Γιατί πονάνε τα πόδια μου: Που μπορεί να οφείλεται ο πόνος στα πόδια;
Ο πόνος στα πόδια ενδέχεται να προέρχεται από κάποιο μυϊκό τράβηγμα είτε από μικροτραυματισμούς, όπως μια απλή κάκωση ή ένα διάστρεμμα. Και στις δύο περιπτώσεις ο πόνος υποχωρεί μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ο πόνος στα πόδια προέρχεται από κάποιο σοβαρότερο ιατρικό πρόβλημα.
Που μπορεί να οφείλεται ο πόνος στα πόδια;
Το πόδι αποτελείται από αρθρώσεις, μύες, οστά, νεύρα και αγγεία και το καθένα από αυτά σε περίπτωση που τραυματιστεί ενδέχεται να δημιουργήσει πόνο στα πόδια.
Κάποιες από τις παθήσεις στις οποίες μπορεί να οφείλεται ο επίμονος πόνος στα πόδια είναι:
Φλεβική θρόμβωση. Αποτελεί ίσως τη σοβαρότερη αιτία πόνου στο πόδι. Προκύπτει όταν το αίμα «πήζει» μέσα σε κάποια φλέβα, εμποδίζοντας έτσι την ροή του. Πολλές φορές συνοδεύεται με πρήξιμο όλου του ποδιού ή της γάμπας. Μπορεί δε να προκληθεί εκτός των άλλων αιτιών και από την ακινησία .
Κιρσοί. Αποτελούν διατεταμένες φλέβες που βρίσκονται κάτω από το δέρμα στις οποίες το αίμα λιμνάζει. Με το πέρασμα του χρόνου συνήθως μεγαλώνουν ενώ μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και θρόμβωση
Αρθρίτιδα. Είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων (στο ισχίο, γόνατο αστράγαλο ή δάκτυλα) που μπορεί να συνοδεύεται και από οίδημα στην περιοχή.
Αθηροσκλήρωση, που προκαλεί στένωση ή και απόφραξη των αρτηριών που μεταφέρουν αίμα στα πόδια. Οι αρτηρίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το οξυγονωμένο αίμα σε όλο το σώμα. Όταν η παροχή αίματος μειωθεί σημαντικά τότε τα πόδια πονάνε ιδίως κατά τη βάδιση.
Οσφυαλγία. Τα νεύρα που πηγαίνουν προς τα πόδια πορεύονται στη σπονδυλική στήλη. Εκεί μπορούν να συμπιεστούν από κάποιον μεσοσπονδύλιο δίσκο, δημιουργώντας πόνο σε τμήμα ή σε ολόκληρο το πόδι.
Τραυματισμός ή βλάβη των νεύρων στα πόδια. Σε αυτήν την περίπτωση προκαλείται πόνος στο πόδι ή και μούδιασμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης αυτού του προβλήματος προκαλείται από τον διαβήτη (διαβητική νευροπάθεια).
Τρόπος πρόληψης – αντιμετώπισης
Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα πόδια σας υγιή ώστε να αποφεύγετε τους πόνους.
Προληπτικά λοιπόν συνιστάται:
να φοράτε άνετα παπούτσια που δεν πιέζουν τα πόδια σας
να αποφεύγετε επίσης την πολύωρη καθιστική ζωή και την παρατεταμένη ορθοστασία
να διατηρείστε φυσιολογικό βάρος σώματος αφού το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει ιδιαίτερα τα πόδια σας
να ασκηθείτε, περιλαμβάνοντας κινησιοθεραπεία και ασκήσεις ενδυνάμωσης για τα πόδια, αυξάνοντας έτσι την αιμάτωσή τους και βελτιώνοντας τους μυς.
Ένας ήπιος πόνος ενδέχεται να περάσει μόνος του ή με κάποιο αναλγητικό φάρμακο. Σε κάθε περίπτωση όμως όπου ο πόνος είναι έντονος, αιφνίδιος και διαρκής χρειάζεται να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό αγγειολόγο που θα διαγνώσει έγκαιρα το πρόβλημα και θα σας δώσει την κατάλληλη αγωγή.