Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συμφωνίες Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας: Η κυβέρνηση κάνει «ταμείο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνίες Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας: Η κυβέρνηση κάνει «ταμείο»

Συμφωνίες Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας: Στη φετινή 86η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, τιμώμενη χώρα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση στον απόηχο της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με την Αθήνα να εμφανίζεται αποφασισμένη να αναπτύξει ισχυρές διπλωματικές σχέσεις τόσο με τις περιφερειακές δυνάμεις της Ανατολικής Μεσογείου όσο και με ισχυρά αραβικά κράτη, υπό το πρίσμα της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας. Η στάση της Αθήνας για ανάπτυξη σημαντικών στρατηγικών συνεργασιών με τις αραβικές χώρες αντικατοπτρίζεται και από το γεγονός ότι στη φετινή 86η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, η οποία διεξάγεται από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, τιμώμενη χώρα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Αθήνα και Ριάντ υπέγραψαν συνολικά 16 επιχειρηματικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Ειδικότερα, από ελληνικής πλευράς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμφωνίες υπέγραψαν οι εταιρείες/όμιλοι: Aegean, Mytilineos S.A., Dynacom Tankers Management Ltd, Sea Traders S.A., Hellenic Environmental Center S.A., Τheon Sensors S.A, RAYCAP, Greek Energy & Infrastructure Investment Corporation (GrEC Fund), Holroyd Holdings Ltd, Southpoint Maritime S.A., Chr. Stamatiou & Sons S.A., Highway Special Construction Systems S.A., Corinth Pipeworks Pipe Industry S.A..

Οι συμφωνίες

Μεταξύ των συμφωνιών είναι η ίδρυση κοινής επιχείρησης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (3,75 δισεκατομμύρια SAR) για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, το λεγόμενο East to Med data Corridor (έργο EMC). Το έργο θα εδραιώσει τη θέση της Ελλάδας ως τηλεπικοινωνιακής πύλης προς την Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να οικοδομήσει την ψηφιακή της οικονομία.

Μια άλλη πολύ σημαντική συμφωνία, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (10 δισεκατομμύρια SAR), αφορά τον κλάδο της ενέργειας και καλύπτει τόσο τις συμβατικές όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συμφωνία θα συσχετίσει την τεχνογνωσία της Σαουδικής Αραβίας στον ενεργειακό τομέα με το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή. Οι υπόλοιπες συμφωνίες, οι οποίες υπεγράφησαν στις 27 Ιουλίου 2022 στο Greece – Saudi Business Meeting που συνδιοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Εταιρεία Eπενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), περιλαμβάνουν διμερείς επιχειρηματικές συνεργασίες στους τομείς των αερομεταφορών, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Οι συμφωνίες έπονται του ελληνοσαουδικού επιχειρηματικού φόρουμ υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε από τις 29 έως τις 31 Μαΐου στην Αθήνα. Η επιχειρηματική αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας στο φόρουμ περιελάμβανε ανώτερα στελέχη από 59 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως: ενέργεια, κατασκευές, τουρισμός και logistics και οποίοι πραγματοποίησαν 234 συναντήσεις business-to-business (B2B) με ελληνικές εταιρείες. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στη συμβολή του έργου υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ, διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις