Τα κρουασάν είναι ένα είδος ζαχαροπλαστικής που είναι γνωστό για τη βουτυρώδη γεύση, την λεπτή υφή και το χαρακτηριστικό σχήμα που μοιάζει με μισοφέγγαρο. Αν και θεωρούνται βασικό προϊόν στα γαλλικά αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία, τα κρουασάν είναι μια παραλλαγή του kipferl, ενός είδους ψωμιού με μαγιά που προέρχεται από την Αυστρία. Σήμερα, είναι διαθέσιμα με διάφορες γεύσεις και γεμίσεις. Σερβίρονται ακόμη και σε πολλά εστιατόρια και αλυσίδες fast food σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, πολλοί είναι αβέβαιοι για το εάν τα κρουασάν μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Αυτό το άρθρο εξετάζει τα διατροφικά στοιχεία, τα οφέλη και τα μειονεκτήματα των κρουασάν, καθώς και μερικές απλές συμβουλές για το πώς να τα κάνετε πιο υγιεινά.
Η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες ποικίλλει ανάλογα με το κάθε είδος.
Εδώ είναι ο αριθμός των θερμίδων που βρέθηκαν σε ορισμένους τύπους:
απλό/σκέτο: 231
σοκολάτα: 240
ζαμπόν και τυρί: 359
αμύγδαλο: 279
Τα κρουασάν είναι επίσης στο μενού πολλών fast food και ξενοδοχείων. Σερβίρονται συχνά σκέτα ή ως σάντουιτς με γέμιση όπως αυγά, τυρί ή κρέας (αλλαντικά). Τα κρουασάν είναι σχετικά υψηλά σε θερμίδες, λιπαρά και υδατάνθρακες. Περιέχουν επίσης σελήνιο. Επιπλέον, ορισμένοι τύποι αλεύρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη και νιασίνη.
Ένα μέτριο κρουασάν βουτύρου περιέχει:
Θερμίδες: 231
Πρωτεΐνη: 5 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 26 γραμμάρια
Λίπος: 12 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 1,5 γρ
Σελήνιο: 24% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
Θειαμίνη: 18% DV
Φολικό οξύ: 13% DV
Βιταμίνη Α: 13% DV
Ριβοφλαβίνη: 11% DV
Παντοθενικό οξύ: 10% DV
Νάτριο: 10% DV
Νιασίνη: 8% DV
Μαγγάνιο: 8% DV
Σίδηρος: 6% DV
Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και επηρεάζει την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Εν τω μεταξύ, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, το φολικό οξύ, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας, στην υγεία του εγκεφάλου, στην επιδιόρθωση του DNA και πολλά άλλα. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι το προφίλ θρεπτικών συστατικών για τα κρουασάν διαφέρει ανάλογα με την εκάστοτε γεύση, μάρκα και γέμιση. Η προσθήκη άλλων υλικών όπως μαρμελάδα, τυρί κρέμα ή βούτυρο αλλάζει επίσης τη συνολική θρεπτική αξία.
Τα κρουασάν μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως το σελήνιο, οι βιταμίνες Β και η βιταμίνη Α. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν βασικό ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας και είναι απαραίτητα για την λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των πνευμόνων, του θυρεοειδούς και των νεφρών. Τα κρουασάν περιέχουν επίσης κάποια ποσότητα πρωτεΐνης ανά μερίδα. Αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο για την υγεία του ανοσοποιητικού, τη διαχείριση βάρους, την επούλωση πληγών και πολλά άλλα. Πολλά δημοφιλή πρόσθετα, όπως τα αυγά, το τυρί και τα αλλαντικά, αυξάνουν την ποσότητα πρωτεΐνης στο πρωινό σας γεύμα.
Μειονεκτήματα υγείας
Αν και τα κρουασάν μπορούν να ενταχθούν με μέτρο σε μια υγιεινή διατροφή, υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Τα κρουασάν είναι κάπως υψηλά σε θερμίδες, με ορισμένες ποικιλίες να περιέχουν έως και 500 θερμίδες σε μία μόνο μερίδα (κυρίως κρουασάν με αυγά, μπέικον και σάλτσα από αλυσίδες fast food). Προσθέτοντας γαρνιτούρες/γεμίσεις υψηλών θερμίδων στο κρουασάν, ή συνδυάζοντάς το με συνοδευτικά ή ποτά μπορεί επίσης να αυξήσει σημαντικά τις θερμίδες του γεύματός σας.
