Πώς να επιλέξετε το σωστό κράνος μηχανής για εσάς. Σε αυτόν τον οδηγό αγοράς κράνους μηχανής θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που θέλετε για να κάνετε την σωστή επιλογή και να είσαστε σίγουροι ότι όταν οδηγάτε θα το απολαμβάνετε και θα είσαστε ασφαλείς. Βάση νόμου θα πρέπει να φοράμε το κράνος μας, είτε οδηγάμε είτε είμαστε συνεπιβάτες, αλλά θα πρέπει να καταλάβετε ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι το κράνος σώζει ζωές και μειώνει την πιθανότητα θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού σε ατύχημα με την μοτοσυκλέτα μας. Πάνω από 45 κράτη έχουν νόμους που απαιτούν από τους αναβάτες να φοράνε πάντα κράνος. Οι έρευνες που γίνονται εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα γύρω από την ασφάλεια στα κράνη και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι αδιαμφισβήτητα: το κράνος σώζει ζωές, άρα ο κάθε μοτοσικλετιστής και αναβάτης θα πρέπει να φοράει πάντα κράνος.
Ακούγετε εύκολη η επιλογή ενός κράνους μηχανής, αλλά υπάρχουν τόσες επιλογές που θα πρέπει να ξεχωρίσετε ποιο κράνος είναι κατάλληλο για εσάς και τι θα πρέπει να δείτε στα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να κοιτάξετε πριν περάσετε στο οικονομικό κομμάτι.
Μερικές οδηγίες για τα κράνη
Γιατί είναι σημαντική η ετικέτα έγκρισης τύπου (Type-Approval) στα κράνη;
Θα πρέπει να επιλέξετε ένα κράνος που θα πληροί ορισμένα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας. Μερικά από τα τεστ που γίνονται για τις προδιαγραφές και την πιστοποίηση είναι η ασφάλεια που μας παρέχει ένα κράνος σε περίπτωση κρούσης και η ορατότητα του κράνους.
Η ετικέτα στο λουράκι του κράνους πρέπει να μπορεί να αποδείξει νόμιμα ότι το κράνος έχει εγκριθεί. Το πρώτο γράμμα “E”με αριθμό, δηλώνει το ευρωπαϊκό Υπουργείο Μεταφορών που χορήγησε την έγκριση τύπου (E3 = Ιταλία, E1 = Γερμανία, E11 = Ηνωμένο Βασίλειο, κ.λπ.).
Η δεύτερη σειρά αριθμών (π.χ .: 051111) είναι ο ειδικός κωδικός για το κάθε μοντέλο του κράνους και παρέχει τη σύνδεση που χρειάζεται με το πιστοποιητικό έγκρισης τύπου και όλες τις τεκμηριωμένες δοκιμές τεστ ασφαλείας στα κράνη που έχουν γίνει. Εν ολίγοις, είναι ο σύνδεσμος με τα δεδομένα σχεδιασμού κράνους και τεστ ασφάλεια σε κάθε κράνος.
Μετά από αυτόν τον αριθμό, τα ακόλουθα γράμματα που εμφανίζονται είναι:
P = κράνος με προστατευτικό στο πηγούνι
NP = κράνος που δεν προστατεύει το πηγούνι
J = Jet ανοιχτό κράνος
P/J = προστατευτικό κράνος για το πηγούνι + jet κράνος
Τα τελευταία ψηφία είναι μοναδικός αριθμός για κάθε κράνος και παρέχει τις πληροφορίες για την παρτίδα και την ημερομηνία παραγωγής και κατά συνέπεια με τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη διαδικασία παραγωγής του κράνους.
Είναι σωστό να επιλέγετε ένα κράνος με τις σωστές προδιαγραφές εάν δεν έχει ούτε τα ελάχιστα τότε το σωστό είναι να κοιτάξατε για κάποιο άλλο κράνος.
Έγκριση Τύπου Snell
Η έγκριση τύπου Snell που υπάρχουν στα κράνη θα πρέπει να γνωρίζετε τι είναι: είναι ένας οργανισμός που λέγετε Snell Memorial Foundation και ιδρύθηκε το 1957 προς τιμήν του Snell, ενός αγωνιζόμενου οδηγού σπορ αυτοκινήτων που σκοτώθηκε από τραυματισμούς στο κεφάλι που υπέστη όταν φορούσε ένα ελαττωματικό κράνος. Αυτός ο οργανισμός κάνει τα δικά του τεστ και έρευνες στα κράνη ανεξάρτητα από την κάθε κυβέρνηση και εταιρείες που κάνουν τα δικά τους, τα πρότυπά του είναι πάρα πολύ αυστηρά. Μερικοί ειδικοί βέβαια έχουν επικρίνει τη Snell επειδή είναι υπερβολικά αυστηρά τα τεστ τους, οπότε η έλλειψη πιστοποίησης Snell από ένα κράνος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι ασφαλές. Παρόλα αυτά είναι χρήσιμο για όσους είναι νέοι οδηγοί και μπαίνουν στον μαγικό κόσμο της μοτοσικλέτας να κοιτάξουν για το Snell ενώ κάνουν έρευνα αγοράς.
Δοκιμάστε το κράνος πριν το αγοράσετε
Μπορεί να ακούγετε προφανές αλλά θα πρέπει εάν είσαστε νέοι οδηγοί να το δοκιμάσετε σωστά πριν το αγοράσετε. Μερικές συμβουλές για την δοκιμή του κράνους είναι να γνωρίζετε την περίμετρο του κεφαλιού σας για να ξέρετε σε τι μέγεθος κοντά κυμαίνεστε, όταν το φοράτε να είναι σταθερό αλλά ταυτόχρονα και άνετο, να έχετε καλή ορατότητα δηλαδή καλό οπτικό πεδίο ώστε να μην σας δυσκολεύει στην οδήγηση σας ακόμα και μετά από αρκετές ώρες οδήγησης. Να θυμάστε ότι ένα κράνος που είναι η ιδανική επιλογή για κάποιον άλλο οδηγό, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.
Σκεφτείτε τι χρήση κάνετε με την μοτοσικλέτα σας;
Full face κράνος; Ανοιχτού τύπου δηλαδή jet ή ανοιγόμενο; Να έχει το κράνος αντι-θαμβωτική ζελατίνα; Το σύστημα εξαερισμού του θα είναι αρκετά ποιοτικό για να σας κρατάει δροσερούς; Όλες αυτές οι απαντήσεις εξαρτώνται από χρήση που κάνετε με την μοτοσυκλέτα σας, τα ταξίδια σας, και σε ποιες ώρες συνήθως τα κάνετε. Εάν η μηχανή σας είναι ένα εργαλείο για εσάς και την επιλέξατε για την καθημερινή σας μετακίνηση στην δουλειά τότε θα πρέπει να σκεφτείτε όλες τις συνθήκες καιρού που θα αντιμετωπίσετε, εάν όμως είναι ένα χόμπι και θα την οδηγάτε μόνο εάν έχει καλό και καθαρό καιρό τότε η επιλογή θα είναι ποιο εύκολη για την σωστή αγορά του κράνους σας. Ένας λόγος που υπάρχουν τόσα πολλά κράνη είναι επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί μοτοσικλετιστές. Δείτε τις δικές σας ανάγκες και θα ξεκαθαρίσουν όλα γρήγορα.
Το κράνος μηχανής έχει 6 διαφορετικούς τύπους μάθε τους.
Θα πρέπει να γνωρίζετε τους έξι διαφορετικούς τύπους στο κράνος για να περιορίσετε τις επιλογές σας πιο γρήγορα, ξέροντας τι κράνος θέλετε και θα εξαρτάτε από το τι θα κάνετε με την μηχανής σας.
Κράνος Full Face κλειστό
Τα κράνη Full face είναι τα ασφαλέστερα από όλα τα υπόλοιπα αλλά είναι λίγο βαριά και ζεστά το καλοκαίρι. Προστατεύουν ολόκληρο το κεφάλι σας, ακόμα και της γνάθου η οποία συχνά αφήνεται εκτεθειμένη από άλλους τύπους κρανών. Σε περίπτωση ατυχήματος και εάν πέσετε στο έδαφος με το πρόσωπο, αυτή η πρόσθετη προστασία θα μπορούσε να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
Ανοικτό Jet κράνος
Το ανοιχτό κράνος τύπου jet που είναι και ελαφρύ κράνος, μπορεί να σας προσφέρει άνεση, καλύτερη ορατότητα και δροσιά αλλά αφήνει το πρόσωπό σας ακάλυπτο. Το μειονέκτημα τους είναι ότι χάνετε σε προστασία σε μια πολύ ευάλωτη περιοχή του προσώπου σας.
Ανοιγόμενο Modular κράνος
Το κράνος τύπου modular ή flip-up προσπαθεί να συνδυάσει τα οφέλη των full-face και jet κρανών. Έχουν ένα μηχανισμό που επιτρέπει να ανοίγουν και από full-face να γίνονται jet κράνη. Σας επιτρέπουν να τα φοράτε πολύ εύκολα ακόμα και εάν κάνετε κάποιες δραστηριότητες, έχουν πολύ καλή ευελιξία και είναι ασφαλέστερα από τα jet κράνη όταν το σαγόνι είναι κατεβασμένο. Είναι υποδεέστερο από ένα full face στην ασφάλεια επειδή αποτελείτε από δύο κομμάτια και χάνει την συμπαγή δομή του και γίνεται λιγότερο ασφαλή.
Μισά jet κράνη
Είναι τέτοιο κράνος καλό είναι να το αποφεύγουμε ειδικά για τις μεγάλες μοτοσυκλέτες, καλύπτει πολύ λίγο το κεφάλι και δεν είναι σταθερό. Μπορεί να είναι ένα πολύ ελαφρύ και σχετικά φθηνό κράνος αλλά δεν συνιστάται, εάν σε περίπτωση γίνει η επιλογή για ένα τέτοιο κράνος το λουράκι του θα πρέπει να είναι πολύ σταθερό επάνω σας.
Off-Road motocross κράνος
Τα κράνη εκτός δρόμου μοτοκρός το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι το μακρύ πιγούνι και το γείσο για τον ήλιο. Είναι σχεδιασμένα για extreme οδήγηση στο χώμα και έχουν το μέγιστο εξαερισμό που γίνεται, αλλά δεν είναι ιδανικά για οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο λόγο της αεροδυναμικής τους.
Dual Road κράνος
Τα Dual κράνη είναι ένας συνδυασμός των full face με τα off-road κράνη καθιστώντας τα έναν καλό συμβιβασμό για όσους αναβάτες θέλουν και τα δύο κράνη για τους δικούς τους λόγους, αλλά δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν δύο κράνη.
Παιδικό junior κράνος
Εάν για κάποιο λόγο ανεβάζετε τα παιδιά σας στο μηχανάκι για την μετακίνηση σας να φοράνε πάντα παιδικό κράνος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι όπως full-face, ανοιχτά jet και off-road κράνη που είναι ειδικά για τις μικρές ηλικίες με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Θα πρέπει να είναι ελαφρύ κράνος σχεδόν στα 1000gr. Ποτέ να μην φοράτε ένα κανονικό unisex κράνος σε παιδί γιατί δεν θα του είναι ασφαλή και μπορεί να του δημιουργήσει πρόβλημα στον αυχένα.
Πως θα βρείτε το σωστό μέγεθος για το κράνος σας
Το σωστό μέγεθος είναι το Α και το Ω στην επιλογή του κράνους. Εάν το κράνος σας είναι πολύ χαλαρό, τότε θα μπορεί να φύγει από το κεφάλι σας σε περίπτωση ατυχήματος, να σας αποσπάσει την προσοχή ή να παρεμποδίσει την ορατότητα σας καθώς οδηγείτε, από την άλλη πλευρά εάν είναι πάρα πολύ σφιχτό μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο και να σας δημιουργήσει πρόβλημα στο δρόμο. Θέλετε το μέγεθος στο κράνος που θα σας ασκεί την σωστή πίεση στο κεφάλι σας και θα είναι ιδανικό για εσάς.
Βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει άνετα αλλά όχι πάρα πολύ σφιχτά. Όταν το δοκιμάσετε την πρώτη φορά και το βγάλατε να κοιτάξετε για κόκκινα σημάδια στο μέτωπο σας, εάν σας έχει δημιουργήσει σημάδια πάει να πει ότι είναι λάθος επιλογή το κράνος που δοκιμάζετε ή λάθος μέγεθος. Να γνωρίζεται ότι στα περισσότερα κράνη ειδικά στις κορυφαίες εταιρείες κατασκευαστών κρανών μπορεί να αλλαχτεί η εσωτερική επένδυση και να μπουν διαφορετικά μεγέθη στα μάγουλα ή στην επάνω επένδυση τους και να το προσαρμόσετε τέλεια επάνω στο κεφάλι σας έτσι θα μπορείτε να είσαστε σίγουροι για την επιλογή του μεγέθους.
Τιμή και κράνος
Όπως με κάθε άλλη αγορά που κάνετε, θα πρέπει να αποφασίσετε το ποσό που είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε. Υπάρχουν κράνη που ξεκινάνε κάτω από 100€ αλλά και κράνη που κοστίζουν και πάνω από 1000€. Εάν θέλετε κάτι φθηνό μια καλή ιδέα είναι να επιλέξετε ένα κράνος απλό, χωρίς πολλά χαρακτηριστικά και μονόχρωμο για να μην ανέβει πολύ η τιμή του. Εάν δεν σας ενδιαφέρει το κόστος τότε ξοδέψτε όσα θέλετε για την επιλογή του επόμενου σας κράνους. Κοιτάξτε προσεκτικά κάθε χαρακτηριστικό που έχει ένα κράνος και αποφασίστε αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε. Δεν χρειάζεται να πληρώσετε επιπλέον για κάτι που δεν χρειάζεστε.
Αντικατάσταση και συντήρηση
Ένα κράνος δεν διαρκεί για πάντα. Ακόμα και τα καλύτερα και ακριβότερα κράνη της αγοράς κάποια στιγμή θα πρέπει τελικά να αποσυρθούν. Θα πρέπει να αντικαταστείτε το κράνος σας τουλάχιστον μία φορά κάθε πέντε χρόνια και αυτό μόνο εάν έχει την φυσιολογική φθορά από την χρήση που του κάνετε. Φορώντας ένα κακό ταλαιπωρημένο κράνος δεν είναι καλύτερο από το να μην φοράτε τίποτα καθόλου. Γιατί θα μπορούσε να μην κάνει την δουλειά του σωστά, εκεί που θα μπορούσε να το χρειαστούμε περισσότερο. Άρα θα πρέπει να συντηρείτε και να προσέχετε το κράνος σωστά φροντίζοντας να μην το πιέσετε και το σπάσετε σε κάποια λάθος κίνηση, αχρηστεύοντας το πριν την λήξη του και για να μην χρειαστεί σύντομα ξανά να ψάξετε για κράνος.
Τα κράνη που έχουν εμπλακεί σε ατύχημα ή σε ένα ασυνήθιστο και δυνατό χτύπημα πρέπει πάντα να αντικατασταθούν αμέσως. Εάν απλά σας πέσει το κράνος από τα χέρια δεν χρειάζεστε σίγουρα ένα καινούριο, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει υποστεί ζημιά και εξακολουθεί να ταιριάζει σωστά στο κεφάλι σας προτού το φορέσετε και πάλι. Να ελέγχετε το εξωτερικό σημείο του χτυπήματος που είναι και το πιο ευάλωτο στη ζημιά και να δείτε εάν μπαίνει το υλικό προς τα μέσα, πιέζοντας το με το δάχτυλο σας.
Εάν φοράμε ένα μαντίλι ή μπαλακλάβα μηχανής προστατεύουμε την εσωτερική επένδυση του κράνους και παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής της. Εάν κάποια στιγμή βγάλετε το κράνος σας και παρατηρήσετε ότι η επένδυση αφήνει λίγες νιφάδες στα μαλλιά σας από το ύφασμα της θα χρειαστείτε αλλαγή επένδυσης ή κράνος όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Με λίγα λόγια
Η επιλογή του σωστού κράνους είναι ζωτικής σημασίας για να είστε ασφαλείς και να διασκεδάζετε την κάθε στιγμή της οδήγησης και σύμφωνα πάντα με τον νόμο. Όταν ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς για κράνος το πλήθος των επιλογών που έχετε μπορεί να σας φανεί κουραστικό ή τρομακτικό, εάν έχετε όμως όλες αυτές τις πληροφορίες κατά νου, θα σας βοηθήσει να περιορίστε τις επιλογές σας και να επιλέξετε το σωστό κράνος μηχανής που ψάχνεται. Να θυμάστε ότι ένα κράνος είτε φθηνό είτε ακριβό είναι ασφαλές εάν πάντα το φοράμε και δεν το έχουμε σε άλλη θέση εκτός του κεφαλιού μας κατά την οδήγηση. Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε με αυτές τις πληροφορίες και εάν προχωρήσετε σε αγορά κράνους σας ευχόμαστε να είναι πάντα καλοτάξιδο.