Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

22

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τα πιο καθαρά νερά στην Ευρώπη: Η Ελλάδα στην τρίτη θέση με τις καλύτερες παραλίες
ΕΛΛΑΔΑ

Τα πιο καθαρά νερά στην Ευρώπη: Η Ελλάδα στην τρίτη θέση με τις καλύτερες παραλίες

Τα πιο καθαρά νερά στην Ευρώπη: Οι ελληνικές ακτές επέστρεψαν στο ποσοστό που είχαν και το 2019 (95,8%)

Όπως είναι γνωστό, η χώρα μας αποτελεί πόλο έλξεις για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο εξαιτίας του κλίματός της, αλλά και για τις πανέμορφες παραλίες της. Μάλιστα, οι ελληνικές ακτές, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat, βρίσκονται στην τρίτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το ποσοστό καθαρών παραλιών για κολύμβηση. Παρά τη μικρή πτώση του ποσοστού της από 97,1% σε 95,8%, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει από τις πιο καθαρές παραλίες της Ευρώπης για μπάνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, περίπου 24 στις 25 ελληνικές παραλίες είναι κατάλληλες για να ευχαριστηθεί κάποιος το κολύμπι.

Οι ελληνικές ακτές επέστρεψαν στο ποσοστό που είχαν και το 2019 (95,8%). Οι παραλίες της Ελλάδας βρίσκονται πιο κάτω από αυτές της Κροατίας (99,2%) και της Μάλτας (96,6%). Η Κροατία βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή, καθώς η Κύπρος, που κυριαρχούσε το 2019 και το 2020 έπεσε από το 100% στο 93,3%. Έτσι, βρέθηκε πολύ πιο κάτω στην κατάταξη και την κατέκτησε την έκτη θέση. Την πρώτη πεντάδα μεταξύ των 22 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πιο καθαρές παραλίες συμπληρώνουν η Σλοβενία (95,2%) και η Ισπανία (94,9%). Η πρώτη χώρα εκτός Μεσογείου σε ποσοστό καθαρών ακτών για κολύμπι είναι το Βέλγιο, με ποσοστό που φθάνει το 92,7%.

Ο μέσος όρος όλης της Ε.Ε. στην καθαριότητα των νερών για κολύμπι ήταν 88,3%

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, ο μέσος όρος όλης της Ε.Ε. στην καθαριότητα των νερών για κολύμπι ήταν 88,3%, έναντι του 88,4% το 2020. Η αξιολόγηση του δείκτη αυτού βασίζεται σε μικροβιολογικές παραμέτρους (για παρουσία εντερόκοκκων του εντέρου και κολοβακτηριδίων). Η νέα οδηγία για τα ύδατα κολύμβησης (δηλαδή τις παραλίες που μπορεί κανείς να κάνει μπάνιο) απαιτεί από τα κράτη μέλη να προσδιορίζουν και να αξιολογούν την ποιότητα όλων των υδάτων κολύμβησης και να ταξινομούν αυτά τα ύδατα ως «ανεπαρκή», «επαρκή», «καλά» ή «εξαιρετικά».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις