Η Κίνα παραμένει πιστή στην σκληρή πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων κατά του κορωνοϊού και αυτό ισχύει για όλους: ακόμα και για τα ψάρια. Στην παράκτια κινεζική πόλη Xiamen, δεν είναι μόνο οι ψαράδες που έχουν πιθανότητες να νοσήσουν από τον ιό αλλά και τα ψάρια που πιάνουν. Οι αρχές της πόλης αποφάσισαν ότι πρέπει να αποκλειστεί κάθε πιθανή δίοδος που θα επιτρέψει στον ιό να μολύνει οτιδήποτε ζωντανό και διέταξαν τους ψαράδες να υποβάλλονται οι ίδιοι σε καθημερινό διαγνωστικό τεστ νουκλεϊκού οξέος. Το ίδιο ισχύει και για τα ψάρια που αλιεύουν. Με απλά λόγια ψαράδες και ψάρια πρέπει καθημερινά και υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, αμέσως μετά την αποβίβαση από το καΐκι, σύμφωνα με την απόφαση της περιφέρειας Xiamen Jimei.
Ο λόγος της απόφασης είναι ότι ορισμένοι ψαράδες είχαν κάνει παράνομες συναλλαγές ή είχαν έρθει σε επαφή με υπερπόντια σκάφη ενώ βρίσκονταν στη θάλασσα, «με αποτέλεσμα να εισαχθεί ο κορωνοϊός» όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές. «Προς το παρόν, όλοι οι άνθρωποι στην πόλη Xiamen πρέπει να υποβάλλονται σε αυτά τα τεστ ενώ πρέπει να ελέγχονται αντίστοιχα και τα αλιεύματα», ανέφερε ένας υπάλληλος στο δημοτικό γραφείο ανάπτυξης ωκεανών Xiamen στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Υπήρξαν δε και τηλεοπτικά ρεπορτάζ που έδειχναν αξιωματούχους να κάνουν διαγνωστικά test σε ψάρια και καβούρια. Δεν υπήρξε καμία αναφορά ότι είχε εντοπιστεί ίχνος του ιού.
Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του περασμένου μήνα και όπως αναμενόταν προκάλεσε εντύπωση στα social media.Στο Weibo ένα σχετικό hashtag διαβάστηκε 120 εκατομμύρια φορές και συζητήθηκε από περισσότερους από 6.000 χρήστες. Ένας χρήστης δε, πρότεινε στις αρχές να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, ενσωματώνοντας τη θαλάσσια ζωή στο υγειονομικό πρωτόκολλο και δίνοντας εντολή στα ψάρια που ταξιδεύουν από τα διεθνή ύδατα στην επικράτεια της Κίνας να μπαίνουν σε επταήμερη καραντίνα.