Τιμή μεγαβατώρας – Γερμανία: «Να σταματήσουμε αυτή την τρέλα»

ΚΟΣΜΟΣ

Τιμή μεγαβατώρας – Γερμανία: «Να σταματήσουμε αυτή την τρέλα»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ιφιγένεια Αντωνοπούλου

Τιμή μεγαβατώρας - Γερμανία: Έντονος προβληματισμός ανά την Ευρώπη

29.08.2022 | 14:37

Η τιμή της γερμανικής ηλεκτρικής ενέργειας για το ερχόμενο έτος, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ξεπέρασε το φράγμα των 1.000 ευρώ τη μεγαβατώρα για πρώτη φορά καθώς κλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση στη Γηραιά Ήπειρο, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η αύξηση αυτή έρχεται μετά από μια χαοτική Παρασκευή, όταν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε Γερμανία και Γαλλία αυξήθηκαν κατά πάνω από 25%, την ώρα που η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου κι ενώ η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη και με την πτώση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας λόγω και της ξηρασίας, που είχε μειώσει την στάθμη ποταμών, τα νερά των οποίων χρησιμοποιούνται για την ψύξη μονάδων. Έτσι, το συμβόλαιο της γερμανικής ενέργειας για το 2023 κατέγραψε άνοδο έως και 6,6% στα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ και το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο είχε εκτιναχθεί την Παρασκευή πάνω από τα χίλια ευρώ.

«Να σταματήσουμε αυτή την τρέλα»

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου», προκειμένου να μειωθεί. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το θέμα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η προεδρεύουσα Τσεχία.

«Η τιμή του ηλεκτρικού πρέπει να πέσει» και «δεν πρέπει να αφήνουμε καθημερινά τον Πούτιν» να αποφασίζει αντί για τους Ευρωπαίους, σημειώνει στην ανακοίνωσή του. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα στις αγορές ενέργειας που εκτυλίσσεται καθημερινά», συμπλήρωσε ο Νεχάμερ, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό παρά μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μεμονωμένα του εθνικού.

Προβληματισμός για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων στη ΔΕΘ που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει δείκτης της τάσης της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Πιθανή καλύτερη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών (δημόσια έσοδα, πορεία ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του έτους και τουρισμός), θα γίνει γνωστή την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν εκτιμήσεις, ο δημοσιονομικός χώρος που έχει προκύψει ενδέχεται να περιοριστεί στην περίπτωση που συνεχιστούν οι αυξήσεις στο ρεύμα και επομένως η επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος.

Exit mobile version