Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κένυα κλιματική αλλαγή: Η ξηρασία απειλεί τους ελέφαντες
ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα κλιματική αλλαγή: Η ξηρασία απειλεί τους ελέφαντες

Κένυα κλιματική αλλαγή: Η καταστροφή των δασών και των φυσικών οικοτόπων των ελεφάντων συμβάλλουν στην αλλαγή των καιρικών φαινομένων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση της Κένυας έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή ως μεγαλύτερη απειλή από τη λαθροθηρία για τον πληθυσμό των «ευγενικών γιγάντων». Το Εθνικό Πάρκο Tsavo της Κένυας, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο, έχει καταγράψει τον θάνατο 179 ελεφάντων μόνο τους τελευταίους οκτώ μήνες. «Είχαμε εννέα ελέφαντες νεκρούς από λαθροθηρία τους τελευταίους οκτώ μήνες και 179 ελέφαντες πέθαναν λόγω της ξηρασίας. Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός. Έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε για την κλιματική αλλαγή», είπε ο Najib Balala, υπουργός Τουρισμού της Κένυας.

Ο Balala δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του είχε λάβει υπόψιν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και ανέπτυξε την Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή για την Άγρια Ζωή 2022-203 για να αντιμετωπίσει τις απειλές. Η καταστροφή των δασών και των φυσικών οικοτόπων των ελεφάντων συμβάλλουν στην αλλαγή των καιρικών φαινομένων. Σε μια αφρικανική χώρα όπως η Κένυα, ο παρατεταμένος ζεστός καιρός λόγω της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι οι περισσότερες υδάτινες περιοχές ξεμένουν από νερό.

Το 2019, 600 ελέφαντες μεταφέρθηκαν από την περιοχή, λόγω οξείας ασιτίας που προκλήθηκε από την ξηρασία, που έζησε η Ζιμπάμπουε

Την τελευταία δεκαετία, η Κένυα έχει βιώσει μερικές από τις πιο σοβαρές συνθήκες ξηρασίας των τελευταίων 40 ετών. Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, ο πληθυσμός των ελεφάντων στην Κένυα ανέρχεται σε 36.000, κάτι που αποτελεί σημαντική βελτίωση από το 1989, όταν οι αριθμοί ήταν 16.000. Ωστόσο, η επικείμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να αναιρέσει όλη την καλή δουλειά, που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ο Κενυάτης υπουργός υποστήριξε επίσης ότι χρειάζονται οικονομική χρηματοδότηση για τέτοια προγράμματα διατήρησης. Αντί να βασίζονται σε χορηγούς, τα αφρικανικά έθνη πρέπει να αγωνιστούν για οικονομική βιωσιμότητα.

Επιπλέον, εκτός από την κλιματική αλλαγή, η σύγκρουση του ανθρώπου με τους ελέφαντες αποτελεί επίσης μεγάλη πρόκληση για τη διατήρηση του πληθυσμού των ζώων. Δεν είναι η πρώτη φορά που ελέφαντες πεθαίνουν από την πείνα σε ένα αφρικανικό έθνος. Το 2019, 600 ελέφαντες μεταφέρθηκαν από την περιοχή που ζούσαν, λόγω οξείας ασιτίας που προκλήθηκε από την ξηρασία, που έζησε η Ζιμπάμπουε. Η διαδικασία μετεγκατάστασης ξεκίνησε ωστόσο αφού 200 ελέφαντες είχαν ήδη πεθάνει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις