Η στυτική δυσλειτουργία και η τριχόπτωση προστίθενται στη λίστα των συμπτωμάτων των ατόμων που πάσχουν από long Covid, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στη Βρετανία. Δύο εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι υποφέρουν από long Covid σύμφωνα με εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (ONS) τον Ιούνιο. Και η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Medicine και βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων 2,4 εκατ. ανθρώπων στη Βρετανία στη λίστα των συμπτωμάτων προσθέτει και ορισμένα νέα.
Σύμφωνα με την ΟNS τα κρούσματα της long Covid είναι υψηλότερα στις τάξεις των γυναικών, των ατόμων ηλικίας 35 έως 69 ετών, ατόμων που ζουν σε φτωχότερες περιοχές, των υγειονομικών και των εργαζομένων στην εκπαίδευση, αλλά και εκείνων που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας ή αναπηρίες. Η κόπωση παραμένει το συνηθέστερο σύμπτωμα της long Covid – στο 55% των ασθενών, ενώ ακολουθούν με 32% η δύσπνοια, με 23% ο βήχας και με ίδιο ποσοστό η μυαλγία.
Η νέα μελέτη επισημαίνει ότι άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- στυτική δυσλειτουργία
- αμνησία
- ακράτεια
- παραισθήσεις
- οιδήματα στα μέλη
Τα στοιχεία ελήφθησαν μεταξύ Ιανουαρίου του 2020 και Απριλίου του 2021 από 486.149 άτομα με προηγούμενη λοίμωξη από Covid-19 και 1,9 εκατ. άτομα χωρίς καμία ένδειξη λοίμωξης. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία, τα συμπτώματα των οποίων κατέταξαν οι ερευνητές σε τρεις κατηγορίες : αναπνευστικών, ψυχικών και διαγνωστικών μαζί με άλλα. Και σε αυτό το ευρύτερο φάσμα συμπτωμάτων της long Covid είναι που προστέθηκαν η τριχόπτωση και η στυτική δυσλειτουργία.
Ο Δρ Σάμιλ Χαρού, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, είπε ότι ελπίζει να βοηθήσουν τα ευρήματα της μελέτης τους κλινικούς γιατρούς. «Αυτή η έρευνα επικυρώνει αυτό που οι ασθενείς έλεγαν στους κλινικούς γιατρούς και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ότι τα συμπτώματα του long Covid είναι εξαιρετικά εκτεταμένα και δεν μπορούν να ληφθούν πλήρως υπόψη από άλλους παράγοντες, όπως παράγοντες επικινδυνότητας του τρόπου ζωής ή χρόνιες παθήσεις. Τα συμπτώματα που εντοπίσαμε θα βοηθήσουν τους κλινικούς ιατρούς και τους υπεύθυνους ανάπτυξης κλινικών κατευθυντήριων γραμμών να βελτιώσουν την αξιολόγηση ασθενών με long Covid και στη συνέχεια να εξετάσουν πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα αυτή η επιβάρυνση από τα συμπτώματα, πρόσθεσε.