Πέντε Αστέρια, Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια δεν συμμετέχουν στην διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε νωρίτερα ο Ντράγκι
Καταιγιστικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, με την αβεβαιότητα να εντείνεται και το νήμα ζωής της κυβέρνησης Ντράγκι να κόβεται. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα επιβεβαιώσει στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο την παραίτησή του. Τα τελευταία δεδομένα καταγράφονται ενώ η Ιταλία βρίσκεται στη δίνη του πληθωρισμού καθώς πλήττεται από το κύμα ακρίβειας. Έντονη ανησυχία επικρατεί στους κύκλους των Βρυξελλών κάτι που αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης. Η απόφασή του αυτή, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οφείλεται στο γεγονός ότι τα Πέντε Αστέρια, αλλά και η κεντροδεξιά (Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα) δεν θα πάρουν μέρος στην διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία μόλις ξεκίνησε στη Γερουσία της Ρώμης.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην εξασφαλιστεί ούτε ο κατώτατος απαιτούμενος αριθμός (50% των γερουσιαστών συν ένας) για να μπορέσει, η ψηφοφορία αυτή, να θεωρηθεί έγκυρη. Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα θεωρήσει, όπως φαίνεται, την εξέλιξη αυτή ως έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού στο πρόσωπό του και αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να οριστικοποιήσει την παραίτησή του, με νέα συνάντησή του με τον πρόεδρο Ματαρέλα. «Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης» δήλωσε νωρίτερα στη Γερουσία της Ρώμης ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.
https://twitter.com/BNNBreaking/status/1549809945519931392?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1549809945519931392%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FBNNBreaking2Fstatus2F1549809945519931392widget%3DTweet
“Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας”
«Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου» δήλωσε ο Ντράγκι χωρίς να ανακοινώνει την παραίτησή του αλλά να αφήνει ακόμη το παράθυρο ανοιχτό για παραμονή στην εξουσία. Άλλωστε, ο πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, είχε προσπαθήσει να μεταπείσει τον Ντράγκι να μην αποχωρήσει καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει το μεγάλο κύμα ακρίβειας που πλήττει όλη την Ευρώπη. Σύντομος και εμφανώς εκνευρισμένος ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά την δευτερολογία του, πριν λίγο στη Γερουσία της Ρώμης.
«Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».
https://twitter.com/RadioGenova/status/1549814609854582786?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1549814609854582786%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FRadioGenova2Fstatus2F1549814609854582786widget%3DTweet
«Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ηγέτες σαν τον Μάριο Ντράγκι»
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της κεντροδεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών. Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων. Ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο 2021 για να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Ιουλίου στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός επικαλέστηκε το γεγονός ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας ηγείται, στην οποία συμμετέχουν ιταλικά πολιτικά κόμματα που καλύπτουν ευρύτατο πολιτικό φάσμα, από την αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά, δεν είχε πλέον νομιμοποίηση, μετά την κρίση που προκλήθηκε από την αποσκίρτηση κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων, το οποίο επίσης δοκιμάζεται από εσωτερικές διαιρέσεις και αιμορραγία κοινοβουλευτικών. Οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαίοι εταίροι της Ιταλίας επιθυμούν την παραμονή του Μάριο Ντράγκι, ως εγγύηση σταθερότητας. Ενδεικτικό είναι το άρθρο του ισπανού πρωθυπουργού στο Politico με τίτλο «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ηγέτες σαν τον Μάριο Ντράγκι».