«Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές». Όχι, όμως, και σε έναν δρόμο της Ευρώπης, όπου μπορεί να υπογράψει την καταδίκη των οδηγών.
«Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές», δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από αυτό. Η ζώνη μειώνει τη πιθανότητα θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού σε σύγκρουση, συγκρατώντας τους επιβάτες στα καθίσματά τους. Όσοι, μάλιστα, αρνούνται να φορέσουν ζώνη ασφαλείας τίθενται αντιμέτωποι με διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ και με επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης, από τον βεβαιούντα την παράβαση, για 10 ημέρες.
Από την άλλη, υπάρχει και ένας δρόμος στον πλανήτη όπου αυτό το σωτήριο σύστημα ασφαλείας… δεν είναι καλοδεχούμενο. Πρόκειται για το νησί Hiiumaa στην Εσθονία, το οποίο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μέχρι το τέλος του Μαρτίου συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα μέσω ενός διαδρόμου μήκους 26 χλμ,. πάνω στα παγωμένα νερά της Βαλτικής. Για ποιο λόγο, όμως, οι επιβάτες απαγορεύεται να φορούν ζώνη; Ο λόγος έγκειται στον υπαρκτό κίνδυνο να «σπάσει» η παγωμένη επιφάνεια της θάλασσας, κάτι το οποίο θα απαιτούσε τη γρήγορη απομάκρυνση των επιβατών από το όχημα.
Η ζώνη ασφαλείας θα δυσχέραινε τις προσπάθειες των επιβατών να εξέλθουν
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι όσοι κυκλοφορούν με το όχημά τους στον εν λόγω δρόμο υπόκεινται και σε μία ακόμη ασυνήθιστη απαγόρευση που αφορά τα όρια ταχύτητας. Ειδικότερα, μπορούν να κινούνται σε ταχύτητες 0-25 χλμ/ώρα και 40-70 χλμ/ώρα, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για σταθερή ταχύτητα.
Παρ’ όλα αυτά, δεν επιτρέπεται να αναπτύξουν ταχύτητες από 25 έως 40 χλμ/ώρα, ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση κραδασμών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση της παγωμένης επιφάνειας. Σημειώνεται δε ότι μετά τη δύση του ηλίου εφαρμόζεται απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ υπάρχουν και φωτεινοί σηματοδότες που υπαγορεύουν στα αυτοκίνητα να τηρούν αποστάσεις 2 λεπτών μεταξύ τους. Η διέλευση από το εν λόγω παγωμένο διάδρομο αναμφίβολα προκαλεί φόβο στους επισκέπτες, αλλά σύμφωνα με τους ντόπιους, το συγκεκριμένο πέρασμα είναι ιδιαίτερα ασφαλές, μιας και σπάνια συμβαίνουν ατυχήματα.