Υψηλό σε νάτριο
Τα κρουασάν είναι συχνά πλούσια σε νάτριο. Για παράδειγμα, ένα απλό κρουασάν βουτύρου περιέχει 219 mg νατρίου. Τα είδη που σερβίρονται στις αλυσίδες fast food είναι συχνά ακόμη υψηλότερες σε νάτριο, φτάνοντας ακόμα και τα 900 mg!
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία κατανάλωση έως 2.300 mg νατρίου την ημέρα, με ιδανικό όριο περίπου 1.500 mg την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νατρίου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε άτομα που είναι ευαίσθητα στις επιπτώσεις του αλατιού. Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση υψηλότερης ποσότητας νατρίου μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Μπορεί να περιέχει κορεσμένα και τρανς λιπαρά
Το κορεσμένο ένα είδος λίπους που βρίσκεται σε πολλά ζωικά προϊόντα, όπως το κόκκινο κρέας, το τυρί και το βούτυρο. Αν και μελέτες δείχνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν αυξάνουν άμεσα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τροφών που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες και πλούσιες τόσο σε κορεσμένα λιπαρά όσο και σε απλούς υδατάνθρακες, όπως τα κρουασάν, μπορεί να βλάψουν την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με την American Heart Association, οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σε περίπου 5-6% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων τους. Για παράδειγμα, εάν καταναλώνετε περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα, θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σε 11-13 γραμμάρια την ημέρα.
Επειδή τα κρουασάν παρασκευάζονται με βούτυρο, συνήθως περιέχουν αρκετή ποσότητα κορεσμένου λίπους ανά μερίδα. Για παράδειγμα, ένα μέτριο απλό κρουασάν έχει σχεδόν 7 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Αυτό είναι το 54-63% του ημερήσιου ορίου σε μια διατροφή 2.000 θερμίδων. Ορισμένοι τύποι κρουασάν μπορεί επίσης να περιέχουν μικρή ποσότητα τρανς λιπαρών, ένα είδος λίπους που βρίσκεται σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να περιορίζετε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων για την κατανάλωση τρανς λιπαρών.
Πώς να αποθηκεύετε σωστά τα κρουασάν
Η σωστή αποθήκευση είναι σημαντική για τη διατήρηση της υφής, της γεύσης και της φρεσκάδας τους. Εάν αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου, θα πρέπει να τυλίγονται σε αλουμινόχαρτο ή να συσκευάζονται ξεχωριστά σε πλαστική σακούλα. Καταναλώνονται καλύτερα μέσα σε 2 ημέρες.
Μπορείτε να τα τυλίξετε και να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει ελαφρώς την υφή τους. Διαρκούν 1-2 μήνες στην κατάψυξη. Φροντίστε να τα καλύψετε με πλαστική μεμβράνη πριν τα καταψύξετε και να τα ξεπαγώσετε σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα ζεστάνετε.
Συμβουλές για να φτιάξετε υγιεινά κρουασάν
Τα κρουασάν μπορούν σίγουρα να ενταχθούν σε μια υγιεινή, ολοκληρωμένη διατροφή, εάν τα απολαμβάνετε με μέτρο. Μάλιστα, ο συνδυασμός τους με συστατικά πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες μπορεί εύκολα να μετατρέψει αυτό το γλυκό σε ένα ισορροπημένο και θρεπτικό γεύμα. Για καλύτερα αποτελέσματα, αποφύγετε τα σάντουιτς από εστιατόρια fast food. Αυτά είναι συχνά εξαιρετικά επεξεργασμένα και φορτωμένα με νάτριο.
Αντ’ αυτού, δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας γεύμα στο σπίτι χρησιμοποιώντας υγιεινές γεμίσεις και γαρνιτούρες όπως:
τυρί ρικότα
βούτυρο ξηρών καρπών
μούρα
τυρί
αυγό
φέτες μπανάνας
ντομάτα
φρέσκα βότανα
σπανάκι
αβοκάντο
τυρί κρέμα
ρόκα
πέστο
Εάν προσπαθείτε να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων, λίπους, νατρίου ή ζάχαρης, μπορεί επίσης να θέλετε να περιορίσετε τις επικαλύψεις όπως βούτυρο, μαρμελάδα και γεμίσεις αλλαντικών.