Αν δεν τρώτε χωρίς ψωμί και αγοράζετε μεγάλες ποσότητες, τότε πρέπει και να βρείτε λύσεις για να το συντηρήσετε. Η πιο διαδεδομένη είναι η κατάψυξη, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποιες βασικές συμβουλές που εξασφαλίζουν τη ασφαλή κατανάλωσή του, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής. Φυσικά δεν παίρνουμε το καρβέλι μας έτσι όπως το αγοράσαμε από τον φούρνο για να το βάλουμε στην κατάψυξη, ακουμπώντας το πάνω σε κρεατικά ή άλλα προϊόντα. Είναι επικίνδυνο να αναπτυχθούν τροφικά βακτήρια που θα το καταστήσουν επικίνδυνο προς κατανάλωση. Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι προστατευμένο.
Αν έχουμε αγοράσει κάποιο συσκευασμένο από το σουπερμάρκετ, τα πράγματα είναι πιο απλά. Το τοποθετούμε στην κατάψυξη μέσα στη συσκευασία του. Τώρα αν το αγοράσουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε μέσα στο χαρτί του και μέσα στη σακούλα του φούρνου ή το βάζουμε μέσα σε μια ειδική σακούλα ή θήκη για κατάψυξη, ειδικά που να κλείνει αεροστεγώς. Εννοείται ότι για λόγους ασφαλείας δεν ξαναβάζουμε στην κατάψυξη ψωμί που έχουμε ήδη αποψύξει.
Πώς συντηρούμε το ψωμί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;
Για να μπορέσουμε να συντηρήσουμε το ψωμί όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα, είναι καλό να έχουμε στο σπίτι μια μεταλλική ψωμιέρα. Εκεί μπορεί να μείνει το ψωμί και να συντηρηθεί καλά μέχρι και 5 μέρες. Για να εμποδίσουμε την υγρασία να αναπτυχθεί, μπορούμε να βάλουμε μέσα στην ψωμιέρα μια πατάτα ή ένα μήλο κομμένα στα δυο.
Αν δεν έχουμε ψωμιέρα, μπορούμε εξ αρχής να βάλουμε το ψωμί στο ψυγείο. Προσοχή όμως, δεν χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες που επιτρέπουν στην υγρασία να μπει και να το αλλοιώσει. Στο ψυγείο είναι καλό να το αποθηκεύσουμε στα επάνω ράφια, που έχουν τη μικρότερη θερμοκρασία και θα του επιτρέψουν να συντηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αν επιλέξουμε κατάψυξη, τότε το ιδανικό είναι να το βάλουμε σε ειδική σακούλα με zip που εμποδίζει στην υγρασία να εισέλθει ή σε σκεύος ειδικό για την κατάψυξη που να κλείνει αεροστεγώς. Πόσο μπορεί να μείνει στην κατάψυξη; Μέχρι το πολύ 6 μήνες.