Φώτα πορείας αυτοκινήτου ΚΟΚ: Τελικά ποια είναι και πως πρέπει να τα χρησιμοποιούμε;
Το αυτοκίνητο αποτελεί μια σύνθετη οντότητα που όσο την κωδικοποιείς τόσο την αγαπάς περισσότερο. Όσο περισσότερο εντρυφείς στα αυτοκινητικά τεκταινόμενα, τόσα περισσότερα ανακαλύπτεις, ενώ ζητάς να συστηθείς με τη λειτουργία όλο και πιο περίπλοκων συστημάτων. Όχι. Τα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου μας δεν συγκαταλέγονται στις ακατάληπτες τεχνολογίες που η κατανόησή της απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που αδυνατούν να διαχωρίσουν τις επιμέρους λειτουργίες των φωτών. Η μεγαλύτερη, ίσως, σύγχυση -ακόμα και από ιδιαίτερα έμπειρους οδηγούς- προκαλείται στο άκουσμα της έννοιας «φώτα πορείας», παρ’ όλο που τα χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα συχνά, μιας και αποτελούν τον μεγαλύτερο σύμμαχό μας σε δρόμους με ελλιπή φωτισμό.
Πολύ απλά πρόκειται για τη μεγάλη σκάλα και χρησιμοποιείται από τον οδηγό για τον φωτισμό της οδού σε μεγάλη απόσταση μπροστά από το όχημα. Όπως ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, όλα τα αυτοκίνητα επιβάλλονται να έχουν τα συγκεκριμένα φώτα (δύο λευκά ή ειδικής επιλογής κίτρινα φώτα). Αυτά πρέπει να έχουν ικανή ένταση, ώστε να φωτίζεται επαρκώς η οδός κατά τη νύκτα με καθαρές καιρικές συνθήκες, σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων μπροστά από το όχημα.
Πότε μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε;
Πόσες φορές έχει τύχει να «τυφλωθούμε» από οχήματα που κυκλοφορούν στην αντίθετη λωρίδα, με τη μεγάλη σκάλα ενεργοποιημένη; Όπως είναι κατανοητό, λοιπόν, η αλόγιστη ή εσφαλμένη χρήση τους εγκυμονεί σοβαρές κινδύνους για την ασφάλεια των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου και ως εκ τούτου πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, τα φώτα πορείας πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας και μόνο στην περίπτωση που το οδόστρωμα δεν φωτίζεται αρκετά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο οδηγός να βλέπει τον δρόμο από ελάχιστη απόσταση 100 μέτρων.
Ακόμα, όταν ένα όχημα ακολουθεί πίσω και σε κοντινή απόσταση από ένα προπορευόμενο, τα φώτα πορείας μπορούν να χρησιμοποιούνται ώστε να γνωστοποιηθεί η πρόθεση προσπεράσματος. Σε κάθε περίπτωση τα φώτα πορείας πρέπει να ρυθμίζονται κατά τρόπον ώστε να αποτρέπεται η θάμβωση των υπολοίπων οδηγών. Ειδικά όταν πρόκειται να συναντηθούμε με αντίθετα διερχόμενο όχημα, οφείλουμε να τα σβήνουμε ώστε να μην ενοχληθεί ο απέναντι οδηγός. Σε διαφορετική περίπτωση ο ΚΟΚ προβλέπει χρηματική ποινή 200 έως 700 ευρώ και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα. Επίσης, αν «παίξουμε» τα φώτα πορείας ώστε να ενημερώσουμε άλλον οδηγό που έρχεται αντίθετα, για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέρα από τη γνωστοποίηση επικείμενου κινδύνου ή για την πρόθεση προσπεράσματος (π.χ. ατύχημα) – τότε κινδυνεύουμε με πρόστιμο 80 ευρώ.