Τι πρέπει να πάρεις μαζί σου όταν πας κάμπινγκ; Δες τη λίστα με τα απαραίτητα στην παραλία και στη φύση, αλλά και σημαντικά tips και… ετοιμάσου για υπέροχες εμπειρίες! “Τι να πάρω για κάμπινγκ; ” είναι η ερώτηση με το που το αποφασίσεις. Ήδη ανυπομονείς να ξαπλώσεις κάτω από τα αστέρια το βράδυ και να ξυπνήσεις με το κελάηδισμα των πουλιών ή των τζιτζικιών, το πρωί. Έλα, όμως, που έχεις χρόνια να κατασκηνώσεις ή ακόμα και ποτέ, γι’ αυτό δεν έχεις ιδέα τι πρέπει να έχεις μαζί σου.
Για να μην πας… γυρεύοντας, λοιπόν, δες τη λίστα με τα απαραίτητα για κάμπινγκ, δηλαδή αυτά που σίγουρα θα πρέπει να πάρεις μαζί σου, για άνεση και ασφάλεια. Αν και υπάρχει μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού κάμπινγκ στην αγορά, δεν χρειάζεται απαραίτητα να ξοδέψεις πολλά χρήματα γι’ αυτό. Ειδικά αν κατασκηνώσεις για τρεις με τέσσερις μέρες, σίγουρα μπορείς να είσαι σωστός survivor και να περάσεις σούπερ άνετα με τα βασικά. Πριν κάνεις όμως τις αγορές σου με τα απαραίτητα για κάμπινγκ, σκέψου δύο πράγματα, τη μετακίνηση και την εποχή.
1. Πώς θα μετακινείσαι;
Η λίστα με τα απαραίτητα για κάμπινγκ αλλάζει ανάλογα το μέσο μετακίνησης. Είναι σημαντικό να ξέρεις πώς θα μετακινείς τον εξοπλισμό σου. Θέλεις κάτι ελαφρύ που θα το φορτώνεις στην πλάτη σου πηγαίνοντας για πεζοπορικές περιπέτειες ή κάτι που θα χωράει εύκολα στο αυτοκίνητο;
2. Ποιες εποχές θα κάνεις κάμπινγκ;
Αν δεν θέλεις να κάνεις κάμπινγκ μόνο το καλοκαίρι, θα πρέπει να επενδύσεις στον αντίστοιχο εξοπλισμό: μία σκηνή με υψηλό βαθμό αδιαβροχοποίησης και ανοχή σε δυνατούς ανέμους, υπνόσακο και χοντρά ρούχα. Έτσι, θα έχεις την προστασία που χρειάζεσαι παντός καιρού.
Αφού αποφάσισες λοιπόν, στο πότε και πώς θα πηγαίνεις για κάμπινγκ, ώρα να μάθεις τι πρέπει να περιλαμβάνει η λίστα σου:
1. Η σκηνή, το βασίλειό σου
Το νούμερο ένα στη λίστα με τον εξοπλισμό για κάμπινγκ είναι η σκηνή φυσικά, ενώ υπάρχει μία τεράστια ποικιλία σκηνών κάμπινγκ που μπορείς να προμηθευτείς. Αν έχεις σκοπό να κάνεις κάμπινγκ τους καλοκαιρινούς μήνες μόνο, το κυριότερο κριτήριο για να επιλέξεις την κατάλληλη σκηνή είναι ο αριθμός των ατόμων που θα κοιμηθούν μέσα. Καλύτερα να πάρεις μία σκηνή υπολογίζοντας ένα παραπάνω άτομο από αυτά που θα στεγάσει, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για να κινείστε ή να βάλετε τα πράγματά σας.
Τι σκηνή θα επιλέξεις όμως;
Αν είστε λίγα άτομα και δεν έχετε σκοπό να κατασκηνώσετε για πολλές μέρες, μία pop-up σκηνή θα είναι ό,τι πρέπει. Αν και καταλαμβάνει αρκετό χώρο κατά τη μεταφορά της, στήνεται σε λιγότερο από ένα λεπτό! Είναι ιδανική για κάμπινγκ το καλοκαίρι λόγω της ευκολίας της και του λεπτού υφάσματός της. Αν πάλι θα πας με την οικογένειά σου ή με φίλους και θέλετε να κοιμηθείτε όλοι μαζί, μία μεγάλη οικογενειακή σκηνή θα ήταν ιδανική.
Συνήθως, οι σκηνές τούνελ είναι αρκετά ευρύχωρες και κατάλληλες για οικογένειες, καθώς προσφέρουν παραπάνω από έναν χώρο στο εσωτερικό τους. Μεταφέρονται εύκολα, αλλά είναι λίγο δύσκολες στο στήσιμο. Οι ορθοστάτες και οι μπανέλες, όμως, τους δίνουν περισσότερη σταθερότητα, ειδικά αν φυσάει εκεί που θα κατασκηνώσεις. Αν η σκηνή τούνελ σου φαίνεται μπελαλίδικη, μπορείς να επιλέξεις μία σκηνή ιγκλού. Αν και λιγότερo σταθερή από την σκηνή τούνελ, στήνεται εύκολα και είναι ιδανική για αρχάριους στο κάμπινγκ.
Έξτρα tips:
- Ό,τι σκηνή και να επιλέξεις, πάρε μαζί σου έξτρα πασαλάκια και σφυρί. Μπορεί να σου χρειαστούν, αν ο άνεμος είναι δυνατός και χρειάζεται να σταθεροποιήσεις τη σκηνή σου στο έδαφος.
- Πριν φύγεις από το σπίτι, στήσε τη σκηνή σε ανοιχτό χώρο για να είσαι σίγουρος ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα.
- Αν η σκηνή σου δεν διαθέτει πάτωμα, μπορείς να βάλεις δάπεδο σκηνής για να μην σε ενοχλεί το χώμα ή η άμμος.
- Πάρε μαζί σου υπόστρωμα ύπνου και μαξιλάρι για να κοιμηθείς χωρίς ενοχλήσεις.
- Εάν είσαι απαιτητικός στον ύπνο, επίλεξε στρώμα κάμπινγκ και κοιμήσου σαν να είσαι στο σπίτι σου.
2. Όταν η φύση σού… επιτίθεται
Ένα εντομοαπωθητικό σώματος είναι απολύτως απαραίτητο, όχι μόνο για τυχόν τσιμπήματα, αλλά και για έναν ήρεμο ύπνο. Μπορείς, επίσης, να πάρεις φιδάκι μαζί σου, αλλά φρόντισε να το ανάψεις με προσοχή για να μην προκαλέσεις πυρκαγιά κατά λάθος.
3. Όταν πεινάσεις…
Για κάποιους το φαγητό είναι η πρώτη τους ανησυχία, όταν φεύγουν μακριά από τον “πολιτισμό”. Αν κατασκηνώσεις μόνο για μία με δύο μέρες μπορεί και να είσαι εντάξει με φαγητό ή σνακ, όπως μπισκότα, κράκερ και φρούτα. Διαφορετικά – αν θέλεις να μη σου λείψει τίποτα – παίρνεις ένα φορητό ψυγειάκι ή μία ισοθερμική τσάντα και ένα γκαζάκι ή ψησταριά ειδική για κάμπινγκ. Έτσι θα τρως και θα πίνεις σαν άρχοντας!
4. Και έρχεται η ώρα που νυχτώνει…
Ναι, ωραία φαίνονται τα αστέρια μακριά από τα φώτα της πόλης, αλλά πρέπει να βλέπεις και που πατάς. Θα πακετάρεις, λοιπόν, οπωσδήποτε ένα φακό κάμπινγκ που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται και σαν φαναράκι. Μπορείς να βρεις, βέβαια, πολλές εναλλακτικές φωτισμού στην αγορά ανάλογα με τις ανάγκες σου: από ηλιακά και χημικά φαναράκια μέχρι φώτα υγραερίου και μπαταρίας. Για τους πιο ρομαντικούς υπάρχουν και αντικουνουπικά κεράκια που μπορούν να τοποθετηθούν γύρω από τη σκηνή και να δώσουν μια πιο ειδυλλιακή νότα στις κατασκηνωτικές βραδιές.
5. Έκτακτη ανάγκη!
Κακά τα ψέματα, αλλά κάποιες φορές το ελεύθερο κάμπινγκ έχει μερικούς κινδύνους, ιδιαίτερα αν είσαι μόνος σου ή κατασκηνώνεις σε απόμερα σημεία. Ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητο για τυχόν τσιμπήματα ή χτυπήματα που μπορεί να συμβούν. Βάλε ακόμα στον σάκο σου έναν χάρτη και μία πυξίδα, ειδικά αν είσαι σε μία εντελώς άγνωστη περιοχή που μπορεί να μην έχεις σήμα στο κινητό. Μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου αναπτήρα και σουγιά, καθώς θα δεις ότι θα σου είναι πολύ χρήσιμα έξω στην άγρια φύση! Να θυμηθείς, επίσης, να βάλεις στην τσάντα σου έναν μουσαμά κάμπινγκ και σχοινί, έτσι ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορέσεις να φτιάξεις ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο στα γρήγορα.
6. Τι ρούχα θα πάρεις;
Ξέχνα βαλίτσες και τα πολλά πολλά. Όταν πας για κάμπινγκ θέλεις λίγα, ελαφριά και πρακτικά ρούχα. Το σημαντικό είναι να πάρεις ένα αδιάβροχο σε περίπτωση βροχής και ζεστά ρούχα για το βράδυ. Δεν έχει σημασία αν είναι καλοκαίρι και έχει 30 βαθμούς, αν κοιμάσαι σε εξωτερικό χώρο τη νύχτα, θα χρειαστείς κάτι ζεστό. Εννοείται πως αν κατασκηνώνεις οποιαδήποτε εποχή εκτός από το καλοκαίρι, θα πάρεις μαζί σου σκούφο, γάντια και αρκετά ζευγάρια κάλτσες.
7. Τι λες για λίγες κατασκηνωτικές ανέσεις;
Αν έχεις σκοπό να κάνεις κάμπινγκ για αρκετές ημέρες, θα πρέπει να προνοήσεις για την καλοπέρασή σου. Ένα πτυσσόμενο τραπεζάκι και διπλωτές καρέκλες κάμπινγκ θα σε βολέψουν πάρα πολύ. Κι αν θέλεις να είσαι σαν το σπίτι σου ή έχεις άγχος στις προσωπικές σου στιγμές στην τουαλέτα, παίρνεις μία χημική τουαλέτα μαζί σου κι αφήνεις τη φύση καθαρή. Μην ξεχάσεις το power bank για το κινητό σου, αν δεν θέλεις να χάσεις κάθε επικοινωνία με τον πολιτισμό.
8. Καλή παρέα, μουσική & παιχνίδια
Βρες καλή παρέα και απολαύστε την ελευθερία που σας προσφέρει το κάμπινγκ! Θυμήσου να πάρεις μαζί σου τάβλι, μπάλα, ρακέτες και φορητό ραδιόφωνο – ή κάτι με το οποίο μπορείτε να ακούτε μουσική – για να περάσετε ευχάριστα τον χρόνο σας στη φύση.
Φυσικά, όσο γίνεσαι πιο έμπειρος στο camping, θα προσαρμόζεις τον εξοπλισμό στις ανάγκες σου. Ευτυχώς, ούτε τώρα δεν χρειάζεται να τρέχεις δεξιά και αριστερά για να βρεις ό,τι χρειάζεσαι. Ακολούθησε τη λίστα με τα πράγματα για κάμπινγκ και τις συμβουλές μας και θα περάσεις θαυμάσια! Έτοιμος/η για μία βουτιά στη φύση, λοιπόν;