Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, συμμετείχε με χαιρετισμό του στην πρόσφατη εκδήλωση, στη Σύρο, για την παρουσίαση της έκθεσης «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21 – Η Πλωτή Έκθεση», η οποία επισκέπτεται 15 ιστορικά νησιά του Αιγαίου και αναδεικνύει το ναυτικό Αγώνα του ’21, τόσο με αυθεντικά κειμήλια όσο και με ψηφιακές εφαρμογές. Η έκθεση διοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος ̶ Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» ̶ Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και την Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για την τελευταία δράση του Μνημονίου Συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας με την Τράπεζα Πειραιώς.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Χρυσουλάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα και η Θάλασσα είναι δύο έννοιες αξεχώριστες ήδη από την Αρχαιότητα και αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισαν τα ελληνικά πλοία κατά τη διάρκεια της Παλιγγενεσίας, ένα ρόλο καθοριστικό για την έκβαση του Αγώνα, καθώς το Ναυτικό των Ελλήνων συγκροτήθηκε κυρίως από εμπορικά πλοία της εποχής και έδωσε πλεονέκτημα στους επαναστατημένους Έλληνες. Οι πλοιοκτήτες της εποχής διέθεσαν τα εμπορικά τους για τον ιερό σκοπό της απελευθέρωσης, ενώ οι Έλληνες έμποροι ναυτικοί, που μετέφεραν αγαθά από τη Μαύρη Θάλασσα σε όλη τη Μεσόγειο και ως τα λιμάνια της Δυτικής Ευρώπης, με τα κέρδη τους ενίσχυαν τόσο την προετοιμασία όσο και τον ίδιο τον Αγώνα και ανακούφιζαν τους υπόδουλους Έλληνες καλύπτοντας τις ανάγκες τους.
Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, όλα αυτά ξαναζωντανεύουν μέσα από τα ιστορικά κειμήλια και το αρχειακό υλικό που εκτίθενται στο ιστιοφόρο της Έκθεσης που ταξιδεύει τη Μνήμη και την Ιστορία μας διαπλέοντας το Αιγαίο. Ο κ. Χρυσουλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Μνήμη και η Ιστορία μας οδηγούν σε πρόοδο, καινοτομία, ενότητα, ασφάλεια και ευχήθηκε το ιστορικό μας παρελθόν να αποτελεί αφορμή για συνεχή και ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα στο παρόν και το μέλλον. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, υπενθυμίζεται, σε όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους, συνετέλεσε ώστε ο Απόδημος Ελληνισμός, εν μέσω πανδημίας, να γιορτάσει τα 200 χρόνια από το 1821 υποστηρίζοντας και προωθώντας 220 «ψηφιακές επετειακές εκδηλώσεις» με περισσότερες από 180.000 αποστολές σε φορείς του Απόδημου Ελληνισμού.