Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Απόδημος ελληνισμός: Πρόταση για αλλαγή του Νόμου 4648/2019
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Απόδημος ελληνισμός: Πρόταση για αλλαγή του Νόμου 4648/2019

Απόδημος ελληνισμός: Το 78ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» ξεκίνησε στην Πέμπτη, 28 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 31 Ιουλίου.

Πρόταση για αλλαγή του Νόμου 4648/2019 για την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων από τον τόπο διαμονή του κατέθεσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής (Hellenic Congress of America), Νίκος Αποστολόπουλος κατά την ομιλία του στο Καρπενήσι κατά την έναρξη του συνεδρίου  των Ευρυτάνων της Αμερικής. Το 78ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» ξεκίνησε την Πέμπτη 28 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 31 Ιουλίου, ενώ για δεύτερη φορά στην ιστορία της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε εκτός Αμερικής. Το αίτημα για την αλλαγή του Νόμου περί ψήφου των Αποδήμων από τον τόπο διαμονής τους που κατέθεσε ο κ. Αποστολόπουλος και υπερψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του συνεδρίου προτείνει την άρση των εμποδίων που θέτει το ισχύον σύστημα.

Ειδικότερα, προβλέπει  την  αλλαγή του υφιστάμενου Νόμου 4648/2019 ώστε οι Απόδημοι να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο και η ψήφος τους να μετρά στο τελικό αποτέλεσμα της Επικράτειας, όπως γίνεται και με τους ετεροδημότες. Επιπλέον, προτείνεται, πριν από την κατάθεση του νέου νόμου, να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με την συμμετοχή ελληνικών κομμάτων και εκπροσώπων των Αποδήμων Ελλήνων, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση στα επιμέρους προβλήματα. Επιπλέον, οι Απόδημοι, την κυβέρνηση και τα κόμματα να συνεργαστούν ώστε να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που χρειάζονται για την αλλαγή του επίμαχου Νόμου.

Ειδικό συνέδριο τον Μάιο του 2019

Για το συγκεκριμένο θέμα, όπως ανέφερε ο κ. Αποστολόπουλος, είχε συγκληθεί τον Μάιο του 2019 ειδικό συνέδριο στην Νέα Υόρκη που οργάνωσε το  Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής, σε συνεργασία με το σύλλογο των Αρκάδων, το σύλλογο των Καστοριανών,  το σύλλογο των Ευρυτάνων «Το Καρπενήσι» και με την Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος Αμερικής και Καναδά. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος  διαδικτυακά, διακεκριμένοι Έλληνες, όπως ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Γεώργιος Κατρούγκαλος πρώην υπουργός εξωτερικών, ο διακεκριμένος επιστήμονας Νικόλαος Αλιβιζάτος, που ταξίδευσε από την Ελλάδα για το Συνέδριο, και άλλες ομογενειακές προσωπικότητες των ΗΠΑ, αλλά και, από τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Σουηδία και άλλες χώρες.

Καταλήγοντας, ο κ. Αποστολόπουλος υπενθύμισε ότι ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ο μεγαλύτερος πρεσβευτής της Ελλάδας στο εξωτερικό και η μεγαλύτερη τουριστική δύναμη, ενώ βοηθάει διαχρονικά την πατρίδα σε κάθε δύσκολη περίσταση από αγνό ενδιαφέρον και πατριωτισμό. «Γι’ αυτό τα πολιτικά κόμματα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους απόδημους με την πρέπουσα υπερκομματική σοβαρότητα, η οποία σήμερα δεν υπάρχει. Θέλω να ξέρετε ότι οι Απόδημοι Έλληνες της Αμερικής, που γνωρίζω ιδιαίτερα αλλά και άλλοι ομογενείς από άλλους ηπείρους  παρακολουθούν και έχουν πλήρη ενημέρωση για τα δρώμενα και τα γεγονότα στην πατρίδα μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος  του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής.

Πηγή : Panhellenic News

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις