Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυριάκος Μητσοτάκης: Ισορροπία σε λεπτή γραμμή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ισορροπία σε λεπτή γραμμή

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εντολές προς το οικονομικό επιτελείο παραμένουνε ίδιες ως προς την ανεύρεση δημοσιονομικού χώρου για ένα ισχυρό πακέτο παροχών

Μία δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει τις επόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η άνοδος στη Θεσσαλονίκη και οι εξαγγελίες στην Διεθνή Έκθεση επισκιάζονται από την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ο πρωθυπουργός πρέπει να ισορροπήσει σε μία λεπτή γραμμή μεταξύ των οικονομικών εξαγγελιών, που θα προσδώσουν μία αίσθηση υγιούς και στιβαρής οικονομίας και ενός δυσβάσταχτου πολιτικού κόστους που απορρέει από την υπόθεση παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το στενό επιτελείο του γνωρίζουν πολύ καλά ότι από δω και πέρα βασικό σημείο κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση θα αποτελεί αυτή η υπόθεση. Ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω ως προς την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και αναμένει τα αποτελέσματα τόσο της επιχειρησιακής έρευνας όσο και της πολιτικής μέσω της συνεδρίασης της Βουλής και των αρμοδίων επιτροπών.

Οι εντολές του Μεγάρου Μαξίμου προς το οικονομικό επιτελείο παραμένουνε ίδιες ως προς την ανεύρεση δημοσιονομικού χώρου για ένα ισχυρό πακέτο παροχών τόσο προς τους συνταξιούχους όσο και προς τους ευάλωτος συμπολίτες μας. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει μειώσεις στη φορολογία και αυξήσεις στις συντάξεις. Από την άλλη πλευρά και ανάλογα με τα ευρήματα της έρευνας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο πρωθυπουργός θα παραμείνει σταθερός στη θέση του για τις αλλαγές στην ΕΥΠ για την θεσμική θωράκιση των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια της χώρας και θα καλέσει όλα τα πολιτικά κόμματα να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στις θεσμικές αλλαγές και θα αντιμετωπίσει κάθε κριτική και κάθε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της συγκεκριμένης υπόθεσης, με τη σοβαρότητα που απορρέει από την θεσμική του θέση ως πρωθυπουργός.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών έχει κλείσει

Ήδη τα κυβερνητικά στελέχη έχουν εκφράσει ανοιχτά την απορία τους για την ενημέρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ αντιδρούν έντονα στις προκλήσεις του ΣΥΡΙΧΑ για παραίτηση της κυβέρνησης και διενέργεια πρόωρων εκλογών. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών ακόμη και μετά από αυτήν την υπόθεση έχει κλείσει οριστικά και στην κυβέρνηση εξετάζουν μόνο την συνέχεια του μεταρρυθμιστικού έργου και την ανεύρεση δημοσιονομικό χώρο για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών στον δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν κάνει καμία κίνηση στηριζόμενος στο πολιτικό κόστος ούτε υπολογίζει την όποια πολιτική φορά όταν η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές κρίσης στο πολιτικό της σύστημα. Αυτό αναμένεται να κάνει και τώρα και ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, να θέσει το δίλημμα λαϊκισμός ή σοβαρότητα, θεσμική αντιμετώπιση των κρίσεων ή μικροπολιτική. Όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι Έλληνες πολίτες θα καταλάβουν πολύ σύντομα ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με γνώμονα τους θεσμούς και την ασφάλεια των πολιτών και όχι με βάση μικροκομματικά συμφέροντα και άγρα ψήφων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις