Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σαν σήμερα 3 Αυγούστου: Η “μαύρη μέρα” για τη Σάμο
ΕΛΛΑΔΑ

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου: Η “μαύρη μέρα” για τη Σάμο

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου: Σαν σήμερα, στις 3 Αυγούστου το 1989, αεροσκάφος της Ολυμπιακής συνετρίβη στο όρος Κέρκης της Σάμου

Η 3η Αυγούστου έχει χαρακτηριστεί «μαύρη μέρα» για τη Σάμο ειδικότερα αλλά και την Ελλάδα γενικότερα, καθώς το 1989 συνετρίβη το αεροσκάφος τύπου Shorts 330 της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας στο όρος Κερκετέας της Σάμου (Κέρκης για τους ντόπιους), με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο και οι 34 επιβαίνοντες (3 μέλη του πληρώματος και 31 επιβάτες), ενώ η αεροσυνοδός Βασιλική Δόλγηρα ήταν μόλις λίγων μηνών έγκυος. Η πτήση 545 της Ολυμπιακής είχε απογειωθεί στις 13:15 από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με τελικό προορισμό την Κω, έχοντας ενδιάμεση στάση τη Σάμο. Λίγα λεπτά όμως πριν τις 17:00 το μικρό αεροσκάφος (Shorts 330-200) χάθηκε από τα ραντάρ.

Η μαρτυρία του βοσκού

Αρχικά, οι αρχές πίστεψαν πως το αεροσκάφος της Ολυμπιακής είχε πέσει στη θάλασσα, αλλά ένας βοσκός που είχε υπάρξει μάρτυρας του τραγικού συμβάντος έδειξε στα σωστικά συνεργεία το σημείο. Το βράδυ εκείνης της ημέρας έπεσαν στη «μάχη» της διάσωσης οι καταδρομείς του 4ου ΕΤΕΘ, ενώ αργότερα στην επιχείρηση μπήκε και ένα C-130 αλλά και ελικόπτερα, καθώς το όρος Κέρκης βρίσκεται σε υψόμετρο 1.370 μέτρων, ενώ η κορυφή του βουνού είναι στα 1.420 μέτρα.

«Στα 200 μέτρα είχαν εκτοξευτεί ανθρώπινα μέλη»

«Στη δύσβατη περιοχή Κοντριές, στο βουνό Κερκετέας και σε ύψος 1.570 μέτρων, οι λοκατζήδες άγγιξαν τη φρίκη. Το αεροπλάνο ήταν κομμένο στα δύο. Το ένα καιγόταν ακόμα και σε απόσταση 200 μέτρων είχαν εκτοξευθεί ανθρώπινα μέλη, αποσκευές και προσωπικά είδη των θυμάτων της μοιραίας πτήσης» περιέγραφε ανάγλυφα ο «Ελεύθερος Τύπος» στο ρεπορτάζ του εκείνη την εποχή.

Ούτε βλάβη ούτε τρομοκρατικό κτύπημα

Το μυαλό όλων ενδόμυχα «οδηγήθηκε» στο συμπέρασμα είτε μηχανικής βλάβης είτε κάποιου είδους τρομοκρατικού κτυπήματος, αλλά αποδείχθηκε αργότερα, πως τίποτα από τα δύο δεν είχε συμβεί. Αυτό που έδειξε το τελευταίο στίγμα του μικρού αεροσκάφους ήταν πως πετούσε επικίνδυνα χαμηλά, μόλις στα 3.000 πόδια, ενώ με βάση το σχέδιο πτήσης θα έπρεπε να βρίσκεται στο διπλάσιο ύψος. Λίγα δευτερόλεπτα πριν τη σύγκρουση ο πιλότος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου, το οποίο έπιασε γαλλικός δορυφόρος τύπου Solar.

Πετούσε βάσει της… όρασής του

Μπορεί να ήταν η «καρδιά καλοκαιριού», αλλά στην περιοχή είχε πυκνή νέφωση και όπως αποδείχθηκε ο πιλότος δεν πετούσε με τη χρήση οργάνων αλλά με την αντίληψη και την ορατότητα που είχε. Δεν ακολουθούσε μάλιστα κάποιον προκαθορισμένο αεροδιάδρομο τον οποίο ακολουθούν υποχρεωτικά όλες οι επιβατικές πτήσεις προς κάθε αεροδρόμιο. Οι συνθήκες όμως που επικρατούσαν εκείνη τη μέρα δεν επέτρεπαν να εμπιστευτεί την όρασή του, καθώς υπήρχε ομίχλη. Είδε τελευταία στιγμή το βουνό να υψώνεται μπροστά του, πήγε να σηκώσει σε ύψος αλλά δεν τα κατάφερε. Θα έπρεπε να ακολουθηθεί εναλλακτική διαδρομή και πάνω από τη θάλασσα… Κάτι που δεν έγινε ποτέ! Τρεις άνθρωποι του πληρώματος, η αεροσυνοδός εκ των οποίων μόλις λίγων μηνών έγκυος και 31 επιβάτες, ανάμεσά τους και ένα βρέφος βρήκαν τραγικό θάνατο μετά τη σύγκρουση του «Νήσος Μήλος», που ήταν το δεύτερο με αυτό το όνομα που έπεφτε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις