Έβρος μετανάστες: Ο σκοτεινός ρόλος της Jandarma
Αποκαλύπτεται μέρα με την ημέρα το νέο σχέδιο των Τούρκων, με την κωδική ονομασία «νησίδα», για την εργαλειοποίηση των μεταναστών και τη δημιουργία νέων εστιών έντασης. Σε βίντεο ντοκουμέντο απεικονίζονται στρατοχωροφύλακες στον Εβρο να δείχνουν τον δρόμο σε μετανάστες, προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα. Ο φράχτης στον Εβρο έχει εμποδίσει τους διακινητές και πλέον στο επίκεντρο βρίσκονται οι νησίδες του ποταμού, στις οποίες εξωθούνται οι μετανάστες. Πληροφορίες αναφέρουν πως πριν από το περιστατικό με τη διάσωση είχαν προηγηθεί ακόμα έξι. «Η αστυνομία της Τουρκίας με έσπρωξε να έρθω στην Ελλάδα» αναφέρει μετανάστης στο OPEN. Η ατζέντα της Αγκυρας αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του ναυάρχου εν αποστρατεία Τζιχάτ Γιαϊτζί: «Αν ανοίξεις τις πύλες και απελευθερώσεις 5 εκατομμύρια πρόσφυγες στα νησιά τότε όλα θα έχουν τελειώσει».
Εβρος: Επέκταση του φράχτη
Στο μεταξύ ο Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε ότι ο φράχτης στο Έβρο θα επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα ακόμα. Μιλώντας στον ραδιοφνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100.3, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως η νησίδα στην οποία εντοπίστηκαν οι 38 πρόσφυγες δεν είναι ελληνικό έδαφος, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως τόσο η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού όσο και το Κτηματολόγιο απάντησαν ότι το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες δεν ήταν στην ελληνική επικράτεια.
Επίσης, ο Νότης Μηταράκης κατέστησε σαφές στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι και πρόσθεσε πως η γειτονική χώρα δεν είναι εμπόλεμη: «Ο ανθρωπισμός είναι πολύ σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που επιθυμούν να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο είναι εκατοντάδες εκατομμύρια». «Δεν μιλάμε για μια κλειστή Ευρώπη, αλλά ούτε για μία Ευρώπη, στην οποία θα αποφασίζουν ποιοι θα έρθουν οι λαθροδιακινητές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης. Σε ό,τι αφορά την άφιξη μεταναστών σε άλλα νησιά, όπως τα Κύθηρα, δήλωσε ότι οι συνεχείς περιπολίες στο Αιγαίο αλλά και ο φράχτης στον Έβρο, έχουν οδηγήσει αναγκαστικά τους λαθροδιακινητές στην αναζήτηση άλλων διαδρομών και γι’ αυτό εργαλειοποιούν τις νησίδες του Έβρου.
Ο σκοτεινός ρόλος της στρατοχωροφυλακής
Ο μηχανισμός διακίνησης και προώθησης ανθρώπων της Αγκυρας αποκαλύπτεται μέσα από τις μαρτυρίες των προσφύγων. Την ύπουλη αποστολή έχει αναλάβει να εκτελέσει η Jandarma, η τουρκική στρατοχωροφυλακή, ένα άριστα εκπαιδευμένο ένοπλο σώμα 270.000 αντρών, που είναι πιστό στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Jandarma έχει μετατραπεί μετά το 2016 σε θεματοφύλακα του καθεστώτος Ερντογάν διεκπεραιώνοντας την επιθετική ατζέντα της τουρκικής προεδρίας τόσο στο εσωτερικό με την υιοθέτηση αυταρχικών μεθόδων έναντι των αντιπάλων της όσο και στο εξωτερικό αναλαμβάνοντας το βάρος των επιχειρήσεων κατά των Κούρδων αλλά και τις υβριδικές επιχειρήσεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο μέσω της συντονισμένης προώθησης μεταναστών.
Ο τίτλος του συγκεκριμένου σώματος (χωροφυλακή) σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές επιχειρησιακές του δυνατότητες και παρά την ιστορία του, που ξεκινά το 1839, δεν έχει σίγουρα καμία σχέση με την πάλαι ποτέ ελληνική χωροφυλακή, που υπήρξε το σημαντικότερο σώμα ασφαλείας της Ελλάδας για 150 χρόνια. Πρόκειται για ένα στρατιωτικό σχηματισμό με άρτια εκπαίδευση, που εκτός των υπηρεσιών δημόσιας τάξης και ασφάλειας, μεταξύ άλλων, διαθέτει 1.500 τεθωρακισμένα, δεκάδες επιθετικά ελικόπτερα, οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαρύ ατομικό οπλισμό μάχης, καταδρομείς, ελεύθερους σκοπευτές και βατραχανθρώπους έχοντας τη δομή ενός κανονικού στρατού στην υπηρεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Επίσημα στις αρμοδιότητες της περιλαμβάνεται η διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και τάξης, η πάταξη του λαθρεμπορίου και η πρόληψη της εγκληματικότητας όμως στην πράξη τα καθήκοντα, που αναλαμβάνει, υπερβαίνουν τον προορισμό της αποκαλύπτοντας τον καίριο ρόλο, που της έχει δώσει η Αγκυρα. Ενδεικτική είναι η ομιλία, που πραγματοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος ενώπιον της ηγεσίας της Jandarma τον περασμένο Απρίλιο σημειώνοντας την καθοριστική συμβολή της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. «Δεν περιμένουμε πια να μας επιτεθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Αντίθετα, βρίσκουμε τα κρησφύγετα τους πέρα από τα σύνορα μας και τα συντρίβουμε».