Φάλαινα μπελούγκα - Σηκουάνας: Πάνω από έξι ώρες εργασίας από δεκάδες δύτες και διασώστες
Η φάλαινα μπελούγκα που ήταν εγκλωβισμένη στον ποταμό Σηκουάνα για περισσότερο από μια εβδομάδα πέθανε μετά την εκστρατεία για την απομάκρυνσή της από το νερό που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί. Ήταν το πρώτο στάδιο ενός φιλόδοξου σχεδίου διάσωσης για την επιστροφή της στη θάλασσα και δεκάδες άνθρωποι πήραν μέρος, με την ελπίδα να σωθεί η ζώη της.
«Παρά την άνευ προηγουμένου επιχείρηση διάσωσης για τη μπελούγκα, με λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο του κήτους», έγραψε με λύπη στο Twitter ο νομάρχης του Καλβάδος. Έπειτα από σχεδόν έξι ώρες εργασίας από δεκάδες δύτες και διασώστες, η λευκή φάλαινα των 800 κιλών ανασύρθηκε από το ποτάμι με δίχτυ και γερανό γύρω στις 4 το πρωί και τοποθετήθηκε σε μία φορτηγίδα υπό την άμεση φροντίδα δώδεκα κτηνιάτρων.
Προστατευόμενο είδος η μπελούγκα
Η μπελούγκα, ένα προστατευόμενο είδος που συνήθως απαντάται στα κρύα νερά της Αρκτικής, υποβλήθηκε σε έλεγχο υγείας και οδηγήθηκε σε φορτηγό ψυγείο προς την παραλιακή πόλη Ouistreham. Το σχέδιο ήταν να απελευθερωθεί σε μια δεξαμενή θαλασσινού νερού για να την εξετάσουν ειδικοί πριν αρχίσει το ταξίδι της στην ανοιχτή θάλασσα.
Η φάλαινα μήκους τεσσάρων μέτρων εντοπίστηκε πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα να κατευθύνεται προς το Παρίσι και καθηλώθηκε περίπου 130 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα από τη Μάγχη, στο Σεν-Πιέρ Λα Γκαρέν στη Νορμανδία.
Η υγεία του ζώου επιδεινωνόταν συνεχώς
Από την Παρασκευή, η μετακίνηση του ζώου στην ενδοχώρα είχε μπλοκαριστεί και η υγεία του επιδεινωνόταν διαρκώς, καθώς αρνιόταν να φάει. Ενώ οι φάλαινες μπελούγκα μεταναστεύουν νότια το φθινόπωρο για να τραφούν, καθώς σχηματίζεται πάγος στα νερά της Αρκτικής, σπάνια φεύγουν από το φυσικό τους χώρο.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Παρατηρητήριο Pelagis, το οποίο ειδικεύεται στα θαλάσσια θηλαστικά, ο πλησιέστερος πληθυσμός μπελούγκα βρίσκεται στα ανοιχτά του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, βόρεια της Νορβηγίας, 3.000 χλμ μακριά από τον Σηκουάνα. Η παγιδευμένη φάλαινα είναι η δεύτερη μπελούγκα που έχει «περάσει» ποτέ από τη Γαλλία. Η πρώτη ανασύρθηκε από τις εκβολές του Λίγηρα σε δίχτυα ψαράδων το 1948.