Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

10

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΔΕΘ 2022 – μέτρα Μητσοτάκη: “Πυρετός” στο Μαξίμου για το καλάθι παροχών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2022 – μέτρα Μητσοτάκη: “Πυρετός” στο Μαξίμου για το καλάθι παροχών

ΔΕΘ 2022 - μέτρα Μητσοτάκη: Με «άγνωστο x» τις διεθνείς εξελίξεις, η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει «ταμείο» αρχές φθινοπώρου

“Φωτιά” έχουν πάρει τα μολύβια στα γραφεία του Μεγάρου Μαξίμου για να συμπληρωθεί το “καλάθι παροχών” που θα συνοδεύει τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον προσεχή Σεπτέμβρη. Είναι σαφές, πως τα μέτρα ανακούφισης που θα ανακοινωθούν, εξαρτώνται άμεσα από την πορεία της ενεργειακής κρίσης, δεδομένου πως όσο πιο υψηλές είναι οι τιμές του ρεύματος τους επόμενους μήνες, τόσο πιο βαθιά θα μπει το… χέρι στον κρατικό κορβανά και τα υπερέσοδα που έχουν προκύψει για να «ψαλιδιστεί» η ρήτρα αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς.

Αυτή τη στιγμή, το «πακέτο» υπολογίζεται πως μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ, όμως το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι μέρος των πρόσθετων δαπανών θα απορροφήσει η στήριξη που θα χρειαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Υπάρχει βέβαια και το πολύ θετικό νέο – καταγράφεται αύξηση των κρατικών εσόδων -πάνω από το αναμενόμενο- από τον τομέα του τουρισμού. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα καλή είναι η εικόνα και στην αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών» ενώ επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία φέρνουν και οι «υψηλές ταχύτητες» που καταγράφονται στις συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα».

Πριν την ΔΕΘ οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα στήριξης

Το “καλάθι” θα είναι έτοιμο στις αρχές του φθινοπώρου, ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι σπεύδουν να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους με την εφορία, ενώ, παράλληλα, έχουν ήδη επιστραφεί περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών», με περισσότερους από 203.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες να καταβάλλουν εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό, έχοντας έκπτωση 15%. Στοιχεία, που οδήγησαν πρόσφατα τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να ευχαριστήσει δημοσίως τους πολίτες για την ανταπόκριση στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Με βάση τα στοιχεία:

-Στον φόρο εισοδήματος, το περίπου 50% του έως τώρα βεβαιωμένου φόρου έχει καταβληθεί από τους υπόχρεους. Από τα 2,258 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν έως στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων, οι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει 1,046 δισ. ευρώ. Ενώ, όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, από τα 2,1 δισ. που έχουν βεβαιωθεί ως φόρος εισοδήματος, έχουν πληρωθεί ήδη 450 εκατ. ευρώ.

-Στον ΕΝΦΙΑ, από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν εφέτος έχει πληρωθεί ήδη ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Ήτοι, έχει εισπραχθεί περισσότερος από τον μισό φόρο ακινήτων, στην ουσία μετά την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων.

-Στις «επιστρεπτέες προκαταβολές», μετά την καταβολή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής έως τις 29 Ιουλίου, ένας αριθμός 203.235 ΑΦΜ προχώρησαν σε ολική εξόφληση για να αποκομίσουν την έκπτωση 15%.

Εξ αυτών:

156.000 ΑΦΜ κατέβαλαν ποσά έως 500 ευρώ.

52.000 ΑΦΜ πλήρωσαν ποσά από 500- 1.000 ευρώ.

8 ΑΦΜ πλήρωσαν ποσά από 200.000- 300.000 ευρώ

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμάται ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα καταρρίψουν εφέτος νέο ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 60 δισ. ευρώ, από 53 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και 44 δισ. ευρώ το 2019. Μόνο τον Ιούνιο, οι συναλλαγές αυτές ήταν αυξημένες κατά 36%, με την αξία τους το α’ εξάμηνο να ξεπερνά ήδη τα 30 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» σταθεροποιούνται στην περιοχή του 30%- 40%. Τον Ιανουάριο διαμορφώθηκαν στο 17,6%, τον Φεβρουάριο στο 30%, τον Μάρτιο στο 39%, τον Απρίλιο στο 32% και τον Μάιο στο 36,5%. Φέρνοντας πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Κρίσιμη σύσκεψη

Σύμφωνα πάντως με γαλάζιες πηγές, στη σύσκεψη της Δευτέρας στο Μαξίμου “έπεσαν στο τραπέζι” όλα τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, με την εικόνα σε γενικές γραμμές να είναι η εξής: Η οικονομία της χώρας μας σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δεν είναι σε κακό σημείο. Ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει στο 5%, οι επενδύσεις “τρέχουν” και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εγκριθούν επιπλέον επενδύσεις ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι εξαγωγές συνεχίζονται χωρίς μείωση, και οι καταθέσεις στις τράπεζες δεν έπεσαν, παρά την κρίση, κάτω από τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, δεν δημιουργούνται νέα κόκκινα δάνεια.

Στα αρνητικά, το επικίνδυνο παγκόσμιο στερέωμα, η ύφεση που μετά την Αμερική “χτυπά” την ΕΕ και η ακρίβεια που συνόδευσε την ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την επιβολή κυρώσεων και τα αντίποινα της Μόσχας με το φυσικό αέριο. Ναι, η ακρίβεια δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά η έκταση που έχει πάρει στην χώρα μας προκαλεί αρνητικό κλίμα.

Εισπράχθηκε ήδη το 50% των φόρων

Από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων εισπράχθηκαν ήδη 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 2,3 που οφείλονται, δηλαδή έχει μπει στο δημόσιο ταμείο το 50% του συγκεκριμένου φόρου, παρότι υπάρχει η δυνατότητα να καταβληθεί σε 8 δόσεις. Το ίδιο συνέβη με τον ΕΝΦΙΑ, έναν φόρο που έχει περιθώριο πληρωμής 10 δόσεων. Ήδη έχει εισπραχθεί το 50% (1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά οφειλόμενα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ).

Σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, από τα 2,9 δισεκατομμύρια που αναμένει να εισπράξει το κράτος έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα τα 750 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι 203.000 ΑΦΜ επιχειρήσεων πλήρωσαν εφάπαξ όλο το ποσό προκειμένου να επωφεληθούν από την έκπτωση του 15%.  Αξιοσημείωτο δε, πως αναμένεται να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του 2022. Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της ΕΕ που πήρε 12 αναβαθμίσεις στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας βρίσκονται στο 12% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες άλλων χωρών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις