Σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας 2022 στην Ελλάδα: Σβήνουν φώτα σε μνημεία και δρόμους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας 2022 στην Ελλάδα: Σβήνουν φώτα σε μνημεία και δρόμους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας 2022 στην Ελλάδα: Τι ισχύει για τις διακοπές ρεύματος

31.07.2022 | 19:45

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η χώρα μας αναμένοντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα τον χειμώνα από την ενεργειακή κρίση που θα πλήξει όλη την Ευρώπη. Ο κωδικός είναι «εξοικονόμηση» τόσο σε ηλεκτρικό ρεύμα όσο και σε φυσικό αέριο και ήδη τα κυβερνητικά στελέχη επεξεργάζονται το σχέδιο που αναμένεται να δρομολογηθεί από τον επόμενο μήνα ώστε να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό έλλειμμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που παρουσιάζει η Καθημερινή της Κυριακής το πλάνο ξεκινά από τους δημόσιους χώρους και προβλέπει μεταξύ άλλων πως θα σβήσει τη μία στις 10 λάμπες του οδοφωτισμού και τα φώτα καλλωπισμού στα αρχαιολογικά και άλλα μνημεία μετά τις 3 το πρωί. Παράλληλα, εξετάζεται δυνατότητα αποζημίωσης της βιομηχανίας, ενώ το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ «παγώνει» για 2 ή 3 χρόνια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, ύστατο μέτρο θα είναι οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά. «Βεβαίως, το ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές και άρα σε προστατευόμενους καταναλωτές. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς όταν μαίνεται ένας πόλεμος δίπλα μας», τονίζει στην εφημερίδα ο Κώστας Σκρέκας εξηγώντας ότι με τη στενότητα ενέργειας που υπάρχει στη διεθνή αγορά, ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή και στον εφοδιασμό και τις τιμές.

Διακοπή ρεύματος στα νοικοκυριά

Παράλληλα αναφέρει ότι το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης στα νοικοκυριά και στη βιομηχανία, μέσω των εκ περιτροπής διακοπών ρεύματος, δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μια ενεργειακή κρίση ιστορικών διαστάσεων. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι οι διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά θα είναι η έσχατη λύση.

Η στρατηγική για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας βασίζεται σε 4 άξονες: Την αύξηση των παραγγελιών υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, τον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής, την καύση πετρελαίου στις 5 υβριδικές μονάδες φυσικού αερίου και την ενοικίαση 2 υπόγειων αποθηκών στην Ιταλία. Σύμφωνα με την ανάλυση ρίσκου της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο, ενώ μεγαλύτερη αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής αναμένεται σε 2 μήνες, όταν θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η Πτολεμαϊδα 5.

Exit mobile version