Το τέλειο αφρόγαλο: Στην Ελλάδα τα ροφήματα καφέ με γάλα τείνουν να γίνουν ως τα standard ροφήματα
Έρχεται φθινόπωρο και ως γνωστόν, ο καφές μας θα είναι ζεστός… Στην Ελλάδα τα ροφήματα καφέ με γάλα τείνουν να γίνουν ως τα standard ροφήματα. Σε μερικά καφέ σε όλον τον κόσμο οι baristas χρησιμοποιούν το γάλα ως μπογιά και τον espresso ως καμβά για να δημιουργήσουν πανέμορφα και γευστικότατα latte art cappuccino. Οι καλύτεροι και πιο προπονημένοι baristas μπορούν να κάνουν σχέδια που αρκετοί baristas δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Με μερικούς μήνες προπόνηση όμως μπορείτε να μάθετε να φτιάχνετε το τέλειο αφρόγαλα και να σχεδιάζετε καρδιές και ροζέτες. Δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος για να πείσετε τους φίλους σας για την εμπειρία σας στον espresso από το να τους σερβίρετε ένα cappuccino το οποίο μοιάζει με έργο τέχνης.
Ένα σωστό cappuccino ή latte χρειάζεται micro – αφρόγαλα, ένα υγρό παχύρευστο μείγμα αφρού και γάλακτος το οποίο έχει γλυκιά γεύση και κρεμώδη υφή. Η ομοιογένεια μπορεί να είναι από εντελώς ρευστή για ένα latte μέχρι πολύ παχύρευστη για ένα cappuccino. Αν το αφρόγαλα δεν βγει σωστό και το βράσουμε λάθος και σε μεγαλύτερη θερμοκρασία τότε θα είναι άσχημο στην εμφάνιση και με γεύση καμένου γάλακτος. Αν το αφρόγαλα το βράσουμε σωστά και πετύχουμε να βγει micro – αφρόγαλα τότε η εμφάνιση του θα είναι ομοιογενής και θα γυαλίζει. Αυτό θα συμβαίνει γιατί οι φουσκάλες θα είναι μικροσκοπικές και δεν θα ξεχωρίζουν η μία από την άλλη. Η μόνη διαφορά που θα έχει στην εικόνα από ένα κανονικό γάλα θα είναι η απαλή μεταξένια εμφάνιση που θα γυαλίζει στο φως.
Πώς να Κάνετε Αφρόγαλα
Γεμίστε την κανάτα με γάλα
Το πρώτο βήμα για έναν Home Barista που σέβεται τον εαυτό του είναι το γέμισμα της κανάτας με γάλα. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα προφανές βήμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά σημαντικό για να βάλετε τη σωστή ποσότητα του γάλακτος στην κανάτα σας, όχι μόνο για να παράξετε το καλύτερο αφρόγαλα, αλλά και για τη διατήρηση του γάλακτος. Γεμίστε με γάλα τη κανάτα μέχρι η επιφάνεια του γάλακτος να φτάσει στο ‘v’ του στομίου της κανάτας.
Άπλωμα Γάλακτος
Το δεύτερο βήμα ονομάζεται «άπλωμα» και είναι όταν ενεργοποιείτε τον ατμό και βάζετε το ακροφύσιο του σωλήνα ατμού κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος για να κάνει ένα σφυρηχτό ήχο. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μικρο-αφρό αφήνοντας τον αέρα απαλά μέσα στο γάλα.
Το κλειδί είναι να έχουμε το ακροφύσιο μόλις ένα κλάσμα κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος, προκειμένου να δημιουργηθεί αφρός κάνοντας το γάλα να περιστρέφεται σαν δίνη.
Περιστροφή Γάλακτος/Δίνη
Το τρίτο στάδιο ονομάζεται «περιστροφή» και είναι όταν βυθίζετε το ακροφύσιο ατμού ακόμη ένα κλάσμα κάτω από το γάλα – κυριολεκτικά μισό εκατοστό – και συνεχίζετε να περιστρέφετε το γάλα σε κίνηση δίνης. Το κλειδί για την περιστροφή του γάλακτος είναι να γείρετε την κανάτα λίγο ώστε να πετύχετε την τέλεια δίνη. Θα πρέπει να βρείτε το γλυκό σημείο που είναι λίγο εκτός κέντρου και να προσπαθήσετε να το κρατήσετε εκεί από την αρχή μέχρι το τέλος. Κρατήστε γυρίζοντας το γάλα μέχρι η κανάτα να γίνει πολύ ζεστή για να την πιάσεσε, στη συνέχεια, απενεργοποιήστε τον ατμό και σκουπίστε το ακροφύσιο ατμού σας με ένα υγρό, καθαρό πανί.
Υπόλοιπα
Μόλις το γάλα γίνει χτυπήστε την κανάτα δυνατά στον πάγκο για να διαλυθούν τυχόν μεγάλες φυσαλίδες και στη συνέχεια αφήστε το να καθίσει, ενώ βάζετε τον εσπρέσο στο φλυτζάνι. Στη συνέχεια, πριν το βάλετε, ανακινήστε το γάλα γύρω από την κανάτα για να βεβαιωθείτε ότι το γάλα και ο μικρο-αφρός είναι μαζί.
Ρίξτε
Όταν το γάλα έχει περιστραφεί καλά, ο αφρός θα χυθεί έξω από την κανάτα πρώτος γιατί βρίσκεται κοντά στην κορυφή. Θέλετε να χύσετε το γάλα στο καφέ με σταθερό ρυθμό. Το κλειδί είναι να χύσετε το γάλα στο φλιτζάνι σας ακουμπώντας το στόμιο της κανάτας στην κορυφή του φλυτζανιού σας.