Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς συντηρώ τα τυριά: 8 μυστικά… εγγύηση
PLUS

Πώς συντηρώ τα τυριά: 8 μυστικά… εγγύηση

Πώς συντηρώ τα τυριά: Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα τυριά συντηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 2-4 βαθμούς Κελσίου

Αν λατρεύετε τα τυριά, σίγουρα όταν στέκεστε μπροστά στη βιτρίνα υποκύπτετε και αγοράζετε διάφορα είδη και σε μεγάλες ποσότητες, συχνά μεγαλύτερες από όσες μπορείτε να καταναλώσετε. Οι ειδικοί προτείνουν στους καταναλωτές να αγοράζουν μικρές ποσότητες τυριού, καθώς όσο πιο φρέσκο το διατηρήσουμε στο ψυγεί, τόσο το καλύτερο για τη γεύση του και την υγεία μας. Το μεγάλο πρόβλημα όμως που δημιουργείται με τα τυριά και ειδικά τη φέτα, είναι η συντήρησή τους. Τι γίνεται όταν αρχίζουν να σχηματίζουν κρούστα; Πώς συντηρούμε ολόφρεσκη τη φέτα αν δεν έχουμε άλμη; Μάθετε παρακάτω πώς θα αποθηκεύεσετε το τυρί. Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα τυριά συντηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 2-4 βαθμούς Κελσίου έως την ημερομηνία λήξεως εφ’ όσον δεν ανοιχτεί η αεροστεγώς κλεισμένη συσκευασία του κατασκευαστή.

sliced cheese on black plate beside wine glass
Αν τα ανοίξουμε, μπορούμε να τα διατηρήσουμε με τους εξής τρόπους

1. Τα κρεμώδη τυριά πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγώς κλειστά δοχεία. Τα υπόλοιπα μπορούν να μπουν σε δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, κατά προτίμηση γυάλινα. Αν χρησιμοποιήσουμε πλαστικό δοχείο θα πρέπει να στρώσουμε στον πάτο χαρτί κουζίνας που είναι καλό να αλλάζουμε κάθε 1 ή 2 μέρες. Γενικά, τα δοχεία αυτά πρέπει να τοποθετούνται στα ψηλά ράφια του ψυγείου, και κυρίως τα λευκά τυριά που είναι πιο ευπαθή και χρειάζονται χαμηλότερες θερμοκρασίες.

2. Αποθηκεύουμε κάθε τυρί σε ξεχωριστό δοχείο. Αν για παράδειγμα τοποθετήσουμε τυριά με έντονη οσμή μαζί με πιο ήπια τυριά, θα απορροφήσουν μυρωδιά και θα αλλοιωθεί η γεύση τους. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε να συνδυάζουμε μαλακά τυριά με υψηλή οξύτητα όπως η φέτα μαζί με σκληρά τυριά όπως η κεφαλογραβιέρα για να μην αλλοιωθεί η γεύση όλων νωρίτερα από ότι θα περιμέναμε.

assorted foods on focus photography
Δεν καθαρίζουμε τα τυριά με εξωτερικό περίβλημα

3. Δεν καθαρίζουμε τα τυριά με εξωτερικό περίβλημα ή κρούστας (π.χ. γκούντα, γραβιέρα κλπ.) παρά μόνο όταν πρόκειται να τα καταναλώσουμε. Επίσης προτείνεται να ανοίγουμε τα τυριά που πωλούνται σε ειδικές συσκευασίες (π.χ. μοτσαρέλα, chèvre κ.ά) μόνο όταν πρόκειται να τα καταναλώσουμε.

4. Όταν αγοράζουμε τυρί από το σούπερ μάρκετ ή το παντοπωλείο, τα τυλίγουν μέσα σε ένα ειδικό χαρτί. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να τα βγάζουμε από αυτό όταν μπαίνουν στο ψυγείο – αλλιώς η ψύξη δεν διαπερνά εύκολα το χαρτί και υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν γρηγορότερα αλλά και να αποκτήσουν πολύ έντονη γεύση και μυρωδιά. Αν θέλουμε να τα τυλίξουμε με κάτι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφανη μεμβράνη κατάλληλη για τρόφιμα.

5. Ένα μυστικό για τη συντήρηση της φέτας είναι να φτιάξουμε άλμη. Βράζουμε 1 λίτρο νερό με 80 γραμμάρια αλάτι. Αφήνουμε την άλμη να κρυώσει και κατόπιν την τοποθετούμε σε καθαρό δοχείο στο ψυγείο. Όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 2 με 4 βαθμούς Κελσίου τοποθετούμε μέσα τη φέτα.

6. Κάποιες παλιές νοικοκυρές αποθηκεύουν το τυρί σε πλαστικό σακουλάκι μαζί με 1-2 κύβους ζάχαρη, το οποίο στη συνέχεια κλείνουν καλά με ένα λαστιχάκι.

7. Το τυρί που πρόκειται να τρίψουμε, π.χ. για ζυμαρικά, καλό είναι το διατηρούμε ολόκληρο ώστε να συντηρείται για περισσότερο διάστημα και σε καλύτερη κατάσταση. Το τρίβουμε όταν έχουμε σκοπό να το καταναλώσουμε.

8. Αν παρόλα αυτά έχουμε στο ψυγείο τριμμένο τυρί, μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη σε μικρότερες μερίδες και να βγάζουμε κάθε φορά όσο θέλουμε να καταναλώσουμε.

Προσοχή: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλώνουμε αυτά τα τυριά αν έχουν «μυρίσει» ή κιτρινίσει.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις