Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης-Τσίπρας: Με το βλέμμα στη ΔΕΘ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Τσίπρας: Με το βλέμμα στη ΔΕΘ

Μητσοτάκης-Τσίπρας: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού, που έχει πάλι ως πυρήνα την στήριξη όλων των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων οριζόντια χωρίς κριτήρια.

Όσο πλησιάζουμε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας διαμορφώνουν την στρατηγική τους ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα που έρχεται. Τις τελευταίες εβδομάδες και οι δύο έχουν επιλέξει να βρίσκονται στην περιφέρεια κοντά σε παραγωγικές ομάδες και να συνομιλούν με πολίτες. Και εδώ όμως υπάρχει τεράστια διαφοροποίηση στην επιλογή τόσο των περιοχών, όσο και των δράσεων. Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει τις επισκέψεις σε νοσοκομεία, έργα υποδομών και παραγωγικές μονάδες προϊόντων, έχει συνομιλήσει με γιατρούς, νοσηλευτές, αγρότες, παραγωγούς και νεολαία σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδος και στην ηπειρωτική και στη νησιωτική χώρα.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει επισκέψεις σε περιοχές που αντιμετώπισαν τους τελευταίους μήνες φυσικές καταστροφές, έλλειψη σε υποδομές και συνομίλησε με ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, όπως συνταξιούχους, ανέργους και πληττόμενους από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Διαφορετικές πορείες

Ακόμη κι αυτές οι επισκέψεις καταδεικνύουν τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο θα πορευτούν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί τους επόμενους μήνες και μέχρι την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει στην ανάδειξη των αναπτυξιακών και μεταρρυθμιστικών δράσεων της κυβέρνησης, τα έργα υποδομών, τις επενδύσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με γνώμονα τις επικείμενες ανακοινώσεις στην ΔΕΘ, που θα αφορούν στην επιπλέον στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε ενέργεια και καύσιμα, αλλά και την περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών, ο πρωθυπουργός επιλέγει μία εξωστρεφή στρατηγική με πυρήνα την απασχόληση και τους νέους.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού, που έχει πάλι ως πυρήνα την στήριξη όλων των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων οριζόντια χωρίς κριτήρια και χωρίς καμία απάντηση για το πού θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χορός για να αντληθούν τα χρήματα αυτών των παροχών. Η κόντρα των δύο αναμένεται να είναι πιο έντονη τις επόμενες εβδομάδες, οπότε ενόψει της ΔΕΘ θα πρέπει να ανακοινωθούν οικονομικά μεγέθη και παροχές που θα αφορούν στο σύνολο ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής τάξη της χώρας. Η σύγκρουση για μία ακόμη φορά, τουλάχιστον από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζεται ως μία σύγκρουση μεταξύ της σταθερότητας και του ορθολογισμού και του άκρατου λαϊκισμού.

Μια ουσιώδης διαφορά

Με τη μόνη διαφορά ότι και φέτος τα μεγέθη του προϋπολογισμού, αλλά και ο δημοσιονομικός χώρος που πρέπει να δημιουργηθεί, ώστε να βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά της χώρας μας είναι απολύτως μετρήσιμα, γεγονός που δεν επιτρέπει σε κανέναν να χαϊδεύει αυτιά και να τάζει σε όλους τα πάντα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις