Ανδρουλάκης παρακολούθηση: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρα σε ένα ακόμη διάγγελμα αυτοκριτικής μην εξαιρώντας από το λάθος κανέναν.
Όταν μία χώρα και μία κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα, ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης και ο πιο ασφαλής σίγουρα είναι ένας, ο θεσμικός. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την απαιτούμενη σοβαρότητα που πρέπει να επιδεικνύει ένας πρωθυπουργός, τότε ίσως αυτό το μείζον πολιτικό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε ενέργειες που εκτός από την λύση θα προσδώσουν και μία διαφορετική πορεία στην πολιτική ζωή του τόπου. Αυτή την επιλογή κάνει αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της παρέμβασης του για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.
Κινείται δηλαδή αμιγώς θεσμικά. Παύει από τα καθήκοντά τους τόσο τον πιο στενό του συνεργάτη, όσο και τον διοικητή της ΕΥΠ και καλεί τα κόμματα να αλλάξουν από κοινού όλο το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΥΠ. Παράλληλα, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αναδεικνύει το ρόλο αυτού του είδους των υπηρεσιών της χώρας μας σε ό,τι αφορά στην εθνική ασφάλεια και την προστασία των πολιτών. Ο πρωθυπουργός ζητά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ΕΥΠ, χωρίς όμως οι αλλαγές αυτές να επηρεάσουν τον εθνικό ρόλο που έχει αυτή υπηρεσία για την σταθερότητα της χώρας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Η τακτική του πρωθυπουργού
Ακολουθώντας μία συνήθη τακτική και πρακτική, η οποία έχει γίνει απόλυτα αποδεκτή από τους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρα σε ένα ακόμη διάγγελμα αυτοκριτικής μην εξαιρώντας από το λάθος ούτε την κυβέρνηση, ούτε τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ούτε την πολιτική ηγεσία. Ανέφερε μάλιστα ότι αν το περιστατικό είχε υποπέσει στην αντίληψή του, δεν θα είχε προχωρήσει, ενώ την ίδια στιγμή αποδίδει ο ίδιος ευθύνες στην ΕΥΠ για υποτίμηση του περιστατικού και λανθασμένες ενέργειες κατά την συνέχισή του. Ο πρωθυπουργός κάνει αποδεκτό το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και ζητά την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, έτσι ώστε για μία ακόμη φορά η δημοκρατία και οι θεσμοί της να εμφανιστούν ισχυρότεροι των οποίων μυστικών και σκοτεινών κέντρων επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Θεσμικός ρόλος του πρωθυπουργού, ούτως ή άλλως, είναι η διασφάλιση των θεσμών και της ασφάλειας των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του διαγγέλματος του εμφανίζεται ως θεματοφύλακας αυτών των θεσμών. Η ουσία από εδώ και πέρα κρύβεται στην διερεύνηση και στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η Βουλή και οι δικαστικές αρχές είναι υπεύθυνες απέναντι στη Δημοκρατία και τους πολίτες να σβήσουν οποιαδήποτε σκιά πλανάται πάνω από το πολιτικό σύστημα, αλλά και από τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας. Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για την διευκόλυνση της διεκπεραίωσης της υπόθεσης, όπως φέρει στο ακέραιο και την ευθύνη να καταδικάσει τους ενόχους σε πολιτικό επίπεδο.
Στο ύψος των περιστάσεων
Σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση θα είναι καταδικαστέο από τους ίδιους τους πολίτες οποιοδήποτε πολιτικός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί για μικροπολιτικά ή μικροκομματικά συμφέροντα το συγκεκριμένο περιστατικό. Θα είναι αδιανόητο για την δημοκρατία η πολιτική ζωή του τόπου να εμπλακεί σε μία αντιπαράθεση που αντικείμενο έχει την ασφάλεια και την σταθερότητα της χώρας. Κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν τώρα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουν ότι η δημοκρατία και οι θεσμοί της δεν πλήττονται από κανέναν.