Ενισχυμένη εποπτεία τέλος: Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την εποπτεία
«Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε», γράφει σε πανηγυρικό της άρθρο η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο οικονομικό σκέλος της εφημερίδας αναφερόμενη στη λήξη των αυστηρών δημοσιονομικών ελέγχων, δηλαδή στο τέλος της ενισχυμένης εποπτείας. Η ΕΕ απαλλάσσει την Αθήνα στις 20 Αυγούστου από την ενισχυμένη εποπτεία, ξεκινά το δημοσίευμα της FAZ. «Μετά από τρία μνημόνια το 2010, το 2011/12 και το 2015 και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις οι περήφανοι Έλληνες ένιωθαν τη συνεχή παρουσία της τρόικας ως πρόκληση και εφιάλτη – ακριβώς επειδή οι θεσμοί δεν ασχολούνταν μόνο με την αποταμίευση αλλά κυρίως με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν περισσότερο ως απαιτήσεις λιτότητας και ως παρέμβαση στην ελληνική πολιτική» αναφέρει η FAZ, σύμφωνα με την ελληνόφωνη έκδοση της Deutsche Welle.
Η Ελλάδα, προσθέτει ωστόσο η FAZ, παραμένει μια ιδιαίτερη περίπτωση, και μόνο λόγω του υψηλού χρέους της. «Ορισμένα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα για την κρίση του ευρώ δεν λήγουν παρά το 2060, γεγονός που θα συνεχίσει να επιβαρύνει τον ελληνικό εθνικό προϋπολογισμό για πολύ καιρό ακόμη παρά τις ευνοϊκές συνθήκες. Ακόμα και έτσι το τέλος της αυξημένης επιτήρησης είναι ένα σημαντικό βήμα», σχολιάζει η FAZ.
Φον ντερ Λάιεν: Η Ελλάδα ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία
Με διθυραμβικές αναρτήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την Ελλάδα συνοδεύτηκε η είδηση της εξόδου της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Η αρχή έγινε από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν η οποία σε ανάρτησή της -στα ελληνικά- αναφέρει: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Χάρη στην αποφασιστικότητα και τη δύναμη της Ελλάδας και των Ελλήνων, η χώρα κλείνει πλέον αυτό το κεφάλαιο και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Η EU πάντα στο πλευρό σας».
Η ανάρτηση της Ουρσουλα Φον ντερ Λάιεν:
Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την 🇬🇷
Χάρη στην αποφασιστικότητα και τη δύναμη της Ελλάδας και των Ελλήνων, η χώρα κλείνει πλέον αυτό το κεφάλαιο και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Η 🇪🇺 πάντα στο πλευρό σας. pic.twitter.com/3hRjwXdYMG
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 20, 2022
Μισέλ: Η Ελλάδα προχωρά μπροστά
Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε από την πλευρά του, «ταγκάροντας» τον Κυριάκο Μητσοτάκη:
«Μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα, που βγαίνει από το πλαίσιο ενισχυμένης παρακολούθησης. Μια επιτυχία που ήρθε με την αφοσίωση του ελληνικού λαού και των Αρχών, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Ελλάδα προχωρά μπροστά»
An important day for #Greece — exiting the enhanced surveillance framework today.
A success due to the commitment of the Greek people and authorities combined with European solidarity.
Greece is moving forward. @kmitsotakis
— Charles Michel (@CharlesMichel) August 20, 2022
Ντόναχιου: Κομβικός ο ρόλος Μητσοτάκη – Σταϊκούρα στην επιτυχία
Ακολούθησε η ανάρτηση του προέδρου του Eurogroup, υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόναχιου. Ο κ. Ντόναχιου λέει ότι σήμερα, για πρώτη φορά από το 2010, η Ελλάδα επανέρχεται σε συνθήκες οικονομικής ομαλότητας, βγαίνοντας από την ενισχυμένη εποπτεία. «Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση και τους πολίτες», σημειώνει ο κ. Ντόναχιου κάνοντας ειδική μνεία στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «για τον κομβικό τους ρόλο σε αυτή την επιτυχία».
Today, for the 1st time since 2010, Greece is restoring conditions of economic normality by exiting enhanced surveillance. This is a major achievement for the Greek government & citizens. Special tribute to @kmitsotakis @cstaikouras for their key role in this success. #Eurogroup https://t.co/uIAEAPwP8Z
— Paschal Donohoe (@Paschald) August 20, 2022
Handelsblatt για λήξη ενισχυμένης εποπτείας
«Με τη λήξη των αυστηρών δημοσιονομικών ελέγχων (ενισχυμένη εποπτεία) η ελληνική κυβέρνηση θα έχει περισσότερα περιθώρια ελιγμών από την ερχόμενη εβδομάδα. Η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική δεν θα γίνεται πλέον στις Βρυξέλλες αλλά στην Αθήνα – στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων σταθερότητας εντός της ΕΕ (…) Κανείς δεν μιλά πια για Grexit (…) Όμως οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν παρέλθει» αναφέρει ρεπορτάζ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt για την ελληνική οικονομία κάνοντας μια αναλυτική ανασκόπηση των χρόνων της ενισχυμένης εποπτείας και της σημασίας της.
Στην πράξη σήμαινε τακτικούς, τριμηνιαίους ελέγχους της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της ατζέντας μεταρρυθμίσεων. «Από την άποψη της Κομισιόν η διαδικασία πέτυχε. Τώρα επαινεί το αποτέλεσμα των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Ελλάδας, ‘η ανθεκτικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά’ και ο κίνδυνος που θέτει η χώρα για την ευρωζώνη ‘έχει μειωθεί σημαντικά’», αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ.
Έλεγχοι ως το 2059 παρά τις επιτυχίες
Σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος παρατηρεί: «Τη μεγαλύτερη βελτίωση επιδεικνύει η Ελλάδα στην εξυγίανση του προϋπολογισμού – ακόμα κι αν η πανδημία και η ενεργειακή κρίση έχουν πάει τη χώρα πίσω δημοσιονομικά, όπως σχεδόν όλες τις χώρες της ΕΕ (…) Φέτος, λοιπόν, ο πρωτογενής ισολογισμός του προϋπολογισμού, που δεν περιλαμβάνει δάνεια και τόκους, θα κλείσει με μείον 2% του ΑΕΠ. Αλλά του χρόνου, η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στον δρόμο της δημοσιονομικής αρετής με πλεόνασμα 1% (…) Ακόμα κι αν η Ελλάδα διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην ΕΕ, ο κίνδυνος να ξαναπέσει στη δίνη του χρέους θεωρείται χαμηλός. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, του μεγαλύτερου πιστωτή της Ελλάδας, θεωρεί το χρέος βιώσιμο, ακόμη και αν αυξηθούν τα βασικά επιτόκια. Ο λόγος έγκειται στη δομή του χρέους: τα τρία τέταρτα του χρέους είναι έναντι δημόσιων πιστωτών όπως ο ESM».
Και οι διεθνείς οίκοι έχουν επιβραβεύσει την Ελλάδα με συνεχείς αναβαθμίσεις, σημειώνει το ρεπορτάζ. «Ωστόσο, η ολοκλήρωση της ενισχυμένης επιτήρησης δεν σημαίνει και το τέλος των ελέγχων. Η εποπτεία θα συνεχιστεί έως ότου αποπληρωθούν τα τρία τέταρτα των δανείων βοήθειας που χορηγήθηκαν. Βάσει του ισχύοντος σχεδίου, αυτό δεν θα συμβεί ως το 2059» αναφέρει κλείνοντας η Handelsblatt.
Το μήνυμα Μητσοτάκη
Νωρίτερα το Σάββατο, σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι σήμερα κλείνει ένας δωδεκαετής κύκλος «που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία» και πως η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων. «Η Ελλάδα σήμερα είναι μία άλλη Ελλάδα» αναφέρει στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι η χώρα σήμερα εμφανίζει υψηλή ανάπτυξη και μεγάλη πτώση της ανεργίας, ενώ, ταυτόχρονα, «οι πολίτες της έχουν, πλέον, απαλλαγεί ή ελαφρυνθεί από πολλούς φόρους που επιβλήθηκαν τα πέτρινα χρόνια. Όλοι πληρώνουν λιγότερες εισφορές και σχεδόν όλοι χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ».
Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «το αύριο μπορεί και πρέπει να είναι πιο δίκαιο, με περισσότερες ευκαιρίες σε όλους. Για να μην ξαναζήσουμε το brain drain των νέων, οι γυναίκες να ζουν και να εργάζονται με ασφάλεια και ισοτιμία, τα άτομα με αναπηρία και κάθε αδύναμος να νιώθουν τη φροντίδα του κράτους, σε μία χώρα κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και καλά αμειβόμενης εργασίας, ανοιχτής Παιδείας και αξιοπρεπούς Υγείας. Το μπορούμε. Σήμερα η κυβέρνηση, πριν ακόμη κλείσει η πρώτη της τετραετία, γράφει τους τίτλους τέλους σε μία πολυετή δοκιμασία. Ας τους μετατρέψουμε, λοιπόν, σε πρόλογο μιας νέας συναρπαστικής διαδρομής. Με πρώτο σταθμό την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας και σταθερή πυξίδα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα οικοδομήσει την ισχυρή, σύγχρονη και αυτοδύναμη Ελλάδα. Με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια.»