Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εγκαταλελειμμένα κατοικίδια: Όλο και περισσότεροι αδυνατούν να “σηκώσουν” το κόστος
ΚΟΣΜΟΣ

Εγκαταλελειμμένα κατοικίδια: Όλο και περισσότεροι αδυνατούν να “σηκώσουν” το κόστος

Εγκαταλελειμμένα κατοικίδια: Εικόνες από σκύλους και γάτες να αναζητούν νέες οικογένειες έχοντας καταλήξει σε φιλοζωικά κέντρα

Στάθηκε στα πίσω πόδια της για να χαιρετήσει κάθε υποψήφιο ιδιοκτήτη που θα μπορούσε να πλησιάσει το σπιτάκι της. Η Χάριετ είναι ένα μαύρο αγγλικό κόκερ σπάνιελ που εγκαταλείφθηκε καθώς μια βαθύτερη κρίση κόστους ζωής ωθεί όλο και περισσότερους Βρετανούς να αποχωριστούν τα κατοικίδιά τους. Βρέθηκε να τρέχει κατά μήκος ενός πολυσύχναστου δρόμου στο Λονδίνο, όταν αυτόπτες μάρτυρες είδαν τους πρώην ιδιοκτήτες της να την σπρώχνουν από το αυτοκίνητο. Είναι ένα από τα 206 σκυλιά και τις 164 γάτες που φροντίζονται αυτή τη στιγμή σε κέντρα μετεγκατάστασης που διευθύνει η φιλοζωική οργάνωση Battersea. Η ιστορία είναι παρόμοια σε κάθε περίπτωση σε φιλοζωικά κέντρα σε όλη τη χώρα, με ορισμένα κέντρα και οργανώσεις να δέχονται ρεκόρ ερωτήσεων για επιστροφές σκύλων και γατιών.

Αντιμέτωποι με την πιο ασφυκτική πίεση από τη δεκαετία του 1960

Οι Βρετανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο ασφυκτική πίεση στο βιοτικό επίπεδο τους τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1960. Το γεγονός αυτό οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες στην απόφαση πως το πρόσθετο κόστος της τροφής συν εκατοντάδες λίρες για κτηνιατρικές ανάγκες των κατοικιδίων τους, είναι πλεον μη διαχειρίσιμο. «Ανησυχούμε ότι θα είναι ένας πρόσθετος λόγος για τους ανθρώπους να φέρνουν τα σκυλιά τους στο Battersea», δήλωσε στο Reuters οΣτιβ Κράντοκ, ο οποίος διευθύνει το κέντρο στο νοτιοδυτικό Λονδίνο.

Τα εξωτικά κατοικίδια όπως τα φίδια και οι σαύρες αποδεικνύονται επίσης πολύ κοστοβόρα λόγω της ανάγκης τους για ειδική θέρμανση και φωτισμό. Τρία φίδια, συμπεριλαμβανομένου ενός βόα μήκους 2,4 μέτρων, πετάχτηκαν πρόσφατα σε μαξιλαροθήκες έξω από ένα κατάστημα ερπετών, δήλωσε στο Reuters η Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη της Σκληρότητας απέναντι στα Ζώα (RSPCA).

Η τάση αύξησης της ζήτησης για κατοικίδια κατά τη διάρκεια των lockdown σε μια χώρα γνωστή για την αγάπη της για τα ζώα αντιστρέφεται πλήρως, καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας τον Ιανουάριο αναμένεται να υπερτριπλασιαστούν για τα νοικοκυριά σε σχέση με πέρυσι. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προειδοποιήσει ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει μια μακρά ύφεση.

Προς νέο κραχ

Η Dogs Trust, η οποία έχει επί του παρόντος 692 σκύλους που χρειάζονται σπίτι σε 21 κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, είπε ότι η τελευταία φορά που είχε δει κάτι τέτοιο ήταν μετά το οικονομικό κραχ του 2008. «Αυτή η κρίση στο κόστος διαβίωσης μας έπεσε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι άνθρωποι», δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων του Trust, Άνταμ Κλοβς. Είναι τέτοια η πίεση που η φιλανθρωπική οργάνωση εξετάζει εάν θα πρέπει να επεκτείνει ένα ταμείο έκτακτης στήριξης, που συνήθως προορίζεται για άτομα με επιδόματα πρόνοιας που χρειάζονται βραχυπρόθεσμη οικονομική υποστήριξη για να κρατήσουν τα κατοικίδιά τους, σε περισσότερους μεσαίου εισοδήματος.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις για τα ζώα λένε ότι ανησυχούν επίσης ότι η οικονομική συρρίκνωση των βρετανικών νοικοκυριών θα έχει αντίκτυπο στις δωρεές, αν και δεν το βλέπουν ακόμη.
Στο Battersea, μερικά κατοικίδια φιλοξενούνται ξανά. Η Μαγκπαϊ είναι μια βρετανική κοντότριχη γάτα που έφτασε στην οργάνωση έγκυος, καθώς ο επί δύο χρόνια ιδιοκτήτης της συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά να συντηρήσει και τα γατάκια. Και οι γάτες μένουν ξαφνικά χωρίς οικογένειες.

Και τα τέσσερα γατάκια της έχουν πλέον βρει νέα σπίτια. Αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβεί για τα περισσότερα ζώα, καθώς μια άλλη φιλανθρωπική οργάνωση, η Γουντγκριν, τονίζει ότι οι αιτήσεις για υιοθεσία ζώων έχουν πέσει στις 100 το μήνα από περίπου 10.000 κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού. Η Πίλαρ Γκόμεζ-Ιγκμπο, υπάλληλος σε εκδοτική, θα μπορούσε να ήταν μια πιθανή ιδιοκτήτρια, αλλά έχοντας κάνει σχετική έρευνα τώρα ανησυχεί για το επιπλέον κόστος. Ο Μπλέιζ θα πρέπει να περιμένει. «Καθώς η αλλαγή στο κόστος διαβίωσης έγινε πιο εμφανής, ναι σίγουρα, μπήκε στη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», είπε. «Θα αναγκάσω τον εαυτό μου να περιμένει λίγο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις