Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καλλιέργειες ναρκωτικών – Λάρισα: Χειροπέδες σε 30χρονο Αλβανό
ΕΛΛΑΔΑ

Καλλιέργειες ναρκωτικών – Λάρισα: Χειροπέδες σε 30χρονο Αλβανό

Καλλιέργειες ναρκωτικών - Λάρισα: Για την επιχείρηση χρειάστηκαν 60 αστυνομικοί

Ούτε από… αέρος, με ελικόπτερο, δηλαδή, μπορούσε να έχει κανείς οπτική επαφή με μία από τις μεγαλύτερες φυτείες δενδρυλλίων κάνναβης, την οποία καλλιεργούσαν με σύγχρονες μεθόδους τέσσερις Αλβανοί υπήκοοι, σε δυσπρόσιτη περιοχή της Αγιάς Λάρισας. Τέσσερις Αλβανοί υπήκοοι, που είχαν στήσει τη συμμορία των καλλιεργητών και εκ των οποίων στην επιχείρηση που πήραν μέρος πάνω από εξήντα αστυνομικοί, βρέθηκε με χειροπέδες ο 30χρονος αρχηγός της, σχεδίαζαν να κερδίσουν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ μόλις «τρυγούσαν» τη σοδειά, η οποία υπολόγιζαν ότι θα απέδιδε πέντε τόνους κάνναβης!

γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, εκτός του αρχηγού και γενικού «συντονιστή», που συνελήφθη, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία άλλων τριών ομοεθνών του, οι οποίοι αναζητούνται.
Εντοπίσθηκαν τρεις φυτείες, οι οποίες εκτείνονταν σε τρία διαζώματα, δασικής έκτασης περίπου επτά στρεμμάτων, με πάνω από 2.100 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 3 μέτρα. Επιπλέον, κατασχέθηκαν άνω των 22 κιλών κάνναβης, σε φούντα.

Συστήματα άρδευσης

Οι εμπλεκόμενοι, χρησιμοποιούσαν αυτοσχέδια συστήματα άρδευσης, ενώ για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, επιτηρούσαν τις φυτείες. Οι φυτείες, εκτείνονταν σε 3 διαζώματα, καλύπτοντας συνολική έκταση 7 στρεμμάτων περίπου. Ο συλληφθείς και οι αναζητούμενοι, διέμεναν σε πρόχειρα παραπήγματα – σκηνές εντός των φυτειών, από όπου ταυτόχρονα επιτηρούσαν και κατόπτευαν την ευρύτερη περιοχή, ώστε άμεσα και έγκαιρα να αντιλαμβάνονται τυχόν προσέγγιση των διωκτικών Αρχών.

Η διάταξη των φυτειών στον περιβάλλοντα χώρο είχε γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμη κι από αέρος να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους, αφού στα σημεία που είχε γίνει η φύτευση των δενδρυλλίων κάνναβης είχαν αφεθεί ενδιάμεσα δένδρα, που εξασφάλιζαν «φυσική κάλυψη».

Στεγνωτήριο – ξηραντήριο

Οι «διαδικασίες καλλιέργειας» περιελάμβαναν οργανωμένο δίκτυο άρδευσης, που κάλυπτε όλη την έκταση των φυτειών, χρήση γεωργικών λιπασμάτων και άλλες συναφείς δραστηριότητες, ενώ οι δράστες είχαν διαμορφώσει κατάλληλο χώρο, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως στεγνωτήριο – ξηραντήριο των φυτών, προκειμένου μετά από κατάλληλο διαχωρισμό να καθίσταται άμεσα δυνατή η περαιτέρω διάθεση των ποσοτήτων κάνναβης.

Στα παραπήγματα βρέθηκαν οικιακά σκεύη, τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα και άλλα αντικείμενα που παρείχαν τη δυνατότητα στους δράστες να διαβιούν εκεί. Λόγω της αδυναμίας προσέγγισης οχημάτων στο χώρο εξαιτίας του απόκρημνου εδάφους, η μεταφορά των δενδρυλλίων κάνναβης πραγματοποιήθηκε από μεγάλο αριθμό αστυνομικών.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, κατασχέθηκαν συνολικά: 2.193 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 50 εκατοστά έως τρία μέτρα, ποσότητα κάνναβης σε φούντα, συνολικού βάρους 22 κιλών και 250 γραμμαρίων, ποσότητα κλώνων και φύλλων κάνναβης, συνολικού βάρους 2 κιλών και 150 γραμμαρίων, διάφορα αντικείμενα – σύνεργα που σχετίζονται με την κατ’ επάγγελμα και οργανωμένη καλλιέργεια κάνναβη. Ακόμη, 2 Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, 9  κινητά τηλέφωνα, 3 διαβατήρια και έγγραφα,   το χρηματικό ποσό των 4.865 ευρώ και 3.800 λεκ, το νόμισμα της Αλβανίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις