας SARS-CoV-2, η οποία την εμποδίζει να μολύνει τα κύτταρα. Πράγματι, η μελέτη διαπίστωσε ότι κανένας από τους ασθενείς που έλαβαν Evusheld δεν ανέπτυξε ποτέ COVID-19. Τώρα, παρά την επιτυχία του tixagevimab/cilgavimab, το οποίο έχει εγκριθεί για χρήση σε πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, αυτό δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιείται ευρέως.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αρκετές αναφορές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης από τον Απρίλιο του 2022, το 80% όλων των διαθέσιμων δόσεων tixagevimab/cilgavimab στις ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα αχρησιμοποίητες στα ράφια ή στις αποθήκες. Οι ερευνητές συνιστούν τον συνδυασμό της παθητικής ανοσοποίησης με tixagevimab/cilgavimab με ενισχυτικές δόσεις εμβολιασμού για να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους ασθενείς με καρκίνο του αίματος από την COVID-19.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις