Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βανέσσα Αρχοντίδου: «Κάπως έτσι δίνω τη σκυτάλη στα παιδιά λοιπόν»
ΕΛΛΑΔΑ

Βανέσσα Αρχοντίδου: «Κάπως έτσι δίνω τη σκυτάλη στα παιδιά λοιπόν»

Βανέσσα Αρχοντίδου: Την όγδοη, μάλιστα, την κατέκτησε μαζί με τους γιους της: «Κάπως έτσι δίνω τη σκυτάλη στα παιδιά λοιπόν», όπως γράφει στο Instagram.

Στο τέλος του 2021 η αλπινίστρια Βανέσσα Αρχοντίδου κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή της Ανταρκτικής, σε μια απαιτητική αποστολή όπου ήταν η μοναδική Ελληνίδα, ολοκληρώνοντας έτσι το στόχο των 7 Summits, ή των 7 υψηλότερων κορυφών των ηπείρου του κόσμου, που είχε θέσει. Πρόσφατα όμως αποφάσισε να κατακτήσει και μία όγδοη υψηλότερη κορυφή, αυτή της Αυστραλίας. Και το έκανε, μαζί με τους γιους της, όπως ανακοίνωσε σε μια νέα ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Instagram, όπου ποζάρει με τα δύο παιδιά της.

Όπως έγραψε, συγκεκριμένα,

«Στην κορυφή του Mt Kosciuszko. Δεν είναι μια συνηθισμένη φωτογραφία μου με τα αγόρια, είναι μια φωτογραφία με χιλιάδες συναισθήματα. Σε κάθε κορυφή των 7 Summits που ανέβαινα, τους έπαιρνα μαζί μου νοητά (καλά στο Everest είχα και τη φωτογραφία τους). Και τελικά καταφέραμε να ανέβουμε όλοι μαζί 1 από τα #7Summits και στην πραγματικότητα.

“Η κορυφή του Kosciuszko είναι η υψηλότερη της ηπείρου της Αυστραλίας και παρόλο που είναι μόλις 2.228 μέτρα, θεωρείται ως μια από τις κορυφές του project 7 Summits, δηλαδή της ανάβασης στις υψηλότερες κορυφές των ηπείρων του κόσμου.

“Κάπως έτσι δίνω τη σκυτάλη στα παιδιά λοιπόν, και τους εύχομαι να ανεβαίνουν πάντα στις κορυφές του μυαλού και της καρδιάς τους».

“Η κορυφή του Kosciuszko είναι η υψηλότερη της ηπείρου της Αυστραλίας και παρόλο που είναι μόλις 2.228 μέτρα, θεωρείται ως μια από τις κορυφες του project 7 Summits, δηλαδή της ανάβασης στις υψηλότερες κορυφές των ηπείρων του κόσμου».

Σε μια πιο πρόσφατη ανάρτηση εξηγεί τις λεπτομέρειες του πρότζεκτ που αποτελεί όνειρο για ορειβάτες από όλο τον κόσμο:

«Το project της ανάβασης στις 7 υψηλότερες κορυφές των ηπείρων του κόσμου ξεκίνησε από τον Αμερικανό επιχειρηματία και λάτρη της ορειβασίας Richard Bass, που οραματίστηκε αυτή την πρόκληση και την έφερε εις πέρας τον Απρίλιο του 1985. Τα βήματα του ακολούθησαν και άλλοι ορειβάτες, όμως o μεγάλος αλπινιστής Reinhold Messner νομίζω οτι δεν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του να ανεβαίνει μια απλή κορυφή 2.228 μέτρων (το Kosciuszko της Αυστραλίας) και έτσι έκανε μια παραλλαγή για να δυσκολέψει την κατάσταση. Δεδομένου ότι η κορυφή Carstensz Pyramid (ή αλλιώς Puncak Jaya) στην Παπούα βρίσκεται στην τεκτονική πλάκα της Ωκεανίας, δημιούργησε τη δική του λίστα των 7 Summits που θεωρείται δυσκολότερη, αφού το βουνό είναι 4.884 μέτρα και σίγουρα πιο απαιτητικό.

“Λόγω της ύπαρξης αυτών των 2 διαφορετικών λιστών πολλοί μιλούν όχι για το challenge των 7 αλλά για το challenge των #8Summits. “E λοιπόν εγώ αποφάσισα να είμαι η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε και τις 8 κορυφές… ίσως γιατί είμαι τελειομανής και οι 7 δε μου έφταναν, κυρίως όμως γιατί ως λάτρης των συμβολισμών ήθελα να κλείσω τον κύκλο με μια νέα αρχή… παίρνοντας μαζί μου τους γιους μου». «E λοιπόν εγώ αποφάσισα να είμαι η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε και τις 8 κορυφές… ίσως γιατί είμαι τελειομανής και οι 7 δε μου έφταναν, κυρίως όμως γιατί ως λάτρης των συμβολισμών ήθελα να κλείσω τον κύκλο με μια νέα αρχή… παίρνοντας μαζί μου τους γιους μου»

Λίγο πριν από την αποστολή της στην Ανταρκτική, η Βανέσσα Αρχοντίδου είχε μιλήσει στο Marie Claire, περιγράφοντας, μεταξύ άλλων, την πιο δυνατή ανάμνησή της από το βουνό:

«Πριν να φύγω για το Έβερεστ ο άντρας μου μού έκανε έκπληξη δίνοντάς μου στο αεροδρόμιο μια πλαστικοποιημένη φωτογραφία με αυτόν και τα παιδιά. Από πίσω είχαν γράψει: “Εύχομαι μαμά να τα καταφέρεις”, “Είσαι δυνατή”… Την έβλεπα συχνά, στο διάστημα που πέρασα περιμένοντας να ξεκινήσει η ανάβαση – γιατί πρέπει να περιμένεις περίπου 45-50 μέρες για να εγκλιματιστεί ο οργανισμός σου. Και όταν ξεκινήσαμε το summit push, την προσπάθεια για την κορυφή, την πήρα μαζί μου σαν γούρι.

Αυτό που μου έδωσε πολύ μεγάλη δύναμη σε κάθε βήμα ήταν η σκέψη: “Θα ανεβάσω τη φωτογραφία στην κορυφή, θα ανεβούμε όλοι μαζί”. Και όταν έφτασα, είχε πάρα πολύ αέρα. Αλλά το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να τη βγάλω από το σακίδιό μου και να φωτογραφηθώ με τον άντρα και τα παιδιά μου. Όταν είδαν το στιγμιότυπο συγκινήθηκαν κι αυτοί, γιατί κάθε αποστολή είναι πραγματικά μια οικογενειακή προσπάθεια. Μοιραζόμαστε πολλά, και την αγωνία και τη χαρά».

Δείτε τις νέες αναρτήσεις της Βανέσσας Αρχοντίδου:

Γοητευτική, μαμά, σύζυγος, δυνατή!

Η αλπινίστρια, στέλεχος μάρκετινγκ, μητέρα δύο παιδιών αλλά και Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνδύασε τη λατρεία της για τη φύση και τα βουνά με τη μετάδοση ενός κρίσιμου μηνύματος -του κρισιμότερου ίσως – που απασχολεί ή πρέπει να απασχολεί την ανθρωπότητα: Την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης, από τα κράτη και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η ίδια, χρησιμοποιώντας το εργαλείο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, τα Peer Parliaments, διοργάνωσε μια συζήτηση στην καρδιά της Ανταρκτικής με συμμετέχοντες ορειβάτες από την Ελβετία, την Πολωνία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με θέμα τη βιώσιμη κινητικότητα.

Η αλπινίστρια δεν ασχολείται μόνο με την κλιματική αλλαγή, καθώς φροντίζει να περνάει και άλλα σημαντικά μηνύματα, με την ακτιβιστική της δράση στον οργανισμό «a woman can be», σχετικά με την ενδυνάμωση των γυναικών μέσω των δραστηριοτήτων στη φύση. «Νομίζω ότι δίνω και ένα πολύ καλό παράδειγμα στους γιους μου, για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν το αντίθετο φύλο», είχε πει χαρακτηριστικά στο Iefimerida παλιότερα…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις