Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κυκλώματα διακίνησης μεταναστών: Το “σκληρό” εμπόριο στα ελληνικά σύνορα
ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλώματα διακίνησης μεταναστών: Το “σκληρό” εμπόριο στα ελληνικά σύνορα

Κυκλώματα διακίνησης μεταναστών: Κατά 58,7% αυξήθηκαν οι συλλήψεις διακινητών

Τα αδυσώπητα κυκλώματα διακινητών παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, που θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενα τη δυστυχία και την αγωνία των διακινουμένων, οδηγώντας τους πολλές φορές στο θάνατο, αυξάνουν ανησυχητικά τους ρυθμούς της παράνομης δράσης τους.

γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Με βάση επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, παρατηρείται αύξηση των συλλήψεων διακινητών κατά 58,7% στη διάρκεια του τριμήνου Μαΐου -Ιουλίου 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021! Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στις περιπτώσεις παράτυπης εισόδου μεταναστών στη χώρα. Το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου 2022 καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 113,1 % (!), συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σύλληψη 386 διακινητών

Τα σοβαρά αυτά στοιχεία από τα γεγονότα που διαδραματίζονται καθημερινά στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία, βλέπουν το φως με επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προφανώς στο μαύρο φόντο των fake news, που διακινούνται για προφανείς λόγους σε βάρος των ελληνικών υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, καθημερινές είναι οι επιχειρησιακές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την διαφύλαξη των ελληνικών και κατ’ επέκταση των ευρωπαϊκών συνόρων, με σκοπό τη σύλληψη διακινητών μη νόμιμων μεταναστών, έχοντας, σε κάθε περίπτωση, ως πρώτιστο μέλημα, την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

«Στο πλαίσιο αυτό»,  επισημαίνεται «το πρώτο 7μηνο του 2022, στα Ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα, συνελήφθησαν συνολικά 386 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, από τους οποίους οι 312 στην περιοχή του Έβρου. Μάλιστα, από το σύνολο αυτών, οι 219 έχουν συλληφθεί μόνο το τελευταίο τρίμηνο (Μάιος – Ιούλιος 2022), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 58,7 % συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (Μάιος – Ιούλιος 2021), οπότε και είχαν συλληφθεί 138 διακινητές».

Αντίστοιχη εικόνα

Αντίστοιχη εικόνα, κατά τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, παρατηρείται και στις περιπτώσεις παράτυπης εισόδου μεταναστών στη χώρα. «Το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου 2022», τονίζεται, «καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 113,1 % συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (4.126 έναντι 1.936). Συνολικά, το πρώτο 7μηνο του 2022 συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα 7.484 αλλοδαποί, από τους οποίους οι 3.554 στην περιοχή του Έβρου».

Υπενθυμίζεται, καταλήγει η επίσημη ενημέρωση  ότι οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στη βάση εφαρμογής του υφιστάμενου επιχειρησιακού σχεδιασμού, αλλά και σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και συμμετέχοντας σε κοινές ευρωπαϊκές δράσεις, έχουν επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στο τομέα της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Στη συνέχεια  παρατίθενται στοιχεία από τα αποτελέσματα οργανωμένων επιχειρήσεων μετά από επίπονη έρευνα υπηρεσιών της Αστυνομίας για το χτύπημα  εντός της χώρας των  μαφιόζικων κυκλωμάτων των σκληρών διακινητών.

Το ρεπορτάζ του  ALPHGAFREEPRESS

Το Alphafreepress, παρουσιάζει στοιχεία από την τελευταία μεγάλη επιχείρησης εξάρθρωσης κυκλώματος στα τέλη του Ιουνίου, όπου, μεταξύ άλλων αναφέρονταν τα πάρα κάτω: Από τη Μύκονο, όπου διέμενε και διασκέδαζε, ένας Πακιστανός κακοποιός, συντόνιζε κύκλωμα διακινητών παράτυπων μεταναστών, από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε χώρες της Ευρώπης! Μάλιστα, αναφέρει η Αστυνομία, το συλληφθέν βασικό μέλος του κυκλώματος (σ.σ. ο Πακιστανός), με σκοπό να αποκρύψει τη δράση του, μετακινούνταν συχνά μεταξύ Μυκόνου, όπου διέμενε, Σάμου, Ικαρίας και Αττικής.

Μαζί του σε επιχειρήσεις της Αστυνομίας σε Πετράλωνα και Καλλιθέα, συνελήφθη κι ένας ακόμη συμπατριώτης του, άμεσος συνεργάτης του ενώ αναζητούνται και άλλα μέλη του ίδιου κυκλώματος. Τους παράτυπους μετανάστες μετέφεραν με σκάφη από τον Τσεσμέ στην Ικαρία και από εκεί στην Αθήνα, όπου αφού τους έκρυβαν σε συγκεκριμένο χώρο με τη «μέθοδο του σωσία» τους μετέφεραν αεροπορικώς με συνεργούς τους στην Ευρώπη.

Από τον Τσεσμέ στην Ικαρία

Στη συνέχεια η Αστυνομία ανέλυε τον τρόπο δράσης της οργάνωσης: «Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιώντας φουσκωτές λέμβους, αρχικά μετέφεραν παράνομα μετανάστες από τον Τσεσμέ σε ερημικές παραλίες στην Ικαρία. Εκεί τους απέκρυπταν σε ξενοδοχεία – ενοικιαζόμενα δωμάτια και στη συνέχεια τους μετέφεραν ακτοπλοϊκά στην Αττική.

Ακολούθως διοργάνωναν την προώθησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζοντας τη μέθοδο του Σωσία ή κάνοντας χρήση πλαστών διαβατηρίων. Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 18 διαβατήρια διαφόρων εθνικοτήτων, η γνησιότητα των οποίων θα ελεγχθεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, κινητό τηλέφωνο, 80 λίρες Ηνωμένου Βασιλείου και 365 ευρώ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις