Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Έρνο Ρούμπικ σήμερα: Ο Ούγγρος εφευρέτης του διάσημου κύβου μιλά για τον σημερινό κόσμο
ΚΟΣΜΟΣ

Έρνο Ρούμπικ σήμερα: Ο Ούγγρος εφευρέτης του διάσημου κύβου μιλά για τον σημερινό κόσμο

Πενήντα χρόνια μετά την κατασκευή του κύβου, μιλά για την τεχνολογία, την σπατάλη, τον υπερπληθυσμό, τη σχέση μας με τη φύση και για τα ψηφιακά παιχνίδια.

Σχεδόν μισό αιώνα από την κατασκευή του εμβληματικού κύβου του Ρούμπικ, ο ούγγρος εφευρέτης του σχολιάζει πως ο κόσμος έχει αλλάξει προς το χειρότερο με πολλούς τρόπους, μαστιζόμενος από την κλιματική κρίση, τον υπερπληθυσμό και τη σπατάλη. Το πολύχρωμο παζλ 3x3x3, το οποίο έχει καταστεί μια από τις κορυφαίες καινοτομίες της Ουγγαρίας, εξακολουθεί να είναι δημοφιλές μεταξύ μικρών και μεγάλων, με εκατοντάδες εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Ο Έρνο Ρούμπικ, 78 ετών σήμερα, παθιασμένος κηπουρός που καλλιεργεί παχύφυτα στο υπερσύγχρονο σπίτι του σε ένα προάστιο της Βουδαπέστης, τονίζει πως ενώ η τεχνολογική πρόοδος είχε βελτιώσει τον κόσμο, η συνολική ισορροπία στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί είναι ανατραπεί επισημαίνοντας πως η συνεχής εκπαίδευσή μας για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων και η σύνδεσή μας με την φύση, είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας.

«Η φύση διαθέτει συστήματα για την αποκατάσταση της ισορροπίας εάν ανατραπεί»

«Η φύση διαθέτει συστήματα για την αποκατάσταση της ισορροπίας εάν ανατραπεί», είπε στο Reuters ενώ καθόταν στην βεράντα του σπιτιού του όπου κυριαρχούν γεωμετρικά στοιχεία όπως το τετράγωνο, σχεδιασμένα επίσης από τον Ρούμπικ. «Έχουμε ανατρέψει αυτή την ισορροπία δραστικά», είπε. «Για μένα, το πιο οδυνηρό είναι ότι δεν φαίνεται να ξέρουμε πια τι σημαίνει να είσαι ταπεινός, να κάνεις οικονομία ή να είσαι φειδωλός». Ο Ρούμπικ του οποίου η πιο διάσημη δημιουργία βασίζεται στην εστίαση, την επίλυση προβλημάτων και την πρακτική προσέγγιση, είπε ότι ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι πρωταρχικής σημασίας στην προετοιμασία των νεότερων γενεών για την αντιμετώπιση προβλημάτων, προκλήσεων και συνεπειών από τις πράξεις των προηγούμενων γενεών.

«Θα πρέπει να επενδυθούν πολλά περισσότερα, όχι μόνο χρήματα, αλλά προσοχή, ενέργεια και πνευματική προσπάθεια, ώστε οι επόμενες γενιές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τα λάθη μας», είπε. Ο Ρούμπικ προειδοποίησε επίσης για την υπερβολική χρήση ψηφιακών παιχνιδιών και συσκευών από τα παιδιά, λέγοντας ότι περιορίζουν το εύρος των ευκαιριών μάθησής τους στον φυσικό κόσμο. «Αν βλέπω την πραγματικότητα μόνο μέσω ενός εικονικού φακού, αυτό μειώνει δραστικά την εμπειρία…Είναι σαν να μην διαβάζεις μόνος σου ένα βιβλίο αλλά να έχεις κάποιον να σου συνοψίζει το περιεχόμενο του βιβλίου».

Πηγή: Reuters – Gergely Szakacs
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις