Μπορεί τελικά το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν να παρέμεινε σε τουρκικά χωρικά ύδατα διαψεύδοντας τα αρχικά σενάρια που μιλούσαν ευθέως για επιθετικές κινήσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει πως στο ελληνικό Πεντάγωνο δεν σκέφτονται πως αυτή η κίνηση ίσως και να είναι απλώς «στάχτη στα μάτια». Υπό την προοπτική μάλιστα του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής από το φόβο θερμού επεισοδίου που μπορεί να στήσει η Τουρκία.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αν υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης να είναι σε ετοιμότητα άνθρωποι και στελέχη που μπορούν να χειριστούν οποιαδήποτε κρίση με ψυχραιμία, ανέφεραν στελέχη του Πενταγώνου. Αν και η θέση του Αμπντουλ Χαμίντ Χαν δεν εμπνέει ανησυχία, τα στελέχη του υπουργείου Άμυνας παραμένουν σε επιφυλακή καθώς, εκκρεμεί και ένα τέταρτο σενάριο, αυτό της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού και της σύνδεσής του με την τρομοκρατία.
«Μετανάστες-τρομοκράτες»
Το Πεντάγωνο δεν αποκλείει τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου να επιχειρηθεί να στηθεί ένα επεισόδιο με «μετανάστες-τρομοκράτες» που θα φέρει αντιμέτωπες τις δυνάμεις της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής με ορατό τον κίνδυνο «ατυχήματος», ειδικά σε περιοχές όπου η Τουρκία, στο πλαίσιο των μαξιμαλιστικών της διεκδικήσεων, υποστηρίζει ότι έχει την ευθύνη έρευνας και διάσωσης. Ενός ατυχήματος που αν συμβεί -ανάλογα και με την εξέλιξή του- μπορεί να λειτουργήσει και ως καταλύτης ακόμα για την αλλαγή της πορείας του Αμπντουλ χΧαμίντ Χαν ή για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.
Προτεραιότητα παραμένει για την Αθήνα η αντιμετώπιση κάθε συμβάντος με ψυχραιμία και με βάση το διεθνές δίκαιο ώστε να μην μπορεί η Άγκυρα να την κατηγορήσει για την ενδεχόμενη «κρίση».