Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Η Snickers ζητά συγγνώμη για την Ταϊβάν
ΚΟΣΜΟΣ

Η Snickers ζητά συγγνώμη για την Ταϊβάν

Παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο για μια σοκολάτα.

Η Mars, κατασκευάστρια της σοκολάτας Snickers, ζήτησε συγγνώμη την Παρασκευή για το λανσάρισμα ενός προϊόντος, το οποίο οι Κινέζοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι υποδηλώνει πως η Ταϊβάν είναι χώρα. Αυτό έρχεται σε μια περίοδο μεγάλων εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αναφορικά με το νησιωτικό κράτος, το οποίο το Πεκίνο θεωρεί δικό του έδαφος.

Κατά την παρουσίαση μιας περιορισμένης έκδοσης σοκολάτας Snickers, ειπώθηκε ότι είναι διαθέσιμη μόνο στις χώρες της Νότιας Κορέας, της Μαλαισίας και της Ταϊβάν. Το ζήτημα σύντομα ξεσήκωσε αντιδράσεις στο Weibo (σ.σ. το κινεζικό Twitter), με αποτέλεσμα η Mars Wrigley να δημοσιεύσει μια απολογία στον επίσημο λογαριασμό Snickers China στο Weibo, επισημαίνοντας ότι το σχετικό περιεχόμενο έχει τροποποιηθεί.

yellow train near building and people
Μόνο 14 χώρες έχουν αναγνωρίσει διπλωματικά την Ταϊβάν

Η Ταϊβάν επισήμως αυτοαποκαλούμενη ως Δημοκρατία της Κίνας, είναι νησιωτικό μερικώς αναγνωρισμένο de facto κράτος της Ανατολικής Ασίας. Αν και το κράτος της ΛΔ της Κίνας αναγνωρίζεται διεθνώς ως η μόνη κυρίαρχη οντότητα από το 1949, η Ταϊβάν αναγνωρίζει τον εαυτό της ως νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας. Καταλαμβάνει έκταση 36.197 τ.χλμ. και ο πληθυσμός της είναι 23.375.314 κάτοικοι, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2022. Το πολίτευμα της Ταϊβάν είναι συνταγματική δημοκρατία. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Ταϊπέι, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της.

Ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα «Δημοκρατία της Κίνας» αναγνωρίζεται μόνο από 14 κράτη (2021). Δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες και διεθνείς οργανισμούς διότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας επιμένει να τη θεωρεί επαρχία της. Η Ταϊβάν όμως διατηρεί στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιαπωνία αλλά και με πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αν και όχι σε επίπεδο πρεσβειών.

Το αν η Ταϊβάν ως Δημοκρατία της Κίνας πληροί όλες τις προϋποθέσεις της συνθήκης του Μοντεβίδεο για τη δίκαιη θεώρησή της ως κυρίαρχο κράτος, δηλαδή: α)μόνιμο πληθυσμό, β)καθορισμένη έκταση, γ)ενεργή κυβέρνηση και δ)ικανότητα να διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με άλλα κράτη, είναι ένα μείζον διεθνές πολιτικό θέμα, αντικείμενο θερμών πολιτικών συζητήσεων και επιχειρημάτων. Αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, με τις αμερικανοταϊβανικές σχέσεις να έχουν αναβαθμιστεί κατά τις δεκαετίες του 2010 και του 2020, λόγω και της ανόδου της Κίνας, η οποία θίγει τα αμερικανικά και ταϊβανέζικα συμφέροντα στην περιοχή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